Реклама

10 порад, щоби соціальний бізнес почули

Ви створили цікавий та якісний продукт, але про це ніхто не знає та не розуміє важливості ваших послуг? Саме з такою проблемою найчастіше стикаються молоді підприємці на етапі просування соціального бізнесу. Аби змінити це, потрібно навчитися комунікувати про свою діяльність ефективно. Детальніше про це розповідає Ірина Тітаренко
Čytaty latynkoju
10 порад, щоби соціальний бізнес почули
  1. Головна
  2. Історії
  3. 10 порад, щоби соціальний бізнес почули
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви створили цікавий та якісний продукт, але про це ніхто не знає та не розуміє важливості ваших послуг? Саме з такою проблемою найчастіше стикаються молоді підприємці на етапі просування соціального бізнесу. Аби змінити це, потрібно навчитися комунікувати про свою діяльність ефективно. Детальніше про це розповідає Ірина Тітаренко

На зустрічі в Українській соціальній академії спеціалістка з комунікацій, координаторка першої в Україні програми для розвитку спеціалістів з комунікацій в некомерційному секторі при школі журналістики УКУ Practicum Ірина Тітаренко поділилася досвідом, як це зробити правильно.

Ми записали 10 порад, котрі допоможуть зачепити на гачок цільову аудиторію та зробити ваш продукт упізнаваним.

Говоріть про себе гучно та красиво

Кінцева мета комунікації — не продажі, а обізнаність щодо продукту чи організації. Лише чіткі, зрозумілі та легко повторювані інформаційні повідомлення є запорукою успіху комунікаційної кампанії.

По-перше, будьте простими та легкими. По-друге, визначтеся із трьома основними меседжами та постійно апелюйте до них у своїх комунікаційних зусиллях. Чим конкретніше і вужче говоритимете про ваші послуги, тим швидше запам’ятаєтеся. Люди довіряють лише тим, кого знають. Якщо ви створюєте круті продукти чи надаєте якісні послуги, але сором’язливо розповідаєте про них невеликій групі у Facebook — цього недостатньо. Щоби бути почутим та впізнаваним, заявляйте про себе гучно. Це — перший проблемний момент, з яким зіштовхуються всі початківці-стартапери.

Залучайте до дії  

Мета комунікацій — зробити так, щоб люди знали, довіряли і рекомендували. Останній пункт є найвищою точкою репутаційного менеджменту. Лише за допомогою комунікацій цільова аудиторія розумітиме, чим ви можете стати їй корисними. Не соромтеся пояснювати та не залишайте людину наодинці з проблемою, натомість говоріть, як можете допомогти її вирішити.

Кінцевою та найвищою метою, яку можна досягти за допомогою якісних комунікацій є зміна життя вашого міста, регіону та навіть в країни на краще. Будьте, однак, готовими, що результат буде видимим не миттєво.

Оперуйте фактами

Основа комунікації — в аргументах. Відомий вислів стверджує: «Без фактів та даних — ви просто ще одна людина зі своєю думкою». Тому приділяйте особливу увагу фактам, яскравій статистиці, яка б допомогла підтвердити вашу позицію як фахівця у своїй сфері.  Аби презентувати свою експертну думку, часто потрібно буде грати кілька ролей: не лише ролі соціального підприємця, представника бізнесу, але і того, хто вчить інших (навіть якщо це не є самоціллю). Враховуйте це, щоб вибудувати імідж, який хочете створити навколо своєї організації.

Ефективність та впізнаваність — точно те, що треба вашому бізнесу

Апелюйте до цінностей та емоцій

Дослідники встановили, що за останнє десятиліття концентрація уваги людини скоротилася наполовину. Якщо за перші 3 сек ви не привернете до себе увагу, ваша цільова аудиторія просто омине вас.

Читайте також: «Parasol» — від соціального проекту до книги авторства відомих українців

Дослідження свідчить, що рекламні кампанії найбільш ефективні тоді, коли апелюють до емоцій, і менш ефективні, коли говорять про раціональне. Наприклад, близько 90% усієї реклами у Великобританії споживачі не помічають та не запам’ятовують взагалі, решта 10% — це реклама із яскравим емоційним відтінком. Говоріть не про те, чому ваші послуги чи товар важливі, а про те, чим саме вони корисні споживачам.

Найкращий спосіб заохочувати увагу аудиторії — за допомогою формули «»: сенсації, сміх, сльози, страх, секс, скандал і гроші ($). Ця формула простежується у всіх успішних кейсах і допоможе під час підготовки комунікаційної стратегії. Безумовно, у кожного продукту різна цільова аудиторія і від цього залежатиме, до яких емоцій варто апелювати. Обирайте саме ту, яка найкраще працює на ваш бренд.

Чітко визначте свою цільову аудиторію

Якщо ви комунікуєте з усіма — в результаті, не комунікуєте ні з ким. Не намагайтеся звертатися з усім до всіх. Адаптуйте свій контент для кожної цільової аудиторії індивідуально. Пропишіть 5 ключових тем, які її цікавлять та чого насправді потребує: йдеться не про товар чи послуги, а про враження та емоції, які вона отримає. Обов’язково аналізуйте аудиторію: її вік, стать, освіту, дохід, інтереси та цінності.

Часто початківці помилково думають, що цільова аудиторія має знати про їхні продукти — забудьте про це. Вважайте, що про вас не знають нічого і говоріть про себе простою та зрозумілою мовою.

Як соціальному бізнесу стати почутим: 10 порад від Ірини Тітаренко

Дбайте про репутацію свого бізнесу

Головна мета бізнесу — генерування прибутку. А головна мета ефективних комунікацій — створення та підтримка позитивної репутації. Часто комунікації сприймають як додатковий процес, як те, що можна зробити колись. Саме тому, що комунікаціям приділено надто мало часу, страждає громадський сектор.

Комунікація — це не процес за залишковим принципом, а зовсім навпаки. Вона має бути стратегічною, інакше ризикуєте потрапити не туди, куди планували із самого початку. Лише сплановані та систематичні комунікаційні зусилля спроможні вибудувати позитивну репутацію організації. Комунікаційну стратегію можна порівняти із компасом: ви можете рухатися і без нього, але із ним шлях до цілі буде значно швидшим.

Будьте креативними

Коли йдеться про комунікації, думайте outside the box — вийдіть з «коробочки», своєї звичної  «зони комфорту», та починайте креативити. Акція під назвою «Пройдися в її взутті», коли чоловіки пробіглися на підборах торгівельним центром, стала одним із яскравих інформаційних приводів для підняття такої соціальної важливої теми, як насильство в сім’ї. Захід відбувався в рамках кампанії «Залишайся людиною».

Не забувайте про лаконічність та простоту повідомлень, формуйте свої меседжі  коротко та зрозуміло. Наприклад, «чисті руки завжди і усюди» або «захворів — сиди вдома!» — короткий, зрозумілий і лаконічний меседж.

Надайте своєму бізнесу людське обличчя

Читайте також: 6 маркетингових інструментів команди BlaBlaCar

Поступово на заміну В2В приходить нове поняття H2H – людина до людини. Маркетингові тенденції нині орієнтуються на особистість: не на загальну масу, а на конкретного і добре проаналізованого покупця. Пам’ятайте про те, що лише зрозуміла мова, реальна, успішна, а краще й провальна історія з життя — ось що потрібно вашій цільовій аудиторії. Спрощуйте все, що можна спростити і повторюйте це до тих пір, поки не залишиться лише найважливіший сенс комунікації.

Спілкуйтеся з медіа

Найчастіше цільова аудиторія дізнається про діяльність організації саме зі ЗМІ. Відповідно, взаємодія з медіа є важливим напрямком у роботі. Ви не просто надаєте інформацію журналістам, а й транслюєте через них свої повідомлення. При спілкуванні із медіа важливо достовірно розповідати про обставини, не прикрашати факти і події та бути зрозумілим. Не зловживайте прес-релізами, найефективніший спосіб «продати» новину — індивідуально зв’язатися з журналістом. Прес-реліз же варто писати тоді, коли є сильний соціально важливий інфопривід.

Не бійтеся експериментувати

Колись лише один викинутий із верхівки Ейфелевої вежі, проте вцілілий стілець приніс меблевій французькій фірмі Thonet неймовірний успіх та, безумовно, довіру до якості бренду. Будьте трішки crazy, коли мова йде про комунікацію — саме неординарність точно змусить усіх заговорити про ваше соціальне підприємство.

Share
Написати коментар
loading...