Реклама

Чи може бухгалтер оптимізувати витрати на підприємстві

Бухгалтерія це наука про ведення обліку й контролю, результати впровадження якої є невід'ємною частиною при прийнятті управлінських рішень на підприємстві.Але бухгалтерія – це не лише звітність і матеріальний опис. Компетентний бухгалтер допомагає економити, контролює непотрібні витрати й уможливлює прогнозування діяльності
Čytaty latynkoju
Чи може бухгалтер оптимізувати витрати на підприємстві
  1. Головна
  2. Історії
  3. Чи може бухгалтер оптимізувати витрати на підприємстві
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Бухгалтерія це наука про ведення обліку й контролю, результати впровадження якої є невід'ємною частиною при прийнятті управлінських рішень на підприємстві.Але бухгалтерія – це не лише звітність і матеріальний опис. Компетентний бухгалтер допомагає економити, контролює непотрібні витрати й уможливлює прогнозування діяльності

Коли мова йде про мінімізацію та оптимізацію витрат, то серед чималої кількості підприємців побутує стійка асоціація з напівлегальними схемами. На сьогодні подібні рішення вже вичерпали себе. Причина проста: замість скорочення витрат підприємець наражає себе на неконтрольовані ризики з масштабними негативними наслідками. Пропонуємо 4 дієві інструменти, які дозволяють українському бухгалтеру реально зменшити витрати підприємства.

Як використати моніторинг податкових пільг

В Україні діють урядові програми, які спрямовані на підтримку стратегічно важливих галузей національного виробництва: сільського господарства, легкої промисловості, видобутку корисних копалин тощо.  Зрозуміло, що підприємства зацікавлені у тому, аби отримати легальні механізми зменшення податкового навантаження. Завдання бухгалтера не просто моніторити зміни в законодавстві власної галузі, але й вміти розумно використовувати можливості.

Наприклад, січневі зміни 2018 року до Податкового кодексу України розширили перелік ІТ-продуктів та операцій, які до 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування ПДВ. Водночас, для розробників та розповсюджувачів програмного забезпечення, які до цього сплачували ПДВ, постане нагальна проблема перегляду процесу закупівель товарів, робіт та послуг, які використовуються при створенні IT-продуктів. За ці товари, роботи і послуги, за умови, що їх використання не звільняється від оподаткування, на вхідний ПДВ необхідно сплачувати додаткові «компенсуючі» податки. Це покладає на бухгалтерію величезну відповідальність і потребує додаткової роботи.

Якщо бухгалтер ефективно налагодить процеси податкового обліку, тоді застосування податкових пільг стане реальним інструментом оптимізації витрат

Бухгалтерське програмне забезпечення як помічник в оптимізації витрат

Читайте також: Як оцінити та підвищити ефективність роботи бухгалтера

Люди часто помиляються. Бухгалтери не виключення. Навіть незначна помилка при заповненні документів може коштувати підприємству грошей. Саме тому компетентний бухгалтер у своїй діяльності часто використовує сучасні програмні рішення. Це дозволяє мінімізувати помилки і, як наслідок, нецільові витрати.

Сучасне програмне забезпечення це не просто таблиці для заповнення й автоматичного формування звітності. Це також потужні інструменти аналітики. Вони дозволяють прогнозувати, планувати, порівнювати витрати різних відділів підприємства, а також звіряти поточні й попередні показники для виявлення помилок. Якщо, наприклад, бухгалтер припускається помилки при складанні податкового звіту, то програма автоматично вкаже йому на числову аномалію.

Використання програмного забезпечення дозволяє зменшити штат співробітників відділу бухгалтерії та заощадити кошти на неприбуткових сегментах підприємства

Бухгалтерія на аутсорсі

Читайте також: Must-have компетенції: сучасний бухгалтер та IT-технології

Як не дивно, але сама бухгалтерія може стати джерелом економії. В США і Європі вже давно неприбуткові бізнес-процеси перекладаються на аутсорсингові фірми. В Україні подібна практика присутня, але здебільшого спостерігається на невеликих підприємствах, які не можуть собі дозволити штатного бухгалтера чи не бачать повної зайнятості для таких співробітників.

В деяких випадках аутсорсингові компанії можуть стати ефективним рішенням і для великого бізнесу. У такий спосіб зникає потреба в організації окремих робочих місць, оплаті праці, проведенні навчальних заходів, забезпеченні соціальних пільг і гарантій тощо. Існує лише окрема фіксована ціна за послуги, а все інше стає проблемою компанії-підрядника. Непопулярність такого підходу часто пов’язана з питаннями конфіденційності операцій, облік яких і ведуть спеціалісти.

Бухгалтер-стратег

Бухгалтер допоможе оптимізувати і мінімізувати витрати підприємства лише у тому випадку, коли йому довіряють і до його думок прислухаються. Якщо підприємець бажає започаткувати стратегічне планування витрат, то в її осерді має розташовуватися фінансовий контроль.

Для бухгалтера процеси на підприємстві відображаються у матриці витрати-прибутки. Це дозволяє йому бачити проблемні сектори підприємства без заглиблення в деталі. Він може пропонувати кардинальні і жорсткі рішення, які покликані скоротити витрати. Завдання талановитого управлінця — зрозуміти, коли саме ці рішення застосувати. Варто долучати бухгалтера до стратегічного планування, адже його заглибленість у фінансові процеси робить позицію і думку цього фахівця значимими.

Share
Написати коментар
loading...