Реклама

Як заробити $1 млн за 4 тижні — розмова із IT-підприємцем Ніраджем Беррі

Нірадж Беррі завітав у Київ, де ми зустрілися, аби розпитати його про ICO та Кремнієву Долину, за якими новими технологічними хабами він слідкує та як змусити інвесторів повірити у твою ідею
Čytaty latynkoju
Як заробити $1 млн за 4 тижні — розмова із IT-підприємцем Ніраджем Беррі
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як заробити $1 млн за 4 тижні — розмова із IT-підприємцем Ніраджем Беррі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нірадж Беррі завітав у Київ, де ми зустрілися, аби розпитати його про ICO та Кремнієву Долину, за якими новими технологічними хабами він слідкує та як змусити інвесторів повірити у твою ідею

Про нашого співрозмовника

Нірадж Беррі — співзасновник стартапу Sprig. Це — додаток, який забезпечує доставлення органічної їжі протягом 15 хв. Команда Sprig залучила $57 млн від інвесторів з Кремнієвої Долини. Проект виріс до 1,2 тис співробітників.

До того Нірадж допоміг компанії 12Society піднятися з 0 до $1 млн лише за 4 тижні. Серед інвестиційних банкірів, яким колись був і сам Нірадж, його вважали одним з кращих аналітиків. З 2016 він увійшов до рейтингу «Forbes 30 до 30» серед технологічних підприємців. Він — фахівець з масштабування, відповідності продукту ринку, збору коштів та тімбілдингу.

Чого Нірадж Беррі навчився на власних помилках

Аби компанія залишалася успішною протягом довгого часу, команда має залишатися сфокусованою на покращенні продукту і вирішенні проблем споживачів, наголошує підприємець: «Поки ви фокусуєтеся на фінансовому зростанні чи PR —  за цей час хтось з ваших конкурентів встигне зробити кращий продукт». Ось що згадує Нірадж:

— Коли я починав свою Sprig, перше, що я зробив —  став біля Starbucks, тримаючи в руках фотографії різних страв. Мені потрібно було зрозуміти, яку кухню варто обрати, тож я просив перехожих відмітити на моїх бланках той варіант, що найбільше задовільнив би їх. Ще я запитував, що вони полюбляють їсти на обід, як часто вони готують вдома та замовляють їжу. Спілкування офлайн може проштовхнути вашу ідею на кілька місяців уперед, що зекономить вам багацько грошей. Тож пам’ятайте: багато нового ви можете вивчити, якщо особисто зустрінетеся зі своїми користувачами.

За 5-10 офлайн-розмов ви дізнаєтеся про свій продукт стільки ж, скільки прочитавши 5 тис коментарів в інтернеті

Судячи з мого досвіду, можу сказати, що саме потрібно інвесторам, аби бути впевненим у стартапі: це —  вміння команди водночас розробити концепт і власноруч його зібрати. Тобто не лише розповісти теоретично, як вирішити проблему, але і практично зуміти це зробити. Я знаю багато компаній, які розриваються між цими 2 етапами: або вони починають будувати продукт ще до того, як зрозуміють проблему, або вони занадто довго і нудно вивчають усі деталі, не маючи достатньо компетенції, щоби створити цей продукт. Це —  біда.

Як заробити $1 млн за 4 тижні — розмова із IT-підприємцем Ніраджем Беррі

Поради стартапам

Для компанії важливо мати не просто ясне бачення майбутнього, а й розуміння, яку проблему ви вирішуєте, і як ваше рішення могло б змінити світ, наголошує Нірадж Беррі:

— З іншого боку, щоденно планувати кожен крок — теж хибно, бо так ви не будете гнучкими до змін, які відбуватимуться довкола вас. Не варто застрягати на одному плані. Та я не маю на увазі, що план взагалі не потрібен — у непередбачуваних випадках у вас має бути альтернативний варіант.

Нірадж Беррі також застерігає від надто раннього залучення додаткових фахівців: «Якщо стартап на ранній стадії наймає аналітика тільки для фінансового планування —  це, на мою думку, велика помилка. Гадаю, засновник, попри його досвід, має брати цю задачу на себе. Є достатньо доступної літератури та онлайн-контенту, тож управлінець може самостійно побудувати нескладну фінансову модель у Excel чи таблицях Google».

— Якщо ти будуєш свою компанію — ти маєш знати, на що йдеш. Не варто очікувати, що зможеш перекласти цю задачу на когось іншого

Найскладніший момент у масштабуванні бізнесу, на думку Ніраджа, — зберігати корпоративну культуру: «Коли компанія швидко зростає, часто потрібно терміново набирати багато працівників. В такій ситуації легко недогледіти, Взявши того, хто не поділяє цінності компанії, можна легко завдати шкоди корпоративній культурі. Аби такого не трапилося, завдання керівника — пам’ятати мету власної компанії та винаймати тих, хто готовий до неї йти».

Чим більшою стає команда — тим більше значення має корпоративна культура

Нові технологічні регіони, на які варто звернути увагу

Читайте також: 13 дружніх міст для стартапів

Окрім Кремнієвої Долини, по всьому світу розкидані й інші цікаві технологічні хаби, говорить підприємець. Різниця лише у тому, що кожен з них надає різні можливості своїм резидентам:

— Наприклад, азійські країни добре відомі завдяки тій швидкості, з якою там розвиваються технології. Так й у інших країнах —  варто лише подивитися на країни зі стрімкою економікою, і ви там, найімовірніше, знайдете цікаві приклади технологічних хабів. Окрім Каліфорнії, сьогодні мені подобаються екосистеми у Берліні, у деяких містах Індії та інших регіонах США, як от у Нью-Йорку чи Лос-Анджелесі. А також мене тішить те, що я побачив в Україні. Усі ці регіони мають сильні та слабкі місця, мають специфічних експертів у різних галузях. Тож, окрім Кремнієвої Долини, бізнес можна розвивати і в інших місцях планети.

Як заробити $1 млн за 4 тижні — розмова із IT-підприємцем Ніраджем Беррі

Відверте враження про ICO

Ми не могли оминути тему залучення коштів для стартапів через емісію токенів (ICO). І от що Нірадж Беррі сказав з цього приводу:

— У Каліфорнії я бачу, наскільки непостійними є збори інвестицій через ICOЯким був ринок ICO у I півріччі 2018 року. І мені здається, що наші сучасники навряд чи знайдуть стійкий метод. Нещодавно я читав дослідження, в якому було сказано, що 88,5% ICO як способу збору інвестицій провалюються. Сам я не знаю нікого, в кого вийшло зібрати кошти без тяжкої праці. Ця технологія досі не показала, у якій формі вона буде успішною, тож поки зарано говорити про всі ці спроби як дієвий спосіб залучати кошти для проектів.

Share
Написати коментар
loading...