Реклама

Розійтися мирно — як звільняти та як реагувати на бажання звільнитись

Звільнення — болючий процес як для працівника, так і для компанії. В цьому матеріалі ми розберемось з процесом звільнення, щоб для обох сторін він закінчився без наслідків
Čytaty latynkoju
Розійтися мирно — як звільняти та як реагувати на бажання звільнитись
  1. Головна
  2. Історії
  3. Розійтися мирно — як звільняти та як реагувати на бажання звільнитись
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Звільнення — болючий процес як для працівника, так і для компанії. В цьому матеріалі ми розберемось з процесом звільнення, щоб для обох сторін він закінчився без наслідків

Якщо звільняєте ви

Пропишіть процедуру звільнення

Найважливіша порада, яку можна тут дати — це прописати процес звільнення від початку до кінця. Це допоможе і HR-менеджеру, і працівнику, якого звільняють. Ми звикли до того, що беруть на роботу за спеціальною процедурою, але чомусь компанії рідко приділяють таку ж особливу увагу звільненню.

Це потрібно для того, щоб інші працівники компанії чи менеджери не користувались звільненням інших і у вашій компанії не прозвучала фраза: «А він/вона ж все одно звільняється».

Розрахуйтесь повністю

Кажуть, що не розрахуватись до кінця з працівником, який звільняється — це найбільший «гріх» роботодавця, і це правда. Нам всім неприємно, коли нам недоплачуюють тих, грошей, які ми заробили. Тому HR-менеджеру дуже важливо проконтролювати цей процес.

Намагайтесь вберегти стосунки

Не варто думати, що ви ніколи не побачитесь зі звільненим працівником, чи вам ніколи не треба буде його допомога або порада. Життя людини після звільнення не закінчується, а тому дуже важливо гарно завершити стосунки і підтримувати їх (привітання з днем народження, професійним святом тощо).

Якщо працівник хоче звільнитись

В цій частині матеріалу поговоримо про те, як власне реагувати на те, коли цінний працівник приходить з новиною про звільнення. У таких ситуаціях дуже важливо зреагувати правильно — без паніки, без вияснення стосунків, без пліток.

Визначте, що людину не влаштовує у вашій компанії

Читайте також: Якими стануть ключові тренди в роботі та працевлаштуванні

Ідея звільнитись не виникає сама по собі. Зазвичай, людям треба час, щоб наважитись на звільнення — і відповідно, є причина, через яку працівник вирішив звільнитись. Вам, як менеджеру, треба визначити ці причини. Можливо, цього співробітника ви вже не втримаєте, зате зможете вдосконалити умови праці інших.

Запропонуйте покращити умови роботи

Без цього ніяк, хіба співробітник дуже погано виконує свою роботу. Ваша компанія втрачає гроші щодня, коли має відкриту вакансію. Саме тому треба спробувати домовитись.

Дайте час на роздуми

Читайте також: З’явився мобільний додаток для легального працевлаштування у Польщі

Не виключаємо того, що рішення про звільнення могло бути погано обдуманим або імпульсивним. Зрештою, є типи людей, які можуть звільнятись щодня. Саме тому варто вислухати працівника й дати час на роздуми, а потім провести ще одну зустріч.

Якщо все це не подіяло і працівник досі хоче піти з вашої компанії, то дивіться пункт «Якщо звільняєте ви» і подбайте про те, щоб розійтись гарно, і щоб це звільнення ніяк не вплинуло на вашу репутацію, а навпаки, щоб у світ вийшов ще один амбасадор вашої компанії.

Share
Написати коментар
loading...