Реклама

China Union Pay в Україні — де доступна платіжна система з Китаю

На початку липня 2018 року ЗМІ написали про намір однієї з найбільших міжнародних платіжних систем – China Union Pay – вийти на український ринок в 2019 році. Партнером китайської платіжної системи очікувано стане «ПриватБанк», а наміри по обидва боки були документально підтверджені на презентації. Начебто нічого незвичайного – крім практично відсутньої уваги ЗМІ до такої події в контексті адекватної аналітики
Čytaty latynkoju
China Union Pay в Україні — де доступна платіжна система з Китаю
  1. Головна
  2. Історії
  3. China Union Pay в Україні — де доступна платіжна система з Китаю
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
На початку липня 2018 року ЗМІ написали про намір однієї з найбільших міжнародних платіжних систем – China Union Pay – вийти на український ринок в 2019 році. Партнером китайської платіжної системи очікувано стане «ПриватБанк», а наміри по обидва боки були документально підтверджені на презентації. Начебто нічого незвичайного – крім практично відсутньої уваги ЗМІ до такої події в контексті адекватної аналітики

    Чому Union Pay заходить в Україну саме зараз? Що вони взагалі будуть робити? Які шанси на конкуренцію з Mastercard і Visa? Спробую відповісти на це у форматі «питання-відповідь».

    Що таке China Union Pay і в чому її «фішка»?

    Перше і найголовніше визначення — це міжнародна платіжна система (ПС). Як Mastercard або Visa, тільки родом з Китаю. Як і наведені ПС, вона здійснює емісію платіжних карт банками тієї чи іншої країни з логотипом Union Pay. Як й інші, вона заробляє на кількості транзакцій.

    Основна відмінність China Union Pay криється в першому слові назви. Як і всі міжнародні компанії з КНР, платіжна система в буквальному сенсі «схвалена партією» (її створили за директивою Державної ради і Народного банку КНР). Вона також має на батьківщині статус монополіста, активно захоплюючи лідерські позиції в Азії.

    Трохи показників: кількість платіжних карт перетнула позначку 6 млрд, а обсяг операцій становить 9 трлн юанів (близько $1,3 трлн)

    Що China Union Pay планує робити в Україні?

    Для початку — зареєструватися в НБУ як платіжна система. На це піде декілька місяців. Паралельно з цим вони будуть готувати інфраструктуру для запуску з «Приватбанком». Перший і найголовніший напрямок – еквайринг карт і зняття готівки в банкоматах. Китайські компанії вважають за краще працювати з державними монополістами та/або абсолютними лідерами ринку в конкретних країнах – так найбільш звично для їхнього менеджменту і дозволяє отримати рішення «під ключ».

    Читайте також: В країнах ЄС запустилася китайська платіжна система

    Це — вже третя спроба China Union Pay потрапити в Україну. Перша була в 2006 році, і теж з «ПриватБанком». Виявилося, треба було отримати ліцензію від НБУ, що представників КНР сильно здивувало. Спробувати вдруге вони вирішили в 2013 році, в початку 2014-го Нацбанк дав дозвіл. Однак з початком глибокої кризи і війни ідею згорнули. Тепер, думаю, все точно.

    Після запуску клієнти з картами Union Pay зможуть платити в 149 тис POS-терміналів «Приватбанку» (а це майже 60% загальної кількості таких в Україні) і знімати готівку в будь-якому з близько 7 тис банкоматів (це, в свою чергу, близько 40% від всіх українських банкоматів).

    Говорити про випуск карт поки рано, але якщо China Union Pay закріпиться в Україні, то не виключено. Інше питання – які переваги будуть у таких карт і чи будуть вони взагалі. Про це трохи нижче.

    Навіщо China Union Pay заходить в Україну?

    Причин для цього декілька. По-перше – планове розширення географії. Україна буде вже 170-ю країною, куди зайде МПС. Це частина плану по охопленню європейських країн (паралельно з нами готується запуск в Польщі).

    По-друге – зростання товарообігу між нашими країнами. Станом на літо 2018 року він складає $7,4 млрд. Китай – другий за значимістю торговий партнер України, співпраця з яким зростає з кожним роком. Ясна річ, із зростанням обсягів для бізнесу двох країн вигідно мати взаємно інтегровану систему взаєморозрахунків. Держави забезпечать умови, а кількість транзакцій зросте.

    По-третє – зростання туризму. China Union Pay почала працювати за межами КНР в 2004 році – всього за 2 роки після створення. Однією з важливих цілей такої широкої географії є забезпечення громадян Піднебесної можливістю витрачати кошти за кордоном без проблем. У випадку України – це 30 тис людей тільки за 2017 рік. Не так багато, але і не дрібниця.

    Яку частку ринку займають China Union Pay в Україні?

    Дивлячись де. China Union Pay явно буде вигідна для взаєморозрахунків бізнесу — це правда. І так, іноземні туристи отримають більше можливостей. Але не варто забувати про тих, хто вже працює на ринку міжнародних платіжних систем. Домінування Mastercard в Україні є беззаперечним: вони активно працюють з усіма банками, впроваджують свої платіжні рішення і роками відбудовують лояльні відносини з клієнтами. Visa також сильна, особливо в корпоративному секторі. 5-7% China Union Pay може і візьме, але на більше розраховувати їм буде складно.

    Share
    Написати коментар
    loading...