Реклама

Науковці працюють над створенням гіпоалергенних котів

Дві американські компанії мають намір застосувати редагування генів та досягнення генної інженерії для виведення породи котів, що не викликатиме алергію. Про це повідомляє MIT Review. Проблема алергії на шерсть домашніх тварин є доволі розповсюдженою
Čytaty latynkoju
Науковці працюють над створенням гіпоалергенних котів
  1. Головна
  2. Новини
  3. Науковці працюють над створенням гіпоалергенних котів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Дві американські компанії мають намір застосувати редагування генів та досягнення генної інженерії для виведення породи котів, що не викликатиме алергію. Про це повідомляє MIT Review. Проблема алергії на шерсть домашніх тварин є доволі розповсюдженою

Компанії Indoor Biotechnologies з Вірджинії та Felix Pets з Денвера заявили, що подали патентні заявки та вже проводять експерименти щодо виведення породи гіпоалергенних котів. В основу цієї розробки покладено редагування генів.

Чи були вже раніше подібні розробки стосовно котів

Поки що рано говорити про оптимістичні перспективи подібних експериментів. Ще у 2009 році компанія Allerca обіцяла на основі генетичного тестування вивести кошенят, на шерсть яких у їхніх власників не було би алергії. Стартап обіцяв продавати таких кішок за ціною від $4 тис до $7 тис. Проте 2013-го ЗМІ повідомили, що кошеня, яке видавали за гіпоалергенне, виявилося звичайним, взятим від локального селекціонера.

Модифікація генів може стати реальною технологією для подолання низки харчових та побутових алергій. Станом на 2018 рік лікування алергії за рахунок медикаментів має свої «вузькі місця», а більшість клінічних досліджень «диво-уколів» від алергії визнали такі «препарати» невдалими.

В чому причина алергії на котів та як її можна усунути

Як розповідають у науково-дослідницькому виданні MIT Review, алергія на котячу шерсть викликана здебільшого білком Fel d 1. Цей протеїн найімовірніше відіграє певну роль для збереження шкіри та шерсті котів у здоровому стані — а також взаємодіє з гормональною системою тварини. Самці котів мають найбільший вміст протеїну Fel d 1; найменша його кількість міститься у самок.

Мартін Чепмен, CEO Indoor Biotechnologies то колишній професор медицини й мікробіології в Університеті Вірджинії, говорить, що після ідентифікації цього протеїну наступним кроком став пошук способів «позбутися» його. сучасні технології — зокрема, редагування генів CRISPR — дають змогу повністю усунути конкретний ген з клітин живого організму. Окрім генного редагування, доведеться ще й залучити клонування та провести роботу з ембріонами у лабораторних умовах. Виведення повноцінної живої тварини в цьому процесі сане куди складнішим завданням, аніж редагування генів. Також дослідники поки що не знають, чи буде кіт без Fel d 1 здоровим і що відбуватиметься з його шкірним покривом.

Раніше ми повідомлялиВ Україні з’явився локальний сервіс для дослідження генетичних особливостей про запуск в Україні локального сервісу для дослідження генетичних особливостей та сихльностей організму.

Share
Написати коментар
loading...