Реклама

Як українці допомагають боротися з плагіатом у світі — історія стартапу Noplag

Noplag —  сервіс з пошуку плагіату у текстах учнів, студентів чи науковців, створений компанією Labiteam. Na chasi публікує розмову з Олексієм Бочковим, СEO Noplag. Він розповів, як внутрішній проект компанії за кілька місяців виріс уп’ятеро та чому команда сфокусувалася саме на закордонних клієнтах
Čytaty latynkoju
Як українці допомагають боротися з плагіатом у світі — історія стартапу Noplag
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як українці допомагають боротися з плагіатом у світі — історія стартапу Noplag
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Noplag —  сервіс з пошуку плагіату у текстах учнів, студентів чи науковців, створений компанією Labiteam. Na chasi публікує розмову з Олексієм Бочковим, СEO Noplag. Він розповів, як внутрішній проект компанії за кілька місяців виріс уп’ятеро та чому команда сфокусувалася саме на закордонних клієнтах

Чому аутсорс-компанія вирішила створити саме антиплагіат

Окрім розробки, команда компанії займалася просуванням проектів на закордонний ринок, тому часто стикалася з написанням англомовних статей для сайтів. Замовлень іноді було аж занадто багато. Так виникла потреба делегувати комп’ютеру деякі завдання копірайтера. Команда підключила кілька інструментів, що перевіряють тексти на плагіат, і засмутилася: частина сервісів виявилися надто дорогими, решта —  неякісними. Як це часто трапляється в стартапів, необхідність створити кращий інструмент виникла сама по собі. Незабаром Labiteam почали використовувати власний продукт, створений для внутрішніх потреб. А у 2014 році вона запустили безкоштовну лайт-версію, яку користувачі могли перевірити в роботі.

Технології, на яких базується система антиплагіату

За рік Labiteam випустили платну версію, де повністю оновили UX та UI. А ще вони  додали орфографічну та граматичну перевірку, яку підключили, використавши open-sourse програму, доступну в інтернеті. Результати виявилися гіршими, ніж очікувалося: користувачі скаржилися на погіршення результатів перевірки. Тому розробники прибрали цей напрямок, аби асоціюватися лише з якісною системою, що шукає плагіат.

Після залучення інвестицій команда планує розвивати ще й машинне навчання. За словами Олексія, за 4 роки роботи Noplag накопичив достатньо даних, аби тестувати різні гіпотези:

— Плануємо цього року запустити й data science, якщо, звісно, матимемо вдосталь ресурсів.

Олексій каже: з першого дня не покладалися на API ані Google, ані Bingo — адже в Google API відключений, а Bingo встановили надто високу ціну для комерційного використання. Саме тому хлопці розробили свою систему, яка порівнює запропоновані слова з наявними. Ця система більше за все поглинає наявні ресурси.

Оскільки інформація з пошукових систем недешево коштує, конкуренти Noplag частіше за все сканують результати не через інтернет, а через власні бази, де вони кешують дані. Саме тому в них інформація не релевантна —  вони не можуть день у день оновлювати мільярди сторінок. За словами Олексія, перевага Noplag в тому, що вони можуть сканувати інтернет в режимі реального часу, не використовуючи допоміжних сервісів.

Про конкуренцію з американським гігантом

Найбільший конкурент Noplag закордоном —  це TurnItIn. Сьогодні цей сервіс є в багатьох школах та університетах Штатів, Європи, Африки. Вони монополізували ринок, а головна їхня перевага —  те, що вони запустилися ще у 2001 році. Таким чином вони накопичили у базі чимало матеріалів, які сканували їх користувачі. Більшість аудиторії українського сервісу —  це студенти:

— Вони використовують наш сервіс, бо на Turnitin не можна перевіряти один текст двічі: дані зберігаються і видають 100% плагіат. Тому студенти побоюються заливати туди, адже через цей самий сервіс їхній текст перевірить викладач. Один з інвесторів у процесі перемовин запитав: «Чим ваші конкуренти кращі за вас?» Тоді я просканував один і той же англомовний текст через різні сервіси.

Перший сервіс виявив 70% плагіату, але не знайшов самого джерела, звідки текст скопіювали. Noplag підтвердив, що текст на 100% вкрадений. Третій сервіс виявив лише 60% плагіату у тексті.

«Проте ми не завжди можемо гарантувати 100%, бо трапляються технічні неточності. Тому радимо перевіряти двічі», — розповідає CEO проекту. А якщо спробувати перехитрити систему і переписати чужий текст своїми словами —  система також це зрозуміє, адже визначає синоніми. Проте є і слабке місце: якщо перекласти український текст англійською, система цього не розпізнає, адже його не буде в базі.

Хто й чому довіряють Noplag

60% користувачів Noplag —  середні школи та університети з Нью-Йорку, Сан-Франциско, Малайзії, Болгарії, Туреччини, Німеччини. Як зазначає Олексій, хоч публіка зібралася дуже різна, все ж основний трафік Noplag отримують зі Штатів:

— 15% клієнтів —  це бізнеси, решта — індивідуальні користувачі, як юристи, історики, науковці.

Сьогодні Noplag заробляють на передплаті $5 тиc щомісяця. Платна версія для індивідуальних користувачів коштує $11, для бізнесу — $25 на 5 користувачів. Для шкіл та університетів — 50$. Проте особливий інтерес у роботі зі школами полягає не лише у місячних передплатах. Олексій зауважує, що з Noplag іноді укладають досить цікаві контракти. Один з останніх прикладів —  університет з Іспанії, який готовий платити 12 тис євро щорічно.

Ціни Noplag

Про рішення вийти на закордонні ринки

Генеральний директор каже: з бізнесової точки зору, Noplag орієнтується на платоспроможну аудиторію. По-друге, український уряд й досі не вважає необхідними  сервіси перевірки унікальності робіт для навчальних закладів, хоча деякі університети намагаються робити це власними силами. У вишах немає певного статуту, де було б сказано, що усі роботи потрібно обов’язково перевіряти, і там має бути не більше 10% плагіату. В разі, якщо норма плагіату перевищена — учень отримує догану:

—  За кордоном антиплагіат —  нормальна практика. Тоді як сьогодні можна спостерігати ту саму ситуацію, що у мої університетські часи: ми завантажували реферати з сайтів, наприклад, referat.com.ua. Усе роздруковували і зачитували перед аудиторією, отримували оцінки.

Хоч сьогодні Noplag перевіряє лише тексти латинкою, Олексій каже: вони були готові створити версію для кирилиці навіть безкоштовно, якби українським школам і університетам це було би потрібно.

Труднощі та те, як їх подолати

Коли сервіс став платним, усі школи і університети серйозно поцікавилися в команди: хто такі Noplag, хто їхні клієнти, чи може хтось дати про них відгук. Оскільки команда —  в Україні, а користувачі — за тисячі кілометрів, в клієнтів виникала недовіра. Потрібно було надати їм відповідь на усі їхні запитання, адже запит стосувався державних коштів:

— Для компаній на Заході це дуже важливо: що про тебе думають інші компанії. В цьому круто допомагає акселератор —  там будуть люди, які створюватимуть про нас референси і познайомляться особисто.

Інший складний випадок з історії стартапу —  одного дня система просто «впала», за що на сторінку Noplag посипалися негативні відгуки від користувачів. Олексій пояснює:

— Ми —  аутсорсингова компанія, тож сайт планувався як проект для внутрішнього користування. Усі гроші в нього ми вкладали для себе.

Не звертаючи на нього особливої уваги, ми й не помітили, як наш внутрішній сервіс раптово перетворився на самостійний стартап: за декілька місяців відвідуваність зросла зі 100 тис до півмільйона користувачів.

Аби серйозно прокачувати технології, сервери та потужності, потрібно залучати інвесторів. Тож поки команда займалася інвестуванням, вирішили відключитися від платіжної системи, аби тимчасово не приймати платних користувачів, щоб аудиторія не зростала, поки потужностей для цього недостатньо. Натомість вони залишили колишніх клієнтів, які були цінними для проекту.

Як українці допомагають боротися з плагіатом у світі — історія стартапу Noplag

Олексій Бочков, CEO Noplag (фото — архів спікера)

Як знайти акселератор для свого стартапу

Як ми писалиУкраїнський сервіс Noplag пройшов до акселератора у США раніше, цього літа  Noplag потрапили до Starta Accelerator. Проект отримає по $130 тис і пройде акселерацію у Нью-Йорку. Олексій ділиться досвідом пошуку акселератора:

  • Потрібно скласти великий перелік: відправити не в 30 акселераторів, а у 400-500 акселераторів, попередньо обравши нішу.
  • Спочатку усі подаються в найпопулярніші акселератори і хочуть туди потрапити: наприклад, Y Combinator чи Techstars. Олексій каже: якщо порівнювати відомі акселератори з нішевими —  в маловідомих віддача буде більшою. Там з вашого стартапу намагатимуться витиснути максимум.
  • Багато чого залежить від локації: «Ми обирали великі міста, як Нью-Йорк, Сан-Франциско. А от до Денвера я би не поїхав, хоча ми спілкувалися з акселератором звідти — навряд чи там зосереджена велика кількість інвесторів».
  • Варто подаватися не один раз. Навіть, якщо усі відповіді були негативні —  проаналізуйте причини відмов, перепишіть свій пітч і подайтеся ще раз. Саме так зробила команда Noplag, коли їм відмовили рік тому.

Нові рішення, які створить команда

Зараз розробники створюють продукт, який дозволить сайтам моніторити, чи ніхто не копіював їхній контент. В разі, якщо система помітить копіювання, власнику контенту прийде сповіщення, де буде вказано, хто і що взяв:

— В ідеалі — підключити до цього сервісу ще й юристів, аби дати можливість автору контенту робити тейк-даун (блокувати подібний контент та сайти — прим.ред.).

Також Labitem розробили систему, в якій кожний підприємець може кооперувати зі своїми копірайтерами: давати завдання, наглядати за їхнім виконанням. У фіналі система сама перевірить текст на плагіат.

Share
Написати коментар
loading...