Реклама

Як ми випробували IGTV і що з цього вийшло

Ви вже напевно чули про IGTV — новий сервіс для відеоблоґів від Instagram. Замість десятки разів читати ми вирішили самостійно спробувати — і от що у нас вийшло
Čytaty latynkoju
Як ми випробували IGTV і що з цього вийшло
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як ми випробували IGTV і що з цього вийшло
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви вже напевно чули про IGTV — новий сервіс для відеоблоґів від Instagram. Замість десятки разів читати ми вирішили самостійно спробувати — і от що у нас вийшло

Що таке IGTV

Наприкінці червня 2018 року Instagram представив IGTV. Це — новий додаток для перегляду вертикальних відео тривалістю від 15 секунд до кількох десятків хвилин. Одразу після запуску керівник Instagram Кевін Сістрьом презентував низку відеоканалів та англомовних проектів і знаменитостей, котрі запустили свої відеоблоги у цьому мобільному форматі.

По суті, уся навігація всередині цього мобільного додатку відбувається за рахунок так званих «свайпів». Змахуванням вліво-вправо можна перемикатися як між окремими відеороликами, так і між вкладками For You, Following, Popular та Continue Watching. Лайкати, коментувати та надсилати відеоролики друзям у повідомлення можна також безпосередньо із цього додатку. Кожному автору відоеконтенту пропонують створити власний відеоканал.

Навіщо це Instagram

Згідно із дослідженням Pew Research у США, зараз Instagram програє за переглядами відеоконтенту платформі YouTube лише серед підлітків:

  • 85% американців віком від 13 до 17 років використовують YouTube,
  • 72% — Instagram,
  • 69% — Snapchat.

Основна «фішка», яку при цьому Instagram перетягув у свій новий відеосервіс — це вертикальне кадрування картинки. У такому форматі працюють зараз Instagram та Snapchat. Вертикальне відео добре підходить для короткого відеоконтенту — тому його використовують блогери, особливо ті, які працюють з оглядами косметики, аксесуарів та прикрас. Проте домінування YouTube відбувається головним чином за рахунок тривалості відеоконтенту, його структурованості та загального дизайну й композиції кадру.

Вертикальні відео мали меншу тривалість донедавна. При цьому згідно зі статистикою Google, середня тривалість сеансу в YouTube для мобільного глядача складає майже 40 хв, а для Instagram цей же показник становить лише 3,05 хв.

Читайте також: SMM для парафіян: Український священик опанував Instagram

Варто було лише привчити користувачів смартфонів до автоматичного «розвертання» картинки та створення відеозаписів у горизонтальному форматі, як тут Instagram сподівається, що ми до 60 хв триматимемо наші телефони у традиційному вертикальному положенні. Чи буде це зручно? Заради експерименту я спробував переглядати українські відеоблоги тривалістю понад 15 хв у вертикальному форматі. Тримати телефон при цьому в одній руці — так собі задоволення: рука за деякий час починає терпнути, доводиться брати смартфон в іншу руку. Крім того, навіть відносно невеликий iPhone навіть для людей із довгими пальцями (як у мене) не надто зручний для того, аби дотягуватися до верхніх кутів екрану — що вже казати про китайські та південно-корейські «лопатофони» завбільшки до 8-9 дюймів. Інстинктивно хочеться повернути екран у горизонтальну площину.

Ще в Instagram пообіцяли, що в IGTV не буде реклами. З одного боку, це перевага у порівнянні з YouTube, де рекламні вставки вже починають відверто дратувати. З іншого боку — не до кінця зрозуміло, як зірки відеоблоґів, співаки, музиканти та знаменитості монетизуватимуть свою присутність у цьому «інста-телевізорі», якщо в них не буде можливості додавати рекламні оголошення чи пре- / пост-роли.

Обіцяли 60 хв, направді — від 15 сек до 10 хв

Основна «фішка», яку декларували від початку та на яку «купилися» й ми, — це тривалість вертикального відео до 60 хв. Однак не все так просто: виявилося, що звичайний користувач (навіть із бізнес-акаунтом або акаунтом бренду в Instagram, як у нашому випадку) може поки що завантажувати ролики з максимальною тривалістю в 10 хв. Виявили ми це, щоправда, вже після запису нашого відеоролику — тож довелося оперативно вирізати і склеювати «шматки» з нашого годинного відео, щоби зробити такий собі оглядовий ролик-франкенштейн на 9 хв 59 сек.

Перед тим, як вивантажити ролик, додаток IGTV запитує, чи ви хочете створити канал — звісно, погоджуємося, і отримуємо можливість опублікувати ролик. Після публікації відео в основному додатку Instagram з’являється на сторінці профілю іконка IGTV: вона дає швидкий доступ до ваших відеозаписів.

Чи зручно цим користуватися

Ми вирішили випробувати можливості IGTV під час запису дев’ятого випуску нашого подкастуNCW, Епізод 8: Шоу з жартами 18+, українці та FIFA, безвіз за 7 євро і міста без реклами (він ще поки на стадії монтування, тому послухати ви його зможете найближчими днями). Встановили камеру у вертикальному положенні, запустили IGTV і думали, що відео можна записати просто в додатку. Але ні, тут нас спіткала перша незручність. Насправді, ви маєте зробити відеоролик у вертикальному форматі заздалегідь, а вже потім зможете завантажити його у новий додаток для відеоблоґу. Не надто зручно, якщо врахувати, що мобільні додатки Instagram дають змогу записувати відео та історії просто в додатку натисканням кнопки, а не робити для цього якісь додаткові рухи.

Друга незручність — це обмеження в 10 хв для стандартних користувачів. Якщо телеканали чи «зірки» отримали можливість викладати навіть цілі епізоди на півгодини, простим смертним доводиться задовольнятися 10-хвилинним відрізком. Цього замало, щоби створити повноцінний відеоблог чи пряме включення з місця зйомки, якщо ви збиралися висвітлювати певну подію чи захід чи просто записати розмоу із приятелем чи колегою.

Третя незручність — це навігація. В IGTV все побудоване довкола свайпів (гортання пальцем) вгору-вниз, вліво-вправо. З одного боку, це створює ефект безкінечного перегляду (і підозрюю, утримує надовго підлітків всередині цього «зачарованого кола» із відеороликів). З іншого — логіки чи можливості відфільтрувати це в якісь списки так, як це можна зробити з каналами YouTube немає (або вона неочевидна і за півгодини користування ми так і не змогли її знайти).

Читайте також: Що означатиме інформаційна війна для 2018-го — і як її виграти

10-хвилинний формат повним ходом почали опановувати не лише відеоблоґери із розважальним контентом та б’юті-продуктами. Трапився мені в потоці безкінечних приколів, пародій та фрагментів російського «Камеді Клабу» та закордонних пранкерів і ролик пропагандистського телеканалу сусідньої держави стосовно повернення в Україну чоловіка, котрий служив в Афганістані у 1980-х, потрапив там у полон і прийняв мусульманство та забув власну мову й мало пам’ятає про свій дім. І хоча цей чоловік — українець і повертала його теж українська організація, в ролику, звісно, про це нічого не було. В такі моменти виникає питання, чи наше Мінінформполітики та телеканали нарешті доростуть до оперативного реагування на тренди та опановування усіх молодіжних платформ (а не лише відкривання для себе YouTube та створення на його основі кастомних плеєрів на власних сайтах, якими неможливо користуватися). Бо схоже, що інформаційну війну треба вигравати вже й в мобільних відеоблогах.

І найголовніше — екосистему, інтерфейс та можливості поширення контенту IGTV створено таким чином, аби користувачі та автори контенту залишалися всередині додатку якомога довше. Вбудувати створений ролик у сторонній сайт практично неможливо без «танців з бубном». Відтак цінність подібних трансляцій на сторонніх ресурсах значно падає. Якщо ваша цільова аудиторія не користується Instagram чи IGTV, віддача від поширення подібного контенту буде невисокою. Але ЗМІ, чий бізнес побудовано навколо прямих включень з місця подій, можуть скористатися цим інструментом. Зрештою, під час подій Революції Гідності26 про «24» — знакові миттєвості Незалежності та початку війни відеоблоґери та стрімери використовували доволі екзотичні платформи для прямих включень, де якість картинки та тривалість роликів була вкрай низькою, зате все відбувалося оперативніше, аніж це показували телеканали чи онлайн-портали. В цій ніші IGTV цілком може спрацювати.

Проміжні висновки

IGTV поки що є доволі «сирим» продуктом з точки зору юзабіліті. Особливо — для користувачів, які звикли до YouTube, Twitch та Facebook Live. Додатку бракує очевидних відповідей на низку питань щодо зручності пошуку, структурування контенту та його поширення за межі цієї платформи. Поки що виглядає як спроба Instagram «надкусити» ринок відеороликів YouTube — але формат та шлях для цього вони обрали доволі екзотичний.

Share
Написати коментар
loading...