Реклама

Олександра Єфремова, Self.Education.X: «Боятися можна чогось поганого. Секс не є цим»

Українська сексолог Олександра Єфремова співпрацює з молодіжними організаціями у напрямку, який в Україні радше є табуйованим. Йдеться про освіченість у питаннях статевого життя та сексуальності. Чи складно працювати і з якими стереотипами доводиться стикатися?
Čytaty latynkoju
Олександра Єфремова, Self.Education.X: «Боятися можна чогось поганого. Секс не є цим»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Олександра Єфремова, Self.Education.X: «Боятися можна чогось поганого. Секс не є цим»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Українська сексолог Олександра Єфремова співпрацює з молодіжними організаціями у напрямку, який в Україні радше є табуйованим. Йдеться про освіченість у питаннях статевого життя та сексуальності. Чи складно працювати і з якими стереотипами доводиться стикатися?

Про табу та стереотипи

— Вважаю, сьогодні молоді дуже пощастило. Ми маємо вільний доступ до інформації, до історичних джерел і відкрито маємо можливість вибору, чого не мали ще наші батьки. Табу та стереотипи у сексуальній освіті — це завжди одні і ті самі «граблі»: суспільний натиск, особливо для мислення людини пострадянського виховання, релігійні кліше та звісно, власна низька самооцінка.

Людство завжди впадає в крайнощі: «в СРСР сексу не було» чи навішування сексу як гріха, чогось брудного, а сьогодні — впадаємо в кардинально протилежне. Секс сприймається як вид спорту, забавки та реклами. Нам постійно щось «навішують»: як займатися сексом, з якого віку, з ким, з чоловіком, з жінкою, до весілля, після весілля, у стосунках чи на один раз і так без перестанку.

Подолати, власне, потрібно тільки одне: вічне відчуття сорому та відповідальності перед суспільством за те, як ти живеш. На жаль, виховання наших батьків було надзвичайно жорстко клішованим, їх так навчили, саме так вони живуть своє життя, і вимагати від них розуміння, вільного спілкування про секс — просто нечесно. Ми — різні покоління, це нормально, і підходи у нас різні. Проте небайдужим люблячим батькам варто нарешті перестати навчати за своїм сценарієм і почати дослухатись до своїх дітей. Адже усі табу у сексуальному житті людини формуються з дитинства, їх формують у сім’ї».

Я завжди повторюю: «Те, що підходить тобі, зовсім не означає, що підходить мені». Те, що «нормально» і «правильно» для старшого покоління, звісно відрізняється 20-30 років потому — і це нормально. Головне — навчитись чути один одного без страху осуду.

Про суть проекту та напрямки роботи

Self.Education.X — це освітня платформа, створена для аудиторії від сексуально зрілого віку, розповідає Олександра. Це — не обтяжений «форматами» онлайн-комунікатор між сексологом та людьми, відкритими до змін у своєму житті:

— Не потрібно приходити до кабінету фахівця, «витискаючи» з себе ті питання та проблеми, які хочеш вирішити. Достатньо написати, навіть анонімно, свої питання та вести діалог через Facebook та Instagram, що дуже зручно, швидко, а, головне, комфортно для людини. Також проект включає в себе організацію лекцій, дискусів, івентів, розіграшів, публікацій і ще багато чого цікавого для комунікації та формування довіри відвідувачів. Сама ідея проекту народилася цією весною, як відверте переродження із стандартного формату проведення лекцій у вишах.

Про співпрацю зі школами та університетами

— Саме проведення акцій, лекцій про засоби та методи контрацепції, боротьбу із ВІЛ/СНІДом стали моїм потужним стартом у соціальній діяльності з 2013 року. Це були ті теми, які без проблем затверджувались у «вищих кабінетах» вишів та лояльно висвітлювались серед учнів та студентства. Проте, працюючи у великих лекторіях, де студентів, масово заганяли у актові зали, бо «так треба», я відчула: це не працювало і не може працювати.

Олександра Єфремова, Self.Education.X: «Боятися можна чогось поганого. Секс не є цим»

По-перше, виховувати сексуальну культуру потрібно змалечку, а з підлітками вже розмова ведеться на рівних, адже це сексуально зрілі люди. По-друге, ми формуємо себе усе життя, а основний вік становлення дорослої особистості як раз припадає на вік її сексуального становлення, а тому саме молодь найбільш вразлива до думки навколишнього світу. І тому важливо приділити увагу кожному індивідуально, а не ставати конвеєром підліткових гормонів у аудиторії. І, по-третє, навчати потрібно починаючи не з жахів та небезпек сексу, що виховує у підлітка відразу до стосунків та страх на все життя, а з любові та задоволення від сексу.

Основна думка — «секс — це прекрасно», — правильно і необхідно. Це — природне задоволення дорослої людини, а отже і відповідальність за своє задоволення людина несе сама.

Сьогодні, я продовжую практику ведення лекцій у вишах, проте відкрито даючи акцент на саме культуру сексуальної освіти, без обмежень, кліше, табуйованих питань. І, слухач, чуючи, що насправді все, що він або вона хоче, все, що відчуває і чого соромиться — виявляється це нормально і про це можна спокійно та відкрито говорити. Особистість заспокоюється, розкривається та усвідомлено хоче дізнатися більше про себе та своє щасливе майбутнє.

Олександра Єфремова, Self.Education.X: «Боятися можна чогось поганого. Секс не є цим»

Таким чином заповнилась онлайн-аудиторія проекту Self.Education.X і безперервно поповнюється. Це надає мені сил, впевненості та мотивації, що освітня онлайн-платформа дійсно потрібна та працює.

Про ставлення до тих змін, які інтернет приносить у сексуальне життя

— Право кожного, що обирати, на що звертати увагу та з чого формувати своє сексуальне світосприйняття. Вести полеміку, що порно чи онлайн секс-ігри — це погано, те саме, що доводити шкідливість паління. Всі це чудово знають, та продовжують палити через низку власних причин. І аналогічно, відсутність активного статевого життя компенсується в людини за рахунок віртуального.

Секс подається не як прояв та обмін почуттями, а як товар. Тому, хто розуміє, що можливості інтернету просто ловлять тебе на гачок як покупця цього товару, — цій людині неможливо нав’язати корисність штучного сексуального життя. Людина, яка здатна відчувати, їй хочеться живих стосунків та живого сексу. А якщо тобі достатньо просто включити відео чи вдягнути віртуальний шолом — отже, стільки тобі і достатньо. І все.

Головні три поради для тих, хто боїться запитань від своїх дітей чи молодших братів або сестер про секс і не знає, як поговорити на цю тему

— Я спробую:

  1. Шановні батьки, щоб ваші діти, незалежно від віку, відкривалися вам, будь ласка, відкривайтеся їм. Ви ділитеся своїм досвідом, проблемами, досягненнями, тим самим демонструєте свою довіру до дитини, і тільки тоді вона розуміє, що і вам також можна довіряти, що і з вами також можна поділитися будь чим.
  2. Будьте прикладом своїм дітям. У сім’ї, де батьки цілуються, обіймаються, відкрито демонструють свою Любов, піклуються один про одного, говорять компліменти — дитина формує своє світобачення саме на цьому прикладі. Показуйте дитині змалечку, що таке Любов, і в один пречудовий день, прийде час озвучити дитині, що секс — це один із найпрекрасніших, найприємніших проявів Любові дорослих людей. І що в майбутньому, ти також будеш цим займатись, тому що це чудово, природно та приємно.
  3. Боятися можна тільки чогось поганого чи неправильного. Переверніть своє власне уявлення про секс, як щось табуйоване, брудне і неправильне. Прийміть у своїй власній голові, що секс — це і емоційно, і фізіологічно добре, і ви, звісно хочете, щоб і ваша дитина відчувала себе добре та повноцінно. І тоді боятися просто не буде чого.

Як і будь чому іншому в нашому житті, любити також треба вчитись. Малеча хай виростає в любові, а не в комплексах. Цнотлива молодь — у любові та довірі один до одного. Активні коханці — у любові та задоволенні і від сексу, і від партнера, і від себе. І ніхто не скасовував секс у зрілому віці, як і любов — ще й помножену на досвід та повагу.

Share
Написати коментар
loading...