Реклама

Як розвиватимуться безконтактні платежі до 2020 року

Аналітики з Juniper Research оновили своє дослідження безконтактних платежів – до нього входять як розрахунки платіжними картами з технологіями PayPass і PayWave, так і мобільні гаманці. Головний інсайт — до 2020 року частка безконтактних платежів при розрахунках подолає позначку в $2 трлн (15% від загального обсягу в ритейлі)
Čytaty latynkoju
Як розвиватимуться безконтактні платежі до 2020 року
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як розвиватимуться безконтактні платежі до 2020 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Аналітики з Juniper Research оновили своє дослідження безконтактних платежів – до нього входять як розрахунки платіжними картами з технологіями PayPass і PayWave, так і мобільні гаманці. Головний інсайт — до 2020 року частка безконтактних платежів при розрахунках подолає позначку в $2 трлн (15% від загального обсягу в ритейлі)

    Безконтактні платежі перевищать позначку в $1 трлн вже в 2018 році (приблизно одночасно з $1 трлн капіталізації Apple – збіг?). Раніше аналітики припускали, що це станеться не раніше середини 2019-го.

    Що ми знаємо про безконтактні платежі в Україні?

    По-перше, серед них домінують банківські картки, переважно емітовані «ПриватБанком», на базі міжнародної платіжної системи Mastercard. Згідно з останньою статистикою НБУ, за останній рік кількість безконтактних карток збільшилася на 37,8% – до 2,7 млн шт. Це особливо актуально для Києва – проїзд в метро, якісне покриття POS-терміналами з можливістю оплати PayPass/PayWave, численні фестивалі з cashles-only зонами тощо. Не забуваємо і про прихід Apple PayЗапуск Apple Pay в Україні — змінюйте скепсис на стратегічне мислення в Україну, про який я писала раніше. Ми тут абсолютно в тренді країн ЄС, а в дечому навіть йдемо попереду багатьох країн-членів єврозони.

    Однак безконтактні платіжні карти є найпоширенішими серед клієнтів країн Азійсько-Тихоокеанського регіону – на них припадає майже 55% світових безконтактних транзакцій.

    Що стосується мобільних гаманців в Україні (без урахування Apple Pay/Google Pay), то тут ситуація сумна. Всі серйозні гравці родом з РФ потрапили під санкції регулятора, тому український користувач масово перейшов до банків – або ж залишився в дуже незручному і невигідному підпіллі. І поки якісного мобільного гаманця з можливістю NFC-платежів в Україні немає. Ключове слово тут «поки» – адже коли тенденцію бачить один учасник ринку, цій компанії не варто не забувати, що подібне не бачать й інші.

    Що відбувається з безконтактом у світі?

    Оскільки платіжний ринок України потроху глобалізується, повернемося до загальносвітових тенденцій. Аналітики у більшості своїй сходяться на думці, що ринок мобільних безконтактних платежів контролюватимуть Apple Pay, Samsung Pay, Google PayУ Google Pay тепер можна переказувати гроші в додатку. Загальна кількість їхніх користувачів перевалить за 450 млн до 2020 року. При цьому рішення Apple становитиме 50% від цієї аудиторії. Хто там казав, що Samsung переможе, адже 2018 року обігнав Apple у рентабельності?

    Як застосовуватимуть такі платежі?

    Все це змушує задуматися про сферу, в якій можуть застосовуватися ці платежі. В першу чергу слід враховувати розширення тих ніш, де PayPass вже сильний – наприклад, в невеликих «швидких» транзакціях. Знову повернемося до київського метро з його безконтактною оплатою. Практика оплати безконтактною карткою у громадському транспорті обласних центрів України зростає щомісяця. До Києва, з його велетенською маршрутною системою і небажанням окремих чиновників щось змінювати, це прийде не одразу – але прийде. У швидких і зручних оплатах за прозорою схемою і з адекватними тарифами зацікавлені в першу чергу жителі мегаполісу. Бізнес, в свою чергу, зацікавлений у тому, щоби задовольнити такий інтерес, а тому буде більш активно лобіювати зміни.

    Серед інших галузей я бачу все більш активне використання безконтактних оплат в супермаркетах (де цього ще немає), кафе, ресторанах – аж до повного покриття великих ТРЦ cashless-зонами (все-таки це епіцентри користувальницьких витрат «на все підряд»): спочатку карта, потім смартфон та інші «розумні девайси».

    Share
    Написати коментар
    loading...