Реклама

Проект «Фуксія»: Що Google збирається випустити далі замість Android

Протягом понад 2 років маленька та прихована група інженерів у Google працює над програмним забезпеченням, яке, на їхню думку, врешті-решт замінить Android — лідера серед мобільних ОС у світі. Про плани «корпорації добра» дізнавалися журналісти Bloomberg
Čytaty latynkoju
Проект «Фуксія»: Що Google збирається випустити далі замість Android
  1. Головна
  2. Історії
  3. Проект «Фуксія»: Що Google збирається випустити далі замість Android
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Протягом понад 2 років маленька та прихована група інженерів у Google працює над програмним забезпеченням, яке, на їхню думку, врешті-решт замінить Android — лідера серед мобільних ОС у світі. Про плани «корпорації добра» дізнавалися журналісти Bloomberg

Проект, відомий як Fuchsia, був створений з нуля, щоб подолати обмеження Android, оскільки більше особистих пристроїв та інших гаджетів спираються на роботу в інтернеті, а не офлайн. Нова система розроблена для кращого характеру голосових взаємодій та частих оновлень безпеки. А головне — вона має онаковий вигляд на різних пристроях: від ноутбуків до маленьких сенсорів, що підключаються до інтернету. Генеральний директор Google Сундар Пічай робить ставку на штучний інтелект та універсалізацію, твердять журналісти Bloomberg — і тому слід змінити підхід до операційних систем.

Що варто знати про нову розробку від Google

Ось що вже відомо про «Фуксію»: компанія Google Alphabet Inc. почала поступово публікувати її код в інтернеті ще в 2016 році. Тоді розробникам дали змогу експериментувати з додатками для системи, такими як інтерактивне керування та голосові команди для YouTube.

Але члени команди Fuchsia весь цей час готували масштабніший план, про який тепер повідомляють вперше: створення єдиної операційної системи, здатної керувати всіма внутрішніми гаджетами компанії, такими як смартфони Pixel та «хромбуки», а також інші ґаджети, які зараз працюють на основі Android.

За словами одного з людей, знайомих із ситуацією, на якого посилають в Bloomberg, інженери сказали, що хочуть вбудувати Fuchsia на підключених домашніх пристроях, такі як голосові помічники та смарт-колонки, протягом трьох років, а потім перейти на більші пристроїв, такі як ноутбуки. У кінцевому підсумку команда прагне замінити цією новою системою Android — програмне забезпечення, яке підтримує більше 3/4 світових смартфонів, говорять інсайдери. На все відведено 5 років.

Читайте також: В Україні запрацював сервіс Android Pay

Але й Пічай, і Хіроші Локхаймер, його заступник, який запускав Android і Chrome, ще не підписали жодну дорожню карту для «Фуксії». Видання Bloomberg посилається на інсайдерів, які говорять про те, що досі триває «капітальний ремонт» Android, оскільки програмне забезпечення від цієї корпорації підтримує десятки партнерів з обладнання, тисячі розробників та мільярди мобільних оголошень. Android теж є предметом регуляторної перевірки та правових суперечок для компанії, що означає, що будь-які зміни в програмному забезпеченні підпадуть під пильне стеження. Європейські регулятори стягнули рекордний антимонопольний штраф у розмірі $5 млрд за використання мобільного програмного забезпечення для поширення своїх послуг.

У межах Google Fuchsia вже стикається з деякими міжусобицями, особливо стосовно функцій конфіденційності. Публічно компанія вказує на «Фуксію» як приклад свого вільного підходу до творчих продуктів. «Google розглядає ці експерименти з відкритим кодом як інвестиції в інновації», — заявив представник компанії в електронному листі.

Тим не менш, «Фуксія» — це більше, ніж спроба просто «захопити» територію. Пічай висловив підтримку проекту внутрішньо, так прокоментували ситуацію інсайдери журналістам Bloomberg. На даний момент у команді «Фуксії» працюють понад 100 людей, в тому числі — ветерани розробки, такі як Матіас Дуарте, виконавчий директор, який очолив кілька новаторських проектів в Google та інших країнах. Дуарте працює лише неповний робочий день на проекті, заявив інсайдер.

Удар по конкурентах, що може завдати шкоди самим собі

Ініціатива з проектом «Фуксія» спрямована на покращення конкуренції з головним конкурентом смартфонів Google — виробником iPhone. Поки приблизно 85% ринку Android прирікає Apple на 15%, операційна система Apple має лідерство в таких областях, як продуктивність, конфіденційність та безпека, а також інтеграція по всьому світу з іншими пристроями (не смартфонами) від Apple. Ще одна важлива перевага: більшість користувачів iPhone швидко оновлюють свої телефони, коли Apple випускає нову версію операційної системи, тоді як менше 10% користувачів Android оновлюють телефони. Це означає, що найновіші сервіси Google досягають лише частки користувачів Android.

«Перехід від Android може дати Google можливість «обнулити» будь-які помилки, які, на їхню думку, вони зробили десятиліття тому», — говорить Джефрі Гроссман, співзасновник додатка для обміну повідомленнями Confide. — «Вони зможуть відновити певну потужність, яку вони раніше «перекладали» на виробників пристроїв та телекомунікаційних операторів».

Читайте також: Півгодини без Google — що станеться, якщо відключити пошуковик

Google спирається на виробників телефонів та операторів бездротової мережі, щоб підтримувати роботу операційної системи та оновлення безпеки для пристроїв Android. Ці партнери не мають стільки ж стимулів, як Google, щоби розповсюджувати найновіше програмне забезпечення: виробники телефонів скоріше продають нове обладнання, а телекомунікаційні компанії мають інші пріоритети. Нещодавно Google намагався вирішити цю проблему. У травні 2018-го компанія змінила свою угоду з виробниками мобільних телефонів, вимагаючи, щоб вони оновлювали пристрої з патчами безпеки декілька разів на рік.

Є деякі ознаки того, що «Фуксія» вводить ще більш жорсткі заходи безпеки. У програмному коді, розміщеному в інтернеті, фахівці відшукали ознаки застосування зашифрованих користувацьких ключів у системі. Це — інструмент конфіденційності, який забезпечує захист інформації при кожному оновленні програмного забезпечення. Нік Кралевич, провідний інженер з безпеки Android протягом дев’яти років, перейшов на роботув проект «Фуксія» в січні, згідно з його профілем LinkedIn.

Поява «Фуксії» частково також пов’язана з тим, що Android створювали в часи, коли телефони почали використовувати сенсорні екрани, але не існувало програм з підтримкою голосової інформації. В Google голосові команди вважають майбутнім здійснення операцій — і саме довкола них побудовано «Фуксію», зазначають в Bloomberg. Дизайн також більш гнучкий у тому, що він адаптується до кількох розмірів екрана. Це — спроба задовольнити вимоги стосовно нових продуктів, такі як телевізори, автомобілі та холодильники, де компанія Google поширює своє програмне забезпечення.

У полоні невизначеності

Незважаючи на активну участь розробників та «інженерне» коріння Fuchsia, Google поки не розкриває реальні сценарії використання цього програмного забезпечення. Деякі розробники працюють з цією операційною системою, але ніхто не встановив його як основний варіант для популярної серійної моделі свого пристрою. Компанія також має вирішити деякі внутрішні конфлікти. Низка принципів, які обстоюють творці Fuchsia, вже протистояли бізнес-моделі Google. Рекламна діяльність компанії Google залежить від здатності націлювати користувачів на певну інформацію на основі їхнього розташування та діяльності, а нові функції щодо конфіденційності у проекті Fuchsia, якщо вони будуть реалізовані, суперечать цьому важливому бізнесу. За словами особи, яка знайома з цією справою і чиї слова цитує Bloomberg, вже було принаймні одне зіткнення між рекламним відділом та інженерами щодо особливостей безпеки та конфіденційності нової операційної системи.

Читайте також: Вічна молодість — що Google зробить зі старінням і чому все приховує

Відхід від Android та операційної системи Chrome OS може принести ще й інші ризики для Google. Величезний контингент незалежних розробників та виробників пристроїв, таких як Samsung, Huawei та LG, залежить від операційної системи, яку зараз Google розвиває і просуває. Chrome OS також є важливим програмним забезпеченням, на якому запускаються веб-ноутбуки, що використовуються багатьма школами та іншими організаціями. Google не може просто припинити підтримку Android і Chrome OS і очікувати, що ця величезна екосистема швидко переміститься на «Фуксію».

Інший ризик виникає з моменту створення нової операційної системи. ОС Android і Chrome побудовані на Linux. «Ядро Linux» є ядром поточних операційних систем Google. Fuchsia використовує інше ядро, яке називається Zircon. Це може зробити деякі пристрої, які вже є на ринку, несумісними з новою операційною системою.

Використання технології Android, яке розповсюджується за підтримки Oracle Corp., є центром тривалої суперечки між двома компаніями. Android також був побудований з використанням технології Java — програмного забезпечення, якє перебуває у власності Oracle. Компанія стверджує, що Google викрав цю технологію, щоби збільшити свій мобільний бізнес. Перехід від використання Linux до іншої платформи допоможе відійти від залежності Google від інших корпорацій.

Share
Написати коментар
loading...