Реклама

2 роки Instagram Stories — як і чому ми так швидко звикли до «відеоісторій»

2 серпня 2018-го виповнилося 2 роки, відколи в наше життя прийшли відеоісторії в Instagram. Когось вони несамовито дратують, інші знімають Stories на десятки кадрів тричі на день. У чому феномен цього способу комунікації та що зробило «історії» такими популярними?
Čytaty latynkoju
2 роки Instagram Stories — як і чому ми так швидко звикли до «відеоісторій»
  1. Головна
  2. Історії
  3. 2 роки Instagram Stories — як і чому ми так швидко звикли до «відеоісторій»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
2 серпня 2018-го виповнилося 2 роки, відколи в наше життя прийшли відеоісторії в Instagram. Когось вони несамовито дратують, інші знімають Stories на десятки кадрів тричі на день. У чому феномен цього способу комунікації та що зробило «історії» такими популярними?

«Гадаю, помилка, якої всі припустилися, полягала в тому, щоби думати, що Stories —  це фотопродукт», — цитує TechCrunch слова генерального директора Instagram Кевіна Сістрома. За йго словами, «історії» завдчки додатковим інтерактивним інструментам давно переросли звичайне слайд-шоу. І хоча чимало людей закидали команді Instagram звинувачення у плагіаті цього формату із Snapchat, тут він став набагато успішнішим. Щодоби 400 млн користувачів створюють та дивляться Instagram Stories. Першопрохідці зі Snapchat за добу мають лише 191 млн користувачів. І хоча спочатку ці двоє були досить схожі — завдяки фільтрам, шрифтам та стікерам — далі їхній шлях розійшовся в різні боки. Instagram зробив ставку на вірусність.

Інтерактивність чи «фотошоп» — Stories як результат вибору

Snapchat все більше і більше схожий на Photoshop, з його чарівним ластиком для видалення об’єктів, «зеленкою в якості фоно та можливостями для заливки фото чи «вирізанням» об’єктів. Ці інструменти є надзвичайно потужними для творчості у застосунку, цільовою аудиторією якого є підлітки. Проте для повсякденного використання всі ці «навороти» є зайвими, зазначають журналісти TechCrunch. Натомість користувачі просто фіксують момент і часто навіть не підозрюють про розширені можливості для «історій» у Snapchat.

Instagram теж міг стати «замінником» Photoshop. Його ранні фотографічні фільтри для редагування кольорів та регулювання яскравості й контрасності «фотошопним» способом наближали цей сервіс до свого «дорослого» родича. Натомість Instagram Stories компанія «розвернула» в бік спілкування та інтерактиву. Instagram все частіше розглядає «Історії» як двосторонній зв’язок між творцями та фанатами або між друзями.

Читайте також: Snapchat за 9 хвилин — що варто знати про найбільший месенджер для підлітків

Історії Instagram з’явилися через три роки після Snapchat Stories, але вони стали першими, які дозволили вам позначити друзів, щоби вони отримали сповіщення. Тепер ці друзі можуть перепостити історії, в яких ви їх позначаєте, або публічні публікації, на яких вони можуть коментувати. Далі з’явився слайдер з реакціями та опитування. До стікерів стало можливим додавати музику. А запитання дали змогу збирати відповіді від користувачів та отримувати фідбек від підписників.

Кожен отримав «свої 15 хв слави» (як заповідав нам Енді Ворґол)

2 роки Instagram Stories — як і чому ми так швидко звикли до «відеоісторій»

Жоден з цих інструментів Instagram не вимагає багато «майстерності». Вони призначені не для дизайнерів, а для звичайних людей, які намагаються передати, як вони почуваються та що думають сьогодні про навколишній світ. Оскільки ми є соціальними істотами, це сприйняття значною мірою забарвлено чимось — впливом друзів або аудиторії. Instagram дозволяє вам зробити їх частиною історії. І результат — це продукт, який захоплює непрофесійних або випадкових користувачів та занурює їх глибше у всесвіт Instagram, розкриваючи людям радість створювати те, що триває до завтра, а не ладлишається назавжди.

Snap намагається отримати інтерактивніші можливості, наприклад, додаючи теги. Також з’явилися нові фільтри багатокористувацьких фільтрів під назвою Snappables, де ви граєте з вашим обличчям, після чого ви можете опублікувати матеріал у вашій Story. Але знову ж таки, вони здаються занадто «фаховими» і тому менш доступні, ніж те, що відбувається в Instagram.

Невгамовний бік Instagram

Імітація Photoshop підкріплює ідею, що все повинно виглядати полірованим. Це явище є геть протилежним до усього, що Сістром намагався зробити із запуском Instagram Stories. Насправді ж він говорить про потребу більшої неформальності спілкування, отримання «фану».

Читайте також: Instagram та Facebook набирають обертів серед українців

Сістром збирається піти у відпустку по догляду за дитиною, і він використовує «Історії» від друзів з дітьми, щоб збирати уявлення про те, що робити зі своїми власними дітьми. Поява фільтрів доповненої реальності — наступний крок до неформального, часом бешкетного інтерактиву.

Комфорт при використанні Instagram як засобу для трансляції та просування «історій» зіграли своб роль. Понад 1 млрд користувачів нового інструменту Instagram — результат запровадження цього інструменту для користувачів з країн, що розвиваються (чого немає у Snapchat, який так і не став популярним за межами США та декількох інших країн світу). Показники денної активної аудиторії свідчать самі про себе — а не так давно ще й Facebook додав аналогічні «історії», їхніх користувачів вже 150 млн щодоби:

2 роки Instagram Stories — як і чому ми так швидко звикли до «відеоісторій»

Читайте також: Як ми випробували IGTV і що з цього вийшло

Цей успіх спонукав випробувати щось справді нове — запустити «телебачення у вертикальному форматі». IGTV дозволяє людям поділитися вертикальними відеозаписами більшої тривалості у часи, коли вертикальне відео зазвичай входить у історію в 15 сек, а довгі кліпи існують лише в ландшафтному режимі перегляду. Сістром сподівається, що цей відеоформат дасть новий поштовх відеоблогерам та залучить додаткову аудиторію — і ще більше віддалить свій проект від Snapchat.

Врятувати рядового Фейсбука

Минулого тижня, коли Facebook оголосив, що його доходи сповільнюються і втратив $120 млрд капіталізації, був саме час згадати про додатковий притік користувачів у Facebook саме завдяки використанню Instagram. Досід «історій» призвів до того, що Facebook тепер має більше 1,1 млрд (хоч і повторних) щоденних користувачів Stories у своїх додатках. Це підштовхує Facebook і Instagram заробляти за рахунок реклами в «історіях». Сістром говорить: «Ми вважаємо, що майбутнє — це комбінація каналів та оповідань, і для того, щоби Історії «вистрілили», було потрібен лише час, щоби досягти такого рівня або навіть перевищувати очікування».

Share
Написати коментар
loading...