Реклама

Світові інвестиції в fintech досягли $58 млрд

У I півріччі 2018 року загальний обсяг інвестицій в фінтех-компанії у всьому світі досяг $57,9 млрд. Про це йдеться в звіті The Pulse of Fintech 2018, опублікованому аудиторською компанією KPMG
Čytaty latynkoju
Світові інвестиції в fintech досягли $58 млрд
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Світові інвестиції в fintech досягли $58 млрд
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У I півріччі 2018 року загальний обсяг інвестицій в фінтех-компанії у всьому світі досяг $57,9 млрд. Про це йдеться в звіті The Pulse of Fintech 2018, опублікованому аудиторською компанією KPMG

Для порівняння, за підсумками всього 2017 року в фінтех інвестували $38,1 млрд. Головні досягнення першого півріччя включали в себе успішне завершення двох значних угод: рекордне зростання Ant Finance у другому кварталі 2018 року, що склало $14 млрд, та придбання компанії WorldPay компанією Vantiv за $12,9 млрд у першому кварталі 2018 року.

Що призвело до такого зростання

Аналітики KPMG відзначають, що великі угоди, що укладалися на всіх стадіях, слугували драйвером для інвестицій у фінансові технології у першій половині 2018 року. Але настільки ж визначним є і спектр інвестицій: спостерігається зростання інтересу до різноманітних підгалузей у сфері фінтех, включаючи дані, ШI та регтех.

Венчурні інвестори залишаються зацікавленими у фінансуванні фінтех стартапів. Активність у сфері злиття та поглинання (M&A) також зростає, оскільки все більше зрілих компаній фінтех шукають можливості виходу з інвестиційних проектів.

Що відбувалося з американськими фінтех компаніями

Американські компанії у галузі фінтех демонструють значне зростання венчурного фінансування, яке перевищило $5 млрд у першому півріччі 2018 року

Обсяг угод американських фінтех компаній  із залученням венчурного капіталу продовжив зростати переважно за рахунок відродження інвестицій з боку «бізнес-ангелів», «посівних» інвестицій та угод венчурного фінансування, що укладалися на ранніх стадіях. Інвестори швидко вкладали кошти у стартапи у нових підгалузях фінтех, які щойно з’явились, включаючи регтех та інвестиційний банкінг. Паралельно вони продовжували інвестувати у зрілі компанії на пізніх стадіях, такі як Robinhood, чия угода на суму $363 млн була однією з найбільших угод VC за перше півріччя 2018 року.

Ситуація на європейському ринку

Сукупний обсяг інвестицій у фінтех компанії в Європі сягнув $26 млрд у першій половині 2018 року. Цьому сприяли укладання  4- х великих угод за участю компаній:

  • WorldPay
  • Nets
  • iZettle
  • програмне забезпечення IRIS

Частка цих угод у загальній сумі європейських угод складає $22,4 млрд.

Незважаючи на можливі занепокоєння з приводу Brexit, Велика Британія є лідером у вкладанні коштів у галузь фінтех в Європі, інвестувавши $16,1 млрд і здійснивши п’ять з Топ-10 угод у цьому регіоні.

Які значні інвестиції здійснили в Азії

Інвестиції на азійському ринку досягли $16,8 млрд завдяки угоді Ant Financial

Це сталося за рахунок значного обсягу венчурного фінансування Серії C на суму $14 млрд за участю Ant Financial. Якщо не брати до уваги цю мега-угоду, в Азії були здійснені й інші значні інвестиції в галузі фінтех, включаючи щоквартальне збільшення обсягів інвестицій в Індії, Австралії та Сінгапурі.

Блокчейн та ШІ, а також регуляторні та страхові технології, залишалися ключовими пріоритетними напрямами для фінтех інвесторів в Азії.

Cитуація в Україні

У звіті сказано, що українська фінтех індустрія залишається не достатньо розвиненою через слабкість фінансового сектора, з одного боку, та брак інвестицій в країну, з іншого.

Проте навіть за таких умов фінтех ринок в Україні розвивається вельми динамічно. На початку 2018 року в Україні — понад 80 фінтех-компаній, близько 60% з яких були утворені протягом трьох останніх років.

Основними напрямками діяльності таких компаній є платежі і грошові перекази.

В США найбільше інвестують в блокчейн

Блокчейн у першій половині 2018 року залишався одним з об’єктів підвищеної уваги з боку інвесторів. У першому півріччі 2018 року відбулися великі раунди інвестицій в компанії блокчейн, у тому числі раунди інвестицій на суму $100 млн+ у компанії R3 і Circle Internet Finance у США та на суму $77 млн у компанію Ledger у Франції.

Нагадаємо, раніше ми писалиЯк діалог банків та фінтеху веде до розвитку всієї фінансової галузі, як діалог банків та фінтеху веде до розвитку всієї фінансової галузі.

Share
Написати коментар
loading...