Реклама

(Р)еволюція книг: Що надалі чекає на книжковий бізнес Amazon

У 2007 році невелика команда співробітників компанії Amazon протягом декількох років працювала над новим проектом для читачів електронних книг, які вони згодом назвали Kindle. Директор Amazon Джефф Безос прагнув закінчити і продати цю справу; він був певний, що Apple або Google працювали над чимось подібним і не хотіли, щоб вони перемогли Amazon на ринку
Čytaty latynkoju
(Р)еволюція книг: Що надалі чекає на книжковий бізнес Amazon
  1. Головна
  2. Історії
  3. (Р)еволюція книг: Що надалі чекає на книжковий бізнес Amazon
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У 2007 році невелика команда співробітників компанії Amazon протягом декількох років працювала над новим проектом для читачів електронних книг, які вони згодом назвали Kindle. Директор Amazon Джефф Безос прагнув закінчити і продати цю справу; він був певний, що Apple або Google працювали над чимось подібним і не хотіли, щоб вони перемогли Amazon на ринку

На самому початку розробники Kindle написали прес-реліз про пристрій. Це стандартна практика на Amazon: зворотний підхід до створення продукту, в якому спочатку треба знати все про можливості пристрою чи сервісу, який має з’явитися (навіть якщо остаточного варіанту поки що не існує). У документі про заснування компанії Kindle зазначено, що клієнти отримають новий вміст, підключивши пристрій до свого ПК та синхронізуючи його (як це відбувалося з плеєрами iPodiPod (2001-2017) — на спомин про славні часи). Але це бачення швидко стало надто малим для реальних масштабів та можливостей проекту. Користувачі прагнули отримати книгу за 60 сек, просто подумавши про неї на вулиці, пригадує Стів Кессель, один з перших лідерів проекту.

Чарівна служба доставлення

Ні, йдеться не про однойменне аніме Міядзакі. В Amazon для розвитку нового проекту вирішили зробити ставку на те, як мали обслуговувати клієнтів. Пристрій мав стати бездротовим, і надання контенту для нього не мало потребувати жодних контрактів чи додаткових угод. Проте на той момент нічого подібного на ринку не було. Компанія Amazon працювала з Qualcomm, щоб створити систему Whispernet, яка надала кожному власнику Kindle безкоштовний зв’язок технології 3G, щоб вони могли завантажувати книги з будь-якого місця. Поява версії не лише з Wi-Fi (котра потребувала підключення до локальної мережі чи точки доступу, хай і бездротової), але й з 3G сприймалася як певна магія не лише покупцями перших «кіндлів», але й самою командою проекту.

У 2017-му минуло 10 років, відколи Amazon презентувала перші читалки Kindle. Перша модель здається нам тепер кумедною і незугарною — з гігантською клавіатурою, наповненою нахиленими клавішами, крихітним другим екраном для навігації та безконтактним колесом прокрутки. Проте навіть такий диво-ґаджет вийшов вкрай популярним. Читання книг еволюціонувало значною мірою саме завдяки йому. Amazon створила для своєї «читалки» потужну екосистему, котра створила для видавців нові можливості на усій планеті. Відтак проект Kindle став платформою, а не просто пристроєм — створивши новий ринок і повністю запанувавши на ньому.

Проте зараз електронний бізнес Amazon щодо книг перебуває на перехресті. Kindle завжди сповідував дві мети: чудово імітувати паперову книгу, а також розширювати і вдосконалювати процес читання. Найцікавіше, що цього прагнуть самі читачі. У світі, наповненому факторами, що нас відволікають, сповіщеннями та пристроями, які роблять все, брак можливостей Kindle стає його найважливішою перевагою як ґаджета. Але читачі також хочуть читати скрізь. Вони хочуть більше інструментів, більше можливостей — і Amazon змушена балансувати між мінімалізмом та інноваціями. Незалежно від того, який подальший шлях розвитку обере компанія, наступне десятиліття Kindle, ймовірно, буде ще більш руйнівним для індустрії книг, аніж попередні 10 років. Спочатку це змінило книжковий бізнес. Та журналісти WIRED зазначають: надалі книги самі можуть змінити ринок пристроїв.

Перегортаючи сторінку (хай і не паперову)

Стосовно апаратної складової дорожня мапа розвитку Kindle ніколи не змінювалася. Навіть з самого початку головною метою проекту було наблизитися максимально за якістю та відчуттями до звичайного аркуша паперу, пригадує Чарлі Трітшлер, нинішній віце-президент Amazon з розвитку пристроїв. По суті з перших днів існування електронних книг автори цієї розробки докладали усіх зусиль, аби створити «папір, який підключається до інтернету». Kindle, який вони завжди уявляли, є тонким, як папір, має колір на кшталт паперового білого чи жовтуватого аркуша і є настільки ж гнучким та довговічним, як і папір. Ось чому технологія E-Ink («електронні чорнила») була настільки важливою для розробки Kindle: вона не споживала багато ресурсів акумулятора, не вимагала яскравого підсвічування і не завдавала шкоди вашим очам.

Читайте також: Команда Book Box: «Розповідаємо про читання без снобізму, зберігаючи експертність»

Kindle стає поступово легшим з кожним новим поколінням, і навіть матеріали, з яких виготовлено корпус та обкладинки для пристрою, нині м’якші, ніж вони колись були. Все це наближає «читалку» до звичайної книги. Технологія E-Ink тепер майже настільки ж якісна, як і друк на папері. Наступна висота, яку належить підкорити — здатність згортати вашу «читалку» в рулончик і покласти у задню кишеню джинсів. І навіть коли від концептів справа перейде до реальних пристроїв, і тоді головний фокус робитимуть саме на можливість позбутися всіх цих набридливих сповіщень з соцмереж чи від сайтів з новинами — а просто зануритися у сюжет та авторську манеру обраної вами книги.

Еволюція Amazon Kindle за минулі 5 років

Як змінювалися версії найпопулярнішої «читалки» планети на сучасному етапі

Революція в електронному читанні

Коли вперше запустили Kindle, у Amazon було близько 90 тис найменувань у каталозі електронних книг. Нині Kindle Store містить 5 902 458 різних назв. Після багатьох років боротьби з видавцями, жорсткої конкуренції з Barnes & Noble та іншими конкурентами, а також безліч різних схем ціноутворення, Amazon тепер є домінантом у просторі книжкової онлайн-дистрибуції. Редакція WIRED наводить дані дослідження, згідно із якими Amazon налічує понад 80% продажів електронних книг у США. Навіть всі конкуренти компанії, складені докупи, не можуть побороти її. Та й сам Kindle став фактично синонімом «читалки». Навряд чи хтось має на увазі Kobo чи іншого виробника електронних пристроїв для читання, коли говорить слово «рідер».

Amazon виграла собі ринок електронних книг на зламі епох та технологій. Проте неясно, наскільки ця перемога принесе гроші.  Дослідження, про які згадує WIRED, показують, що продажі електронних книг зменшуються, оскільки інтерес до друкованих книг несподівано переживає період піднесення. Зрозуміло, що електронним книжкам навряд чи вдасться повністю здолати друковану книгу. Причин декілька: як мінімум, людям все ще потрібні тактильні відчуття та естетична насолода від перегортання сторінок та дизайну обкладинок, навіть якщо йдеться про товстезні романи з переліку Букерівської премії«Букер» за «коня»: Володарем Букерівської премії став ізраїльський письменник.  Дослідження від Pew Research Center виявило, що 65% дорослих у США заявили, що прочитають книгу в друкованому вигляді за результатами 2016 року. Серед опитаних 73% сказали, що взагалі читають книги.

Єдине, що вбиває друковану книгу — коли люди взагалі перестають читати

редакція WIRED

Це ж дослідження виявило, що люди майже вчетверо частіше читали книгу на планшеті в 2016 році, аніж 5 років тому. Вони також майже вдвічі частіше читали на своїх телефонах, а також читали на ноутбуці чи настільному ПК. Всі три способи нині популярніші за використання «читалок» з екраном на електронних чорнилах.

Еволюція торкнулася не лише читацьких звичок, але й пристроїв Kindle

Оскільки читацькі звички змінилися, то й Kindle довелося змінитися. Спочатку підтримка нових пристроїв та відкриття платформи для усіх смартфонів та планшетів стала проблемою для Amazon. Якщо б вона зробила службу Kindle широко доступною на кожній платформі та пристрої, то компанія ризикувала канібалізувати свій власний пристрій. Шлях до нових пристроїв та форматів виявився тривалим. Нині компанія має додатки для всіх телефонів, планшетів і навіть розширення для браузера Chrome.

Зовсім недавно компанія Amazon інвестувала у поєднання електронних аудіокниг із службою Kindle, щоби користувачі могли перемикатися між звичним способом читанням та прослуховуванням 1 натисканням кнопки. Також постало питання щодо інтеграції голосового помічника Alexa та удосконалення його, аби голос при читанні книг був приємнішим та природнішим.

Протягом десятиліття компанія Джеффа Безоса незмінно пропонувала нові способи для читання книг. Проте із розширенням інтерактивних можливостей, появою доповненої реальності та нових способів верстки й дизайну вигравати ці перегони стало все складніше. «Аура Kindle є сучасним еквівалентом аури першої друкованої Біблії Гутенберга», — написав у 2011 році автор і медіа-науковець Ніколас Карр. — «Це була, по суті, маркетингова тактика, спосіб, аби читачі звичайних друкованих книг призвичаїлися до читання електронних примірників, але ця тактика працює лише тимчасово». Хай там як, та за 7 років попит на таку «відсталу» технологічно книжку не надто скоротився.

Наступний етап для цифрової книги, здається, взагалі не полягає у схожості екрану на аркуш паперу. Натомість наступним кроком для авторів, видавців та читачів є скористатися всіма наявними у них інструментами та з’ясувати, як переробити читання на щось абсолютно нове. Так само, як режисери, такі як Стівен Содерберг, експериментують з тим, що означає зробити «фільм», який насправді є додатком на повністю інтерактивному пристрої з меншим екраном, електронні видавці та виробники «читалок» будуть змушені винайти наново поняття книги.

На перше місце виходить час, проведений за екраном

Експерименти з книгами тривають вже не перший рік. WIRED наводить декілька найяскравіших прикладів. Sony представила Wonderbook, що пов’язана з Playstation, що перетворила книгу на поверхню з додатковою реальністю. Протягом останніх декількох років компанія Google експериментувала з Visual Editions, її «книгами, які не можна друкувати». В магазині додатків для смартфонів та планшетів Apple повно інтерактивних рішень, які намагалися навчити книги грати, співати і навіть показувати короткі фільми.

Читайте також: Google почала продавати аудіокниги

Як наслідок, більшість експериментів в книжковій галузі відбувається в рамках чинних категорій та жанрів, а також звичних для читача способів споживання контенту. Зараз настала епоха експериментів зі звуком, додавання музичних саундтреків до розповіді, багатоголосе начитування тексту тощо.

Проте Amazon на ринку має ще одну перевагу. В своїй системі зберігання, поширення та споживання контенту вона створила цілий пул авторів, котрі готують книги спеціально для  Amazon, які читачі знаходять завдяки сервісам передплати Kindle Unlimited і Prime Reading. Додатки дають змогу читати ці книги за межами Kindle-«читалок», а також слухати їх через сервіс Audible або голосових помічників родини Echo, а потім обговорювати прочитане на Goodreads. У Amazon є інструменти, які допомагають вам написати свою книгу, форматувати рукопис, оформлювати обкладинку, подавати потрібні метадані, публікувати їх у потрібних місцях та отримувати потрібну суму. Хочете замість цього зробити комікс, дитячу книгу чи підручник? Компанія Джеффа Безоса також може вам у цьому допомогти — достатньо знати англійську на пристойному рівні, аби нею писати.

Минуло 10 років, та Amazon не збирається програвати книжковий ринок — інша річ, що замість революції тепер настав час еволюції, і тут вже найбагатшій людині планетиЗасновник Amazon став найбагатшою людиною сучасності та його команді доведеться визначати, якими ж стануть в подальшому книги, що ми їх читаємо.

Share
Написати коментар
loading...