Реклама

Замість новин — які формати матеріалів використовувати сучасному журналісту

800 слів — стандартна норма для журналістського матеріалу в більшості світових видань від того часу, коли текст виходив виключно друком і виключно в газетах. Надворі 2018-й, переважна більшість з нас дізнаються новини зі смартфону — але із 800 словами н'юзруми не поспішають прощатися, хоча це й суперечить реаліям медіаринку. У BBC News Lab оприлюднили перелік альтернатив новинам та заміткам — чимало з цього переліку варто взяти на озброєння сучасним українським редакціям
Čytaty latynkoju
Замість новин — які формати матеріалів використовувати сучасному журналісту
  1. Головна
  2. Історії
  3. Замість новин — які формати матеріалів використовувати сучасному журналісту
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
800 слів — стандартна норма для журналістського матеріалу в більшості світових видань від того часу, коли текст виходив виключно друком і виключно в газетах. Надворі 2018-й, переважна більшість з нас дізнаються новини зі смартфону — але із 800 словами н'юзруми не поспішають прощатися, хоча це й суперечить реаліям медіаринку. У BBC News Lab оприлюднили перелік альтернатив новинам та заміткам — чимало з цього переліку варто взяти на озброєння сучасним українським редакціям

Якщо писати безкінечні замітки та новини ваші колеги вже втомилися, а редакція шукає нові способи «перепаковувати» інфоприводи, на часі звернути увагу на один із 12 нових форматів подачі контенту:

  • коротке та вертикальне відео (на зразок відеороликів, які роблять AJ+ та NowThis)
  • горизонтальні «сторіз» (як Snapchat Stories, Instagram Stories та решта аналогів)
  • довга форма оповіді (починаючи від вже легендарного Snowfall від «Нью-Йорк Таймз»)
  • структуровані новини (Circa, картки Vox.com тощо)
  • трансляції наживо у форматі блогів чи коротких текстів
  • «лістікли», або короткі списки-добірки (першими їх почали робити у Buzzfeed)
  • розсилки новин на електронну пошту або дайджести дня
  • хроніки, або таймлайни
  • боти (в чатах та поза ними) (як у Quartz чи аналогічних медіапроектів і ЗМІ)
  • персоналізація контенту
  • візуалізація даних
  • використання VR та AR.

Далі зупинімося детальніше на кожному з цих форматів та прикладах їхнього втілення на практиці.

Коротке та вертикальне відео

Основна характеристика: коротке портретне відео, дуже часто — від імені очевидця. Як правило, знімають свідки подій чи репортери на мобільний телефон й оперативно передають з місця події.

Як використовують: Інтернет-відеоролики стають все коротшими та вищими, оскільки вони стають адаптованими до соціальних платформ, телефонів і планшетів. Цей формат відео також вийшов за межі традиційних телевізійних трансляцій та новин під керуванням репортера, викликаних розповсюдженням очевидців, що знімають на телефон все підряд, поширенням YouTube-блогерів. Відео — найефективніший формат, коли воно насправді показує те, що відбувається.

Відео із великими субтитрами та описовим текстом

Основна характеристика: Відео із супровідним текстом поверх кадрів чи субтитрами для коротких відеороликів на соціальних платформах.

Як використовують: Цей формат почав стрімко зростати у стрічках соціальних мереж для тих випадків, коли перегляд із увімкненим звуком не завжди є можливим (у громадському транспорті, на роботі, у публічних місцях, в черзі до лікаря тощо). Першими такі ролики почали створювати AJ+ та NowThis. Інколи для відеороликів роблять слайд-шоу з фотографій із супровідним текстом, навіть без відеодоріжки, котра могла би слугувати першоджерелом.

Горизонтальні історії

Основна характеристика: Повноекранні ілюстрації чи фото та текст до них, які можна гортати. Використовують для візуального сторітелінґу для мобільних пристроїв (смартфони, планшети).

Як використовують: Для верстки картинок розміром з екран користувача, а такж додавання коротких циклічних роликів тощо + супровідний текст. Гортати окремі слайди можна вліво-вправо по екрану. Формат таких «карток» запозичили зі Snapchat Stories. Серед прикладів втілення — FOLD (платформа історій на основі таких карток), Mashable Reels, Medium Series. Найяскравіший приклад втілення — «Fish: A Tap Essay» .

Лонгформи / Лонгріди

Основна характеристика: Довгі статті, які ґрунтуються на вертикальній прокрутці та візуальному контенті, що доповнює текстову частину. Використовують для тем, у яких є потужна візуальна складова.

Як використовують: Перший подібний матеріал в історії сучасної журналістики — Snowfall, з якого власне і почався цифровий сторітелінґ на основі прокрутки анімації та тексту. Інші приклади реалізації:

Зразки «скролінґ-історій» — серія матеріалів NYT Fine Line (там акцент зроблено на відеоконтенті) та від FT й історія про японську дорогу.

Читайте також: Netflix покаже проект пояснювальної журналістики

Структуровані новини

Основна характеристика: Структуровані блоки новин, які можна повторно використовувати через певні проміжки часу чи в інших матеріалах. Дозволяють «розмножувати» контент та робити його гнучкішим для інших форматів.

Як використовують: Почалося все із Circa — додатку для структурованих новин. Весь контент там було побудовано на «атомах» — блоках новин, які можна було доповнювати, оновлювати, додавати туди цитати чи факти. Читач бачив кожного разу ті «атоми», які раніше ще не читав з конкретної тематики. На жаль, від першопочаткового формату нічого не залишилося в цьому проектів. За схожим сценарієм працюють у Vox та The Guardian. Також свій проект має BBC — Atomised News. Якщо ви хочете опанувати структурування новин та «перепакування» контенту у менші блоки, які потім можна повторно використати, зверніть увагу на @StructStories та матеріал про анбандлінґ.

Live-блоги

Основна характеристика: Текстова трансляція із супровідним контентом, що подається у зворотній хронології на 1 сторінці і постійно оновлюється, поки триває подія.

Як використовують: Першими цей формат спробували у технологічній пресі для висвітлення тематичних конференцій, далі цей формат опанували спортивні події — а тепер ним часто користуються усі ЗМІ для висвітлення термінових новин, важливих подій чи інцидентів. Дехто примудряється навіть транслювати так промови — приміром, NPR наживо конспектувало Трампа. Останнім часом текстові трансляції трохи програють відеострімам у Facebook чи на Snapchat.

Лістікли (статті-добірки)

Основна характеристика: Сортовані списки, часто — із заголовками, котрі «впадають в око». Їх застосовують для коротких, чіпких та вірусних історій.

Як використовують: Ясна річ, що не інтернет вигадав переліки — але саме в інтернеті вони набули шаленої популярності. Головним чемпіоном у цьому є Buzzfeed — вони це довели до справжнього мистецтва. Є навіть лістікл для лістіклів.

Розсилки та брифінґи

Основна характеристика: Короткий підсумок новин дня, часто надходить читачам на персональну електронну пошту. Цей формат використовують для підсумку новин чи публікацій, що виходили протягом доби.

Як використовують: Короткі щоденні підсумки новин чи подій — доволі популярний сучасний формат для ЗМІ. Особливих цифрових інструментів вони не потребують, але допомагають читачам упоратися із перенавантаженням цифровим «галасом» та новинами — і отримати тільки найважливіше у форматі «вижимки» чи ключових тез / заголовків / цитати. Серед прикладів реалізації — Guardian та ранковий брифінґ та щоденний дайджест від NYT.

Таймлайни / хроніки

Основна характеристика: Перелік подій, дат чи хронологічних змін у візуальному чи інтерактивному форматі. Потрібен для випадків, коли розгортання певних подій чи процесів слід проілюструвати змінами в часі.

Як використовують: Найчастіше такий формат підходить для історичної довідки, ретроспективи чи хронології подій. За втіленням це може бути як інтерактив (як у матеріалі від The Guardian), так й просто перелік подій.Є також Timeline. А от таймлайни від Skimm мають чимало тексту — але вони поділені на окремі підсумкові таймлайни, за якими йде вже докладніша хроніка. Також вони застосовують кольорове кодування розділів та ключових тез в кожній окремій хроніці.

Боти та автоматичні чати

Основна характеристика: News delivered in the form of conversations or through chat apps. Use it for reaching audiences on new platforms

Як використовують: Серед найцікавіших втілень — чатбот-додаток від Quartz, який створено на основі історій від журналістів у форматі, що нагадує взаємодію зі звичайним месенджером для смартфонів. Також варто звернути увагу на подачу новин у NYT Politics Bot зі сценаріями для розповіді історій.

Також є формат, коли читач сам може обрати сценарій, у якому буде рухатися подальша історія. Приклади таких форматів — мультимедійна історія про бджіл від The NYT та гра від цієї ж редакції про сирійських біженців. Недолік такого формату — його складно використати для повторного чи серійного застосування контенту з цього матеріалу в інших.

Персоналізовані історії

Основна характеристика: Автоматична персоналізація окремих аспектів загальної історії в залежності від уподобань чи інтересів читача. Може зробити окрему історію цікавою для певної групи ваших читачів та збільшити рівень залучення аудиторії у матеріали такого формату.

Як використовують: Персоналізація насамперед допомагає читачеві фільтрувати сукупність історій та обирати адаптований контент на основі визначених параметрів чи уподобань. Серед прикладів того, як можна втілити такий формат — історія про персептивні медіа та веб-документалка Do Not Track.

Візуалізації даних

Основна характеристика: Графіки, чарти, інтерактивні діаграми, інфографіки. Усі вони призначені для наочного ілюстрування фактів та показників на основі великого масиву наукових, статистичних чи інших даних.

Як використовують: Візуалізація даних — частина дата-журналістики, ширша за просто «пошук новин» у звітах чи масиві таблиць та графіків. Як правило, йдеться про побудову інтерактивних матеріалів на основі числового чи фактологічного масиву в окремому форматі. Приклади реалізації — інтерактивне дослідження змін клімату та візуальні есеї проекту The Pudding. Також до цього формату можна віднести Explorable Explanations та візуальні симуляції у проекті Nicky Case.

Віртуальна та доповнена реальність

Основна характеристика: Відеорозповідь у форматі панорамного відео чи цифрвого відеоконтенту з елементами віртуальної реальності. Застосовують цей формат для повного занурення глядача / читача в контексти та ситуації, про які розповідає відео чи стаття.

Читайте також: Віртуальна та доповнена реальність — чого чекати до 2025 року

Як використовують: для створення включень та репортажів із ефектом занурення. Приклади втілення можна знайти у звіті Reuters чи у прогнозах щодо доповненої реальності.

Нестандартні рішення

Також є окремі гібридні формати подачі контенту, які використовують не лише текст та фото чи діаграми — але й кросплатформенні та мультиканальні способи передачі інформації. До їхнього переліку можна віднести:

  • аудіо — зміна довжини випусків подкасту та їхній запис у коротшому вигляді, а також експерименти із голосовою начиткою контенту та голосовим користувацьким інтерфейсом відносяться до цього спектру рішень;
  • мікроблоги (Twitter та аналогічні) та історії (мобільні Twitter Moments, текстові Snapchat Stories тощо);
  • Upsum — експериментальна подача новин у форматі коротких питань та відповідей;
  • різноманітний відеоаналіз як джерело новин;
  • анотовані розшифровки із факт-чекінґом від The Washington Post;
  • Chrome-розширення від Bloomberg та Postlight для аналізу вмісту новин та надання релевантних даних та новин на цю ж тематику;
  • формат Primer Stories для формування історій з ілюстраціями на основі «свайпів».

Способи ретрансляції / рециркуляції контенту

Синдикація та агрегація

У цій подачі контенту від початку йшлося про RSS, але тепер синдикація також включає Facebook Instant Articles, Google AMP та Apple News. Зазвичай усі ці інструменти поширення контенту використовують виключно HTML та надають перевагу короткому контенту з високою швидкістю відображення вмісту. Важливим є, аби люди отримували якомога більше ваших новин саме чере ці канали, бо звикання до них зростає і все більше користувачів знайомі з таким форматом та його UX.

Перемикання між режимами читання

Різні платформи для різних форм та режимів читання (включно з додатками для «відкладеного» читання статей на кшталт Instapaper та Pocket, а також різних режимів читання контенту для браузерів) «вичищають» із текстів увесь «візуальний шум» — банери, навігаційні меню, форматування чи віджети, які відволікають від тексту та ілюстрацій до нього. Це — не окремий формат матеріалів, проте вони є зразком того, до чого насправді прагнуть читачі, коли відкривають ваш сайт.

Історії, які повністю генерує комп’ютерний алгоритм

Читайте також: Контент, ЗМІ та можливості технологій — поради The New York Times

Часто про такі матеріали кажуть як про ті, що згенеровані з використанням штучного інтелекту (хоча про можливості машиннного навчання та AI поки що відомо лише на якихось загальних прикладах, і технологія ще не надто добре вміє генерувати структуровані та логічні тексти «з нуля» на основі аналізу джерел). У цій сфері працює компанія Narrative Science — вони перетворюють структуровані дані на тексти. Також у The Washington Post під час висвітлення минулих Олімпійських ігор та результатів виборів президента США використали власний інструментарій для такого типу створення новин під назвою Heliograf.

Корисні поради та практики для ознайомлення

Якщо ви хочете дізнатися більше про різні формати взаємодії з контентом та інструменти створення нових форматів, можете також звернути увагу на такі матеріали:

Share
Написати коментар
loading...