Реклама

Як дивитися головний чемпіонат світу з кіберспорту — ґайд по битві в Dota 2 за $24+ млн

«Рак на міді» — вам це ні про що не говорить? Нічого, незабаром ви будете знати не лише це. 20 серпня 2018 року стартує фінальний етап найбільшого кібертурніру планети. В центрі уваги — гра Dota 2, а чемпіонат називається The International (TI). Навіщо його дивитися і чому кіберспорт — це не забавка для підлітків?
Čytaty latynkoju
Як дивитися головний чемпіонат світу з кіберспорту — ґайд по битві в Dota 2 за $24+ млн
  1. Головна
  2. Ігри
  3. Як дивитися головний чемпіонат світу з кіберспорту — ґайд по битві в Dota 2 за $24+ млн
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Рак на міді» — вам це ні про що не говорить? Нічого, незабаром ви будете знати не лише це. 20 серпня 2018 року стартує фінальний етап найбільшого кібертурніру планети. В центрі уваги — гра Dota 2, а чемпіонат називається The International (TI). Навіщо його дивитися і чому кіберспорт — це не забавка для підлітків?

    З чого все починалося і чому ми говоримо окремо про цей чемпіонат та цю гру?

    Років 10-12 тому для автора цієї картки Dota починалася з ось цього треку від Бассхантера та комп’ютерних клубів (збагнути, наскільки ви давно «в темі», можуть усі охочі, переглядаючи кліп — а ми поки продовжимо):

    Якщо коротко: Dota 2 — це гра (або як її ще називають у фаховому світі кіберспорту «кіберспортивна дисципліна»), яка починалася як користувацький мод до Warcraft III. Потім мод переріс у Defence of the Ancients (власне перша DotA), а далі вже почалися турніри та окремі призові. 7 років проводиться великий планетарний чемпіонат з призовим фондом понад $1 млн — він називається The International. За ці 7 років призові виросли у 24 рази.

    У 2018-му Dota вже не є справою підлітків, які проводять ночі поспіль за екраном. Тепер це — серйозний кібербізнес (хто не в курсі, якими темпами зростає ігрова індустрія — вам сюди: за посиланнямІгрова індустрія до 2020 року — мільярдні прибутки, епоха мобільних ігор та спортивний бізнес почитаєте прогнозовані показники сфери кіберспорту). Призовий фонд найбільшого змагання планети з цієї дисципліни — вже $24,8 млн. Фінальний обсяг ми дізнаємося 25 серпня — у день фіналу. Стоїть за всім цим компанія Valve — ви маєте її знати завдяки низці інших командних ігор.

    Серед інших популярних комп’ютерних мережевих ігор Dota 2 відрізняє той факт, що такі призові не має практично жодна з інших кіберспортивних дисциплін. У 2017-му переможцями світового чемпіонату стала команда Team Liquid із 5 гравців — і кожен з них одразу став доларовим мільйонером. Просто пам’ятайте це наступного разу, коли захочете вигнати дитину з-за комп’ютера.

    Такі величезні кошти вдається залучати завдяки тому, що ігровий фонд тут формується не лише компаніями-спонсорами. Все допомагають збирати в грі звичайні гравці. У Dota 2 є спеціальний ігровий предмет — він називається «Бойовий Пропуск», або «Компендіум». Існує цей предмет з 2013 року. Купівля цього предмету дає гравцям допуск до низки предметів та нагород — а тим часом компанія Valve з кожного проданого такого артефакта віддає 25% у призовий фонд. Саме це дало змогу з початку 2018 року зібрати понад $23 млн призових — і сума продовжує зростати. За приз боротимуться 18 найкращих команд планети.

    Чому це важливо?

    Кіберспорт — одна зі сфер, в які насправді можна увійти хоч і з 13 років, і при цьому заробляти гроші та популярність. Також не варто забувати, що потенційний рівень «токсичності» та захопливості у цієї сфери є на щабель вищим за звичайний спорт, поп-музику чи політику. Субкультура ґеймерів вже давно не субкультура, а окремий мейнстрім. Обсяги прибутків та капіталовкладень, апаратного та програмного забезпечення і соціально-економічних можливостей та ефектів, з ними пов’язаних, зростають у цій сфері швидше за багато традиційних галузей економіки. Ігнорувати кіберспортивні змагання означає ігнорувати те, що на часі у суспільстві. Подейкують, незабаром кіберспортивні дисципліни можуть включитиКіберспорт можуть включити до списку Олімпійських ігор навіть до складу Олімпійських ігор.

    OK, зрозуміло — але я не граю, де можна подивитися, як все це відбувається?

    Найзручніший та найпопулярніший спосіб для перегляду — це платформа стрімів Twitch, але також можна скористатися YouTube. Найбільші фанати заздалегідь купують квитки на півфінали та фінал, аби дивитися все наживо у залах турніру — але навряд чи з 20 по 25 серпня ви будете у Ванкувері (саме там відбувається цьогорічний фінал).

    Переглянути цьогорічні трансляції можна тут:

    Dota

    Якщо ж ви хочете подивитися трансляцію фіналу, зробити це в Україні можна буде й офлайн — у мережі кінотеатрів Multiplex. Трансляція відбудеться 21:00 у суботу, 25 серпня у таких кінотеатрах:

    • Multiplex Київв Lavina Mall (вул. Берковецька, 6Д);
    • Multiplex Київ SkyMall (пр. Ватутіна, 2Т);
    • Multiplex Київ Проспект (вул. Хоткевича, 1В);
    • Multiplex Харків Dafi (вул. Героїв Праці, 9);
    • Multiplex Херсон Фабрика (вул. Залаегерсеґ, 18);
    • Multiplex Чернігів Hollywood (вул. 77-й Гвардійської дивізії, 1В);
    • Multiplex Дніпро Dafi (бул. Зоряний, 1А);
    • Multiplex Дніпро Караван (вул. Нижньодніпровська, 17);
    • Multiplex Львів Victoria Gardens (вул. Кульпарківська, 226 А);
    • Multiplex Кривий Ріг Union (вул. Героїв АТО, 30Г).

    Там говорять щось про «видовищну Доту», що це таке?

    Розробники постійно удосконалюють видовищність та складність гри. Роблять вони ще декілька разів на квартал за рахунок випуску патчів. У так званій «видовищній Доті» пришвидшено еволюцію героїв, розблокування спеціальних здібностей та рівень пересування й завдання збитків супротивникам під час гри. Також із кожним оновленням на поле бою додають артефакти для гравців.

    The International — це подія видовищної Dota 2, оскільки тут виступають лише найбільш фахові гравці з усієї планети, тому й рівень складності гри тут набагато вищий за той, у якому звикли грати ентузіасти чи новачки

    Є інша проблема: я дивлюся трансляцію і нічого не розумію. Це лише в мене так?

    Ні, не лише у вас. Ця гра доволі швидка й складна для сприйняття глядачами. Середній професійний матч міжнародного турніру — це понад 70-80 тис кліків та дій під час ігрового процесу для кожного із гравців у команді. Цікаво, що люди-гравці можуть упоратися з цим за рахунок простих тренувань, а от штучний інтелект спробував — і не зміг так просто опанувати Dota 2. Для підготовки до рівня професіонала штучний інтелект від компанії Ілона Маска OpenAI використовує нейромережу на 128 тис процесорів, які щодоби «відіграють» майже 200 років досвіду людини — і поки що цей проект зміг наблизитися лише до рівня semi-pro (напівпрофесіонал) у грі з живим фаховим ґеймером, що грає в Dota 2.

    Ускладнює сприйняття й той факт, що на мапі під час ігрового процесу ви бачите 115 персонажів різного розміру, форми та вигляду, які взаємодіють між собою, з предметами та властивостями інших гравців.

    Загалом же це виглядає так: у команді 5 гравців, вони рухаються ігровою мапою в бік ворожої команди, щоби захопити їхню базу. Базу захищають так звані «кріпи» — штучні бійці, створені живими гравцями — та й самі гравці команди-суперника. Також там є низка башт та захисних споруд, які блокують рух супротивника.

    Як мені зрозуміти, що відбувається на екрані? В чому сенс Dota 2 і яка кінцева мета?

    Оберіть команду, за яку ви вболіваєте. Під час бою кожна з команд має зруйнувати «еншент» ворожої команди (цей елемент зафіксовано й у повній назві цієї гри — Defense of the Ancients). Базу коментатори та самі гравці називають «троном». «Трон» супротивника і треба захопити. На першому рівні гравці вбивають так званих «кріпів». Це — персонажі , якими керує комп’ютер. Далі слід позбутися живих гравців-супротивників з іншої команди. По мірі того, як просувається бій, зростає «левел» — тобто рівень підготовки кожного персонажа. В нього розвиваються певні навички («скіли»). Найвищі здібності персонажа відкриває «ультимативний» рівень — шостий.

    Всередині гри кожен має по 600 одиниць внутрішньоігрового золота. Dota 2 дає змогу купувати за ці «монети» засоби для поповнення «мани» (магічної сили для керування артефактами та заклинаннями) та здоров’я. Також можна купувати артефакти, які покращують певні бойові, магічні чи швидкісні характеристики кожного з персонажів.

    Хто такі мідери, сапорти, кері та хардлайнери?

    Мідери — ті, хто грає на центральній лінії мапи. Мідер має володіти швидкою реакцією на «кріпів» (щоби їх вчасно нейтралізовувати), «фармити» золото (зоби команда могла купувати ігрові артефакти).

    Кері — ті, хто працює по краям мапи на другій лінії. Кері має максимально «громити» будівлі супротивника чи самих персонажів з протилежної команди.

    Сапорти — тип гравця, які ходять з кері. Сапорт або «фармить» для себе золото, або економить і потім скидує для команди, яка використовує заощадження сапорта.

    Хардлайнери — гравці, яких скеровують оперативно на протидію ворожим кері. Поблизу мають також перебувати обидва сапорти та кері команди, щоби в разі необхідності прикрити відступ чи закріпити наступ.

    Як будують стратегію гри в Dota 2?

    Якщо ви колись грали в шахи, стратегія дій команд буде вам зрозумілою. Кажучи термінами щахістів, тут є «дебют», «міттельшпіль» (середина гри) та «ендшпіль» (розв’язка гри). Тільки тут вони називаються зав’язка (до 6 рівня), mid-game та 25-й рівень (максимально доступний). А далі все вирішує колективна чи індивідуальна помилка та здатність супротивників нею скористатися.

    Мідґейм — період, коли стається більшість сутичок та гравці атакують найсильнішого нейтрального кріпа — він розташований в центральній частині мапи, його звати Рошан (Roshan). Складність у проходженні Рошана полягає в тому, що його рівень здоров’я та можливої шкоди є максимальним. Рошан має 6 тис одиниць життя. Звичайні гравці — 1,8 тис одиниць в мідґеймі та 2,5 тис під кінець гри. «Завалити» Рошана можна лише всією командою.

    Атака на суперкріпа потрібна гравцям, аби отримати з нього предмети, які «випадають», коли істоту вбито. Серед переліку магічних артефактів є аєгіс (Aegis of the Immortal). До речі, фізична копія цього артефакту вручається команді-переможцю The International в якості головного призу на додачу до грошової винагороди. Цей предмет дає змогу раз за весь матч померти та тут же відродитися з повною шкалою життя та «мани».

    Як зрозуміти коментатора Dota 2?

    Перегляд стріму — це не лише картинка з екрану, але й голос коментатора. В завдання коментатора входить досконале знання правил та особливостей гри, поведінки гравців та історії команди й попередніх турнірів. Усю цю інформацію він має максимально точно, лаконічно та пізнавально й цікаво доносити до глядачів, більшість з яких бачать Dota 2 чи не вперше-вдруге у своєму житті.

    Роль та поведінка коментатора під час перебігу матчу змінюється. Спочатку він коментує дії щодо «кріпів», розташування гравців та тактики команд-суперників. Наступна стадія —мідґейм. Тут коментатор має акцентувати на тому, як, чому та між ким відбуваються зіткнення та які це має наслідки для перебігу ігрового процесу.

    Також коментатори потрібні, аби відзначити так званий «спліт-пуш». Це — поворот у матчі, коли битва ділиться на декілька частин на різних ділянках мапи, і при цьому окрема група гравців намагається відтягнути на себе ресурси супротивника, що атакує.

    Ну і звісно, кульмінація — захоплення та руйнування «трону», або «еншента».

    Чи є на цьому чемпіонаті українці, за яких можна вболівати?

    Повністю української команди немає. Проте українські гравці цьогоріч є на турнірі — вони грають у складі команд Virtus.pro, Winstrike та VGJ.Storm.

    Станом на 20 серпня 2018-го відомі команди, що вийшли з групового етапу до заключної частини. В так званій «горішній сітці» зіграють пари Virtus.pro — PSG.LGD, VGJ Storm — OG, Team Liquid — Optic Gaming та Evil Geniuses — Team Secret. Ті, хто в цих парних матчах програє, рушать до «нижньої сітки». Там вже є пари Fnatic — Team Serenity, TNC Predator — Mineski, Newbee — Winstrike та VGJ Thunder — Vici Gaming.

    Share
    Написати коментар
    loading...