Реклама

«У вас може бути правильна ідея, з якою ніхто не згоден» — тези київської лекції професора зі Стенфорда

CAP School привезли до Києва Білла Барнетта — Стенфордського професора, котрий раніше розробляв стратегії та кейси для Alibaba, Siemens, Spotify, EA Sports, Facebook, General Motors, HP та Hyundai.
Čytaty latynkoju
«У вас може бути правильна ідея, з якою ніхто не згоден» — тези київської лекції професора зі Стенфорда
  1. Головна
  2. Історії
  3. «У вас може бути правильна ідея, з якою ніхто не згоден» — тези київської лекції професора зі Стенфорда
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
CAP School привезли до Києва Білла Барнетта — Стенфордського професора, котрий раніше розробляв стратегії та кейси для Alibaba, Siemens, Spotify, EA Sports, Facebook, General Motors, HP та Hyundai.

Протягом усієї кар’єри професор Барнетт вивчав історії успіху в Кремнієвій Долині. Втім, на його думку, деякі з найбільш інноваційних бізнес-моделей сьогодні народжуються не там. Інновації можуть з’явитися скрізь і будь у кого: від мексиканського підприємця, який перетворив пустельний кактус на нешкідливий гігієнічний засіб, до гігантів Taobao в Китаї й MercadoLibre в Латинській Америці. Редакція Na chasi вибрала з лекції Барнетта ключові тези та 8 головних ідей:

Про типи навчання

— Існує 2 типи навчання: на своїх помилках і через відкриття для себе нового. Багато компаній вміють йти першим шляхом, але саме другий приводить організацію до «підривних інновацій». Щоб їх реалізувати, потрібно вчитися тому, чого ви ніколи не робили раніше.

Про запитання та знання

— Коли ви знаєте, що чогось не знаєте, ви можете поставити правильне питання та отримати правильну відповідь. Але що робити, якщо ви не усвідомлюєте своє незнання? Вам залишається тільки йти шляхом проб і помилок. У пошуковій оптимізації цей метод називається «інтерактивною оптимізацією».

Думка, що «людина — це знання», вже в минулому. Філософія майбутнього показує, що людина — це безперервне навчання

Про ключ до успіху на прикладах

— Історія компанії AirbnbAirbnb запустили оренду житла на виплат — це історія багатьох компаній. Я знав цих хлопців ще з самого заснування, і протягом усього часу існування їхня історія змінювалася. Це як розповідь про себе: щоразу твоя історія обростає все новими подробицями й стає цікавішою.

Насправді вони були розробниками та жили в Сан-Франциско. Одного разу від них пішов сусід, а в Сан-Франциско — це справжня проблема, адже житло там коштує дуже дорого. Що робить розробник в будь-який незрозумілій ситуації? Він створює сайт. Хлопці створили лендінг і написали: «Будь ласка, приїжджайте поспати в нашому домі».

Вони отримали багато відгуків, і це і був той самий елемент сюрпризу, інсайт — люди захотіли прийти до них поспати на дивані. Люди, які можливо не ділили би з ними одне таксі, не обідали би з ними в ресторані, були готові ділити з ними диван. Саме в той момент 10 років тому, вони зрозуміли, що цю ідею можна розвинути і перетворити на щось більше.

Про здатність передбачати

— За  20 років роботи я зрозумів 2 головні речі:

  • Люди погано пророкують майбутнє.
  • Але вони дуже добре пояснюють і роблять висновки з минулого.

Про несподіванки

— Коли ти вигадуєш інноваційну ідею, ніхто не може передбачити, буде вона успішною чи провальною. Коли ти тільки починаєш, ніхто не хоче чути про твою компанію, але коли тобі вдається вивести її на ринок, зробити прибутковою і популярною на глобальному рівні — всі хочуть вкласти в неї гроші. Це називається елементом сюрпризу.

Про роль лідерів

— Створіть в компанії середовище для інновацій. 

Робота лідера — не знати, що буде далі, а створити систему, яка про це дізнається. Поставити правильних людей на правильне місце, щоб ніхто не боявся висловлювати навіть найбезглуздіші ідеї.

Одного разу я говорив з директором великої готельної мережі (тоді Airbnb тільки набирав популярність). Він сказав мені: «Знаєш, Білле, якби ідея Airbnb з’явилася в моїй компанії, вона б померла протягом перших 5 хвилин».

Про (не)важливість сторонньої точки зору

Читайте також: Робота як задоволення — поради українських топ-менеджерів та творчих людей

— Коли у вас є інноваційна ідея, що ви робите насамперед? Розповідаєте про неї комусь. Вам скажуть, що ідея погана — та вона й не має подобатися всім. Ми знаємо, що можемо мати рацію, навіть якщо з нами не погоджуються, — але ми продовжуємо дізнаватися чужу думку. Навіщо? Щоб отримати підтримку. 

Пам’ятайте: інновації — це настільки нові ідеї, що ніхто не може знати, виявляться вони хорошими чи ні.

Про типи ідей

— Ваша інноваційна ідея може бути 4 типів:

  • Правильна, з якою всі згодні.
  • Неправильна, з якою всі згодні.
  • Неправильна, з якою ніхто не згоден.
  • Правильна, з якою ніхто не згоден.

Найвдаліший шлях — перший. У вас є величезна підтримка суспільства, вам легко просувати свою ідею. Якщо з вами ніхто не згоден, то в очах суспільства ви — просто дурень. 

Але які ідеї стають по справжньому революційними? Коли ви маєте рацію, але ніхто з вами не згоден

Наприклад, CDMA — це стандарт мобільного зв’язку, в якій працює 3G. Коли в Qualcomm розробляли цю технологію, протягом багатьох років всі використовували GSM. Ніхто не вірив, що у CDMA є майбутнє. Але з часом CDMA набрав популярність. Всі права на технологію залишилися у Qualcomm, яка досі отримує виплати за використання свого стандарту.

Share
Написати коментар
loading...