Реклама

Еволюція TeslaCamp: від хакатону з сенсорами до майстер-класу з побудови мікромереж

У перші вихідні осені в Києві відбудеться п’ятий TeslaCamp - табір для неформального обговорення майбутнього енергетики на свіжому повітрі, який організовує Greencubator. Захід встиг побувати і на мальовничих берегах Десни, і на даху столичної висотки. Цьогоріч сподіваємося залучити більшу аудиторію завдяки цьогорічному доступнішому місцю проведення у південній частині Гідропарку
Čytaty latynkoju
Еволюція TeslaCamp: від хакатону з сенсорами до майстер-класу з побудови мікромереж
  1. Головна
  2. Історії
  3. Еволюція TeslaCamp: від хакатону з сенсорами до майстер-класу з побудови мікромереж
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У перші вихідні осені в Києві відбудеться п’ятий TeslaCamp - табір для неформального обговорення майбутнього енергетики на свіжому повітрі, який організовує Greencubator. Захід встиг побувати і на мальовничих берегах Десни, і на даху столичної висотки. Цьогоріч сподіваємося залучити більшу аудиторію завдяки цьогорічному доступнішому місцю проведення у південній частині Гідропарку

Окрім дискусій та виступів, традиційно організуємо майстер-класи, демозону і вечірню дискотеку для енергоактивних гостей.

Трансформація енергетики у таборі TeslaCamp

З 2009 року Greencubator провів 16 енергетичних форумів/таборів під відкритим небом, що традиційно працюють на відновлюваних джерелах енергії та позитивному заряді учасників. Цей рух стартував з ‪#‎EnergyCamp‬ на березі Десни, потім з’явився Sustainability Summit в тому ж форматі, а в 2013 році народився TeslaCamp.

До речі, TeslaCamp — це на честь Нікола Тесла, найкрутішого енергохакера в історії людства (не на честь електрокарів, хоча вони нам дуже подобаються)

Чули про український сенсор EcoismeУкраїнський стартап для «розумного будинку» залучив $200 тис з Європи, що допомагає економити електроенергію в домі? Історія проекту почалася з перемоги саме на хакатоні TeslaCamp 2013. Ще один призер хакатону 2013 року — проект Care For Save. Ігрові інструменти, що поєднуються фізичні продукти і мобільний додаток, мають на меті залучення дітей до побутового енергозбереження. Команда після TeslaCamp отримала підтримку наших голландських партнерів RockStart а зараз під оновленим брендом Hyko проходить акселераційну програму в німецькому акселераторі E.ON:agile.

Еволюція TeslaCamp: від хакатону з сенсорами до майстер-класу з побудови мікромережВід зустрічі ґіків — до бізнес-заходу для тих, хто цікавиться «розумним» споживанням, творить власні «зелені» ідеї чи впроваджує готові рішення на масштабному рівні. Так змінювалась тональність виступів і дискусійних панелей табору. Все починалося з бюджету в 600 грн та 60 учасників — а врешті дійшло до події, про яку пише BBC, яку запрошують проводити в США, Індонезії, Хорватії, Польщі, Філіппінах та інших куточках світу.

TeslaCamp — це завжди подія, організована спільними зусиллями учасників галузі, командна робота партнерських організацій, зацікавлених у сталому розвитку української енергетики

Наприклад, цього року до нас долучаються електровелосипедисти і електромобілісти, що відповідатимуть за переміщення учасників.

Енергонезалежність, нові правила та мікромережі

Від обговорення ідей і трендів — до розгляду системних проблем в енергетичній сфері. Табір у непростий для всієї України 2014 рік було присвячено темі енергетичної незалежності — Beat the Energy Dictatorship. 150 професіоналів й ентузіастів працювали в командах над новими рішеннями на стику енергетики, IT, урбаністики, військової справи, транспорту, робототехніки та соціальних інновацій.

Один з акцентів TeslaCamp 2014 — енергетичні інновації мають стати головним фокусом українських розробників. «Україна — це лабораторія під відкритим небом для обкатування енергетичних стартапів», — так висловився засновник і голова правління AVentures Capital Андрій КолодюкТочка зору: Андрій Колодюк, UVCA — про blockchain як бізнес-основу для України. Демонстраційна зона-2014 зафіксувала початок «дронівського руху»: були представлені безпілотні апарати, які вже тоді допомагали українським військовим. Переможцем хакатону став програмно-апаратний комплекс від Energy Pulse для моніторингу ефективності енергоустановок, що працюють від відновлюваних джерел енергії.

2015 рік — TeslaCamp буквально піднімається: локація табору перемістилася на дах київського БЦ. Демонстраційна зона зменшилася на користь підсилення частини неформального обговорення енергетики. У фокусі — питання регулювання й адміністрування енергетики, подальше розвиток електротранспорту в Україні, побутова енергоефективність. В дискусії брали участь як представники бізнесу і громадських організацій, так і державної влади. І мова не тільки про місцевих очільників, які в Україні, традиційно, швидші на реформи і впровадження інновацій. На TeslaCamp 2015 обговорювали варіанти розвитку найбільш дружньої до споживачів і довкілля енергетичної стратегії народні депутати (Ольга Белькова, Наталя Каце-Бучковська), представники Мінприроди (Владислав Вежнін, Світлана Коломієць).

TeslaCamp 2017 був сфокусований на вивченні політик і трендів, а також на обговоренні викликів нового часу. Так, захист енергомереж від зовнішніх кібератакPetya, NotPetya та 7 головних висновків після найбільшої хакерської атаки став настільки ж актуальним і невідворотним, як і їхній перехід на відновлювані джерела енергії та децентралізація. Дискусії були присвячені системним питанням: технологіям накопичення, utility-grade solutions, мікромережам, blockchain на службі енергетики. Хакатон поступився місцем майстер-класам, на яких учасники власноруч творили найсміливіші «зелені» продукти і залучали до цього кращих energy doers з числа спікерів.

«Зелений» сигнал для економіки

Не кількісною, а якісною аудиторією (традиційно це 150–200 учасників) на TeslaCamp неформально обговорюють, а також демонструють майбутнє енергетики: якщо 5 років тому на часі був розвиток гаджетів і екосистеми електротранспорту, то сьогодні — побудова локальних мереж, кібербезпека, віртуальні електростанції, «зелений» експорт. Окремою темою буде обговорення геополітичного аспекту розвитку української енергетики. Наша країна досі інтегрована в пострадянські газові і електричні мережі, однак недостатньо інтегрована в європейські, і це є великою загрозою, якої слід позбутися.

Може здатися, що тематика TeslaCamp далека від реалій, але ми говоримо про те, що вже запроваджується по всьому світу, а наша мета — пришвидшити появу цього в Україні

TeslaCamp — це захід для вас, якщо ви:

  • цікавитеся «зеленими» технологіями і хочете навчитися споживати енергію розумніше;
  • маєте власну «зелену» розробку чи просто задум, який хочете обговорити «по суті» з досвідченими експертами від енергетики;
  • любите конструювати і вважаєте себе doer, not speaker.

До зустрічі 1–2 вересня! (квитки на подію)

 

Share
Написати коментар
loading...