Реклама

Онлайн-просування локального бізнесу — що потрібно знати

Оскільки пошук в інтернеті — найпопулярніший спосіб отримання інформації, не дивно, що локальний бізнес також прагне бути представленим онлайн. Відтак і дрібні, і середні підприємці створюють персональні сайти аби розповідати про свої переваги та отримувати нових клієнтів
Čytaty latynkoju
Онлайн-просування локального бізнесу — що потрібно знати
  1. Головна
  2. Історії
  3. Онлайн-просування локального бізнесу — що потрібно знати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Оскільки пошук в інтернеті — найпопулярніший спосіб отримання інформації, не дивно, що локальний бізнес також прагне бути представленим онлайн. Відтак і дрібні, і середні підприємці створюють персональні сайти аби розповідати про свої переваги та отримувати нових клієнтів

Під поняття локального бізнесу в сучасному світі потрапляють усі ті види підприємницької діяльності, здійснення яких нерозривно пов’язане зі своїм фізичним розташуванням. Переважно сюди відноситься сфера надання послуг (заклади харчування, автомийки, салони краси, медичні центри, невеличкі магазини тощо).

Результати дослідження настроїв малого та середнього бізнесу в Україні говорять, що попри кризову економічну ситуацію, 64% респондентів збільшили свій бізнес у 2017 році та планували розширятись протягом 2018-го.

Згідно з дослідженням агенції Promodo щодо того, як український бізнес використовує інтернет-маркетинг (проводилось у 2016 році), було з’ясовано, що:

  • 89% представників бізнесу ведуть соціальні мережі;
  • 77% використовують методи просування у пошукових системах;
  • 75% користуються контекстною рекламою.

Такий розподіл залишається справедливим і для локального бізнесу.

Проте чимало початківців не завжди знає з чого починати просування свого сайту онлайн. Насправді достатньо дотримуватись декількох простих порад та використовувати інструменти, які можуть допомогти залучати нових клієнтів.

Аналізуйте зручність свого сайту

Неймовірно, але 94% користувачів назвали зовнішній вигляд сайту вагомою причиною відсутності довіри до компанії та відмовилися від подальшого користування сайту!

Річ у тім, що створення персонального сайту — це лише перший крок. Надалі слідкуйте, наскільки він зручний для користувачів або, іншими словами — оцінюйте його юзабіліті.

Поряд зі статистичними даними про походження зовнішнього трафіку (зазвичай відстежується за допомогою Google Analytics), спостерігайте, як користувачі поводяться на сторінках вашого ресурсу: чи помічають банери, чи клікають по кнопках різних розділів?

Мапи кліків дозволяють побачити, як саме відвідувачі взаємодіють із контентом сторінки:

 

Одним із корисних інструментів для оцінки клікабельності різних елементів сайту є сервіс Plerdy.

Підключати сервіси для аналізу варто одразу після створення сайту. Проте оцінювати якість трафіку та клікабельність слід лише тоді, коли на сайт щомсяця будуть приходити 3–4 тис. користувачів. Інакше буде складно оцінити що саме виправляти і, загалом, чи потрібно вносити будь-які зміни?

Використовуйте можливості Google

Перший помічник будь-якого локального бізнесу — пошукова система. Оскільки в Україні найпопулярнішим є Google, подбайте про те, щоб потрапити на сторінки цієї системи.

Google My Business

Передусім, скористайтесь безкоштовною можливістю та розкажіть про власний локальний бізнес за допомогою сервісу Google My Business.

Читайте також: 60 онлайн-інструментів для маркетолога на щодень від команди Buffer

Він об’єднує декілька інструментів, які дозволяють:

  1. Створити безкоштовний сайт;
  2. Додати інформацію про свій бізнес у пошук та позначку в картах;
  3. Публікувати новинки та акції;
  4. Збирати відгуки;
  5. Бачити базову статистику щодо відвідувачів сайту для подальшого аналізу.

Для вашого потенційного клієнта, який перебуває неподалік і шукає певну послугу, будуть пропонуватись сайти тих компаній, які знаходяться найближче.

Так виглядає видача по запиту «Стоматолог Львів». На карті позначені заклади, які додали інформацію про себе в каталог Google My Business:

Онлайн-просування локального бізнесу — що потрібно знати

Щоби підніматись у рейтингу локальних закладів, вам потрібно подбати про збір позитивних відгуків. Чим вище оцінка бізнесу вашими реальними клієнтами — тим вище позиція в рейтингу.

Google Ads

Другий інструмент, який стане в пригоді локальному бізнесу є Google Ads (раніше був відомий як Google Adwords). За допомогою реклами розповісти про себе цільовій аудиторії значно простіше. Перевагою такого рішення є те, що власник бізнесу отримує зацікавлених відвідувачів, які шукають його послуги онлайн. Чим точніше налаштування реклами — тим краще показник переходів на сайт.

Загалом Google Ads пропонує 4 види реклами, проте локальний бізнес найчастіше обирає контекстну (тобто ту, в якій результати показуються за певним ключовим запитом). Інші види (банерна реклама, відео, реклама в додатках) використовується рідше, хоча для певних ніш може бути також ефективною. Слова із широкою відповідністю мають вищий рівень конкуренції. Вартість 1 кліка по такій рекламі буде вищою.

Щоправда, Google Ads вимагає базового розуміння як працює таргетована реклама та як правильно її налаштовувати. Хоча все можна опанувати й самостійно, це потребуватиме часу та грошей — як правило, навички з’являються лише на практиці.

Якщо ж локальний бізнес почав використовувати переваги контекстної реклами, варто обов’язково налаштувати й ремаркетинг — функцію, яка показує рекламний банер лише тим, хто вже відвідав сайт. В результаті, користувач, який, можливо, засумнівався, відволікся та не зателефонував (або не зробив замовлення) протягом наступного періоду буде бачити Вашу пропозицію.

Використовуйте можливості соціальних мереж

Читайте також: Стати телевізором — для чого Facebook потрібні власні відеошоу

Сьогодні складно знайти користувача інтернету, який не має сторінки в одній із соціальних мереж. То ж розглянемо їх можливості для просування локального бізнесу.

Facebook. Формуйте коло лояльних клієнтів

Facebook вже давно перестав бути лише соціальною мережею, в якій збираються однодумці для спілкування. Сьогодні це достатньо потужний інструмент просування бізнесу. Особливо, якщо це — B2C.

Найчастіше Facebook використовують завдяки можливості швидко розповсюджувати цікаву інформацію із додатковим таргетуванням (націлюванням на певні сегменти цільової аудиторії). Проте для локального бізнесу тут є ще один корисний інструмент — власна пошукова система.

Пошук локальних об’єктів у Facebook подібний до стрічки Google:

Онлайн-просування локального бізнесу — що потрібно знати

Отже, будь-якому локальному бізнесу слід додати інформацію в Facebook. Зокрема:

  1. Місце розташування;
  2. Час роботи;
  3. Контактний номер телефону;
  4. Сайт;
  5. Галузь;
  6. Відгуки та оцінки;
  7. Фотографії.

Сьогодні практично всі компанії відкривають свої сторінки у Facebook, незалежно від виду діяльності. Щоправда, на відміну від сторінки в Google, тут потрібно дбати про системну появу цікавого контенту. Періодичні публікації можуть вигідно вирізнити ваш бізнес на фоні інших конкурентів.

Сторінка локального бізнесу у Facebook належить до категорії комерційних. Це значить, що для потрапляння до стрічк новин потенційних клієнтів, вам знадобиться створювати додаткові рекламні кампанії. Для цього потрібно мати окремий бюджет. Проте однією із найбільших переваг Facebook є можливість налаштування детального націлювання на свою аудиторію.

Instagram. Розповідайте яскраво

Якщо Facebook — соціальна мережа, яка орієнтується, здебільшого, на текстовий контент, то Instagram дозволяє яскраво презентувати свій бізнес за допомогою картинок та фотографій.

У багатьох випадках Instagram використовують для підтримки комунікації зі своєю цільовою аудиторією: мінімум тексту й максимум картинок та короткого відео можуть розповідати історії з життя локального бізнесу, а також бути майданчиком для поширення інформації про акції, знижки та розпродажі.

Приклад сторінки з результатами пошуку із використанням хештегу:

Онлайн-просування локального бізнесу — що потрібно знати

Читайте також: Instagram та Facebook набирають обертів серед українців

Найчастіше Instagram використовують салони краси, заклади харчування, місця проведення дозвілля, туристичні компанії тощо. Словом, це всі ті бізнеси, які пов’язані з позитивними емоціями та можуть розповідати власні історії. Просування власної інформації в Instagram передбачає правильне використання хештегів та роботу з відомими блогерами. Для цього потрібно знати локальні хештеги, а також познайомитись із місцевими лідерами думок, які зможуть можуть розповісти про ваш бізнес на своїх сторінках.

Розкажіть про себе на локальних сайтах та порталах

Не оминайте увагою локальні сайти та портали, які висвітлюють щоденне життя міста. Дуже часто вони мають каталоги компаній, підприємств та закладів. Власнику локального бізнесу варто потрапити до таких каталогів. Поряд з тим, міські портали часто пропонують можливість розмістити статтю або рекламний банер.

Міські портали можуть мати власний рейтинг для кожної категорії каталогу:

Онлайн-просування локального бізнесу — що потрібно знати

Обмеженість локації ресурсу грає вам на руку. Адже його переглядають люди, які живуть поблизу від місця розташування вашого бізнесу. Шукайте можливості додати сайт до каталогів підприємств таких порталів. Вузька спеціалізація розділів — ось що дозволить вам знайти зацікавлених користувачів. Відчутною перевагою є те, що ви можете робити це абсолютно безкоштовно.

Деякі з каталогів пропонують платне розміщення на першій позиції у своїй категорії. Перш ніж погоджуватись, дізнайтесь щомісячні обсяги відвідувань порталу, а також попросіть показати кількість заходів на сторінку категорії, у якій Вам пропонується перше місце.

Рекомендації власникам локального бізнесу

У процесі розвитку свого бізнесу, не забувайте, що розміщення інформації на різних платформах — це лише перший крок. Надалі слід займатись системним формуванням цікавого контенту. Якщо ваш бізнес орієнтований на клієнта — розповідайте історії, які будуть оцінені цільовою аудиторією.

Загалом існує декілька важливих рекомендацій власникам бізнесу:

  1. На всіх своїх сторінках використовуйте лише власні фотографії. Вони обов’язково мають бути високої роздільної здатності. Використання стокових (тобто скачаних з інших ресурсів) або неякісних фотографій суттєво знижує рівень довіри.
  2. Подбайте про відгуки. Постарайтесь, щоби вони з’являлися рівномірно та періодично — так інші користувачі будуть бачити, що ваша компанія існує.
  3. Отримайте підтримку місцевих лідерів думок. У кожному великому місті та кожній сфері існують експерти, до слів яких прислуховуються. Якщо вони рекомендуватимуть ваш бізнес — ви отримаєте гарантований потік нових клієнтів, адже сарафанне радіо, як і раніше, залишається, одним із найбільш дієвих каналів залучення клієнтів.

Поради насамкінець

Просування локального бізнесу — це справа, насамперед, власника бізнесу. Тільки на певному етапі (наприклад, для налаштування рекламних кампаній) можуть знадобитися послуги спеціалізованих агентств. Усе інше можна робити, спочатку, самостійно.

Наостанок — перелік задач, які має виконати власник локального бізнесу:

  • Встановіть системи аналітики (наприклад, Google Analytics та Plerdy).
  • Зареєструйтеся в Google My Business.
  • За потреби — використовуйте можливості Google Adwords.
  • Заведіть сторінки у Facebook та (або) Instagram.
  • Налаштуйте геолокацію в соціальних мережах.
  • Розміщуйте інформацію на локальних порталах.
  • Публікуйте новий контент. Оберіть власний темп появи новин та історій.
  • Стимулюйте активність користувачів.
  • Отримайте підтримку лідерів думок (відомих людей чи експертів).
  • Один раз на 3–4 місяці аналізуйте отримані результати.

Так, список вийшов чималим. Але всі ці кроки призведуть до популярності вашого сайту. А за нею неминуче почнеться зростання числа реальних клієнтів. Спілкуйтеся з ними, пропонуйте безкоштовні консультації та знижки. Давайте бонуси й організовуйте акції. Не забувайте щотижня розповідати цікаву історію. Та, обов’язково, аналізуйте результати. Згодом цільова аудиторія не лише дізнається про вас, але й сама рекомендуватиме вас своїм друзям та знайомим. А, як відомо це — один із найбільш ефективних каналів розповсюдження нової інформації.

Share
Написати коментар
loading...