Реклама

Що таке VR, AR та MR і яка різниця між ними

Все ще плутаєтеся між віртуальною, змішаною та доповненою реальністю і не можете сказати, що означає VR, AR та нову абревіатуру MR? На часі вивчити головні технологічні відмінності цих видів реальності
Čytaty latynkoju
Що таке VR, AR та MR і яка різниця між ними
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що таке VR, AR та MR і яка різниця між ними
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Все ще плутаєтеся між віртуальною, змішаною та доповненою реальністю і не можете сказати, що означає VR, AR та нову абревіатуру MR? На часі вивчити головні технологічні відмінності цих видів реальності

    Що таке віртуальна реальність (VR)?

    Віртуальна реальність (VR), яку можна назвати поглибленою мультимедійною або комп’ютерною реальністю, повторює середовище, яке імітує фізичну присутність в місцях реального світу або уявного світу. При цьому така цифрова реальність дає змогу користувачеві взаємодіяти з цим цифровим світом так, як ви би взаємодіяли з реальним світом. Наприклад, ви бачите, як «берете» об’єкти в ігровому середовищі чи бачите їх у повністю штучному середовищі — завдяки цьому мозок сприймає цю картину як реальну.

    Віртуальна реальність об’єднує сукупність вражень, які можуть бути створені з використанням суто реального контенту, чисто синтетичного змісту або гібриду обох — намальованого та зафіксованого реального видів контенту.

    Віртуальна реальність дає чималий поштовх для промислового серійного випуску аксесуарів та ігрового обладнання. Головні монітори (HMD) чи окуляри VR на сьогодні мають низку модифікацій та цінових варіантів — від простого картонного саморобного аксесуару Google Cardboard до шолому HTC Vive. Не так давно з’явилися нові розробки у сфері віртуальної реальності для перегляду відповідного контенту — Nokia OZO, GoPro Odissey, Google Jump, Ricoh Theta та низка інших розробок.

    Що таке 360°-відео?

    Зазвичай такі відео відображають реальність із можливістю одночасного довільного перегляду у всіх напрямках. Під час відтворення глядач керує напрямом перегляду. В основу покладено те, що відбувається довкола користувача у реальності. По суті це — версія VR, створена лише на основі реального контенту, а не намальованого чи штучно симульованого. Дискусія довкола того, чи варто зараховувати панорамний відеоконтент до VR, полягає у тому, що у цьому відео використано лише обмежену кількість реального контенту, а не необмежений вміст від штучних до реальних сцен.

    Що таке комп’ютерно-генерована віртуальна реальність? (CG VR)

    Як випливає з назви, цей тип реальності стосується вмісту VR, створеного комп’ютером (тобто не на основі реального контенту). Вікіпедія чи інші джерела не мають прямого визначення для CG VR. За суттю це — занурений досвід, створений цілком на основі комп’ютерного контенту. CG VR може бути попередньо відтвореним, отже, не є реактивним — таким чином він дуже схожий на 360°-відео або здійснюється в режимі реального часу за допомогою ігрового двигунця.

    Існує також третій тип VR. Він є гібридом між 360°-відео та CG, де почуття занурення створюється за допомогою суміші обох типів вмісту: реального та цифрового. Сьогодні, як і в кіноіндустрії, в ігровій та розважальній фері немає справжнього імені для цього «третього шляху». Ці аудиторії використовуються для концепції створення візуальних засобів, використовуючи поєднання як реального, так і CG-контенту.

    Читайте також: Віртуальна та доповнена реальність — чого чекати до 2025 року

    Як працює доповнена реальність (AR)?

    Окрім віртуальної, є також доповнена реальність. Це — живий прямий або непрямий вигляд фізичного, реального середовища, елементи якого розширюються (або доповнюються) за допомогою комп’ютерних сенсорних елементів, таких як звук, відео, графіка або дані GPS. По суті, на реальний свід накладають елементи цифрової картинки. При цьому реальний контент та вміст CG не реагувати одне на одного, як це відбувається у VR.

    Наприклад, на основі цієї технології компанія IKEA розробила спеціальний стіл як частину своєї концептуальної кухні. Він пропонує рецепти на основі інгредієнтів на столі, що є чудовим прикладом доповненої реальності. Google Glass стала першою спробою від Google додати споживачам додаткову реальність у форматі окулярів.

    Зараз також почали говорити про змішану реальність (MR) — що це таке?

    Змішана реальність (MR), яка іноді називається гібридною реальністю, — це злиття реальних і віртуальних світів для створення нових середовищ та візуалізацій. Простіше кажучи, це робота програми (чи мобільного додатку), коли фізичні та цифрові об’єкти співіснують і взаємодіють у режимі реального часу паралельно.

    За своєю суттю вона є накладенням синтетичного вмісту в реальному світі, який взаємодіє з реальною картиною світу, надаючи додаткові можливості у низці сфер діяльності. Наприклад, про змішану реальність говоримо, коли йдеться про візуальні ультразвукові зображення, які накладають на пацієнта перед початком операції. Ключовою характеристикою MR є те, що синтетичний вміст та вміст навколишнього світу можуть реагувати одне на одного — і це відбувається в режимі реального часу.

    Читайте також: Як розробники запроваджують доповнену реальність в армії

    Серед розробок апаратного забезпечення, пов’язаних із змішаною реальністю, — шолом Microsoft HoloLens. Втім, сама корпорація уникає поняття «змішаної реальності», натомість застосовуючи термін «голографічні цифрові об’єкти». Корпорація нещодавно представила емулятор HoloLens для розробників, щоби автори програм могли створювати програми для нових технологій. З усіх реальностей саме змішана видається найбільш перспективною для практичного застосування поза межами ігор чи цифрових розваг у інших сферах життя.

    В чому відмінність між AR та MR?

    Профільні технологічні видання та дослідники дискутують про те, чим відрізняються AR (доповнена реальність) та MR (змішана реальність). Здебільшого, у сфері масових технологій термін «змішана реальність» найчастіше програє «доповненій». Поки що найширше використовується саме AR. MR передбачає взаємодію об’єктів на основі взаємних зв’язків (навіть якщо частина цих об’єктів є цифровими, а частина — фізичними) і є технологічно складнішою для реалізації на поточному етапі розвитку технологій. Перші кроки в цьому напрямку почали робити Google та Apple, проте поки що говорити про MR за межами концептів зарано.

    Share
    Написати коментар
    loading...