Реклама

«Євробляха» чи вживаний електромобіль — і що не так з обома варіантами

Популярний український Facebook-блогер Zen Antipop славно «накидає» на вічне протистояння між нормальними водіями та шанувальниками «євроблях». Якщо ви шукаєте, де ховаються «підводні камені», можете оцінити суть кожного із варіантів — а ми ще й додали власних спостережень
Čytaty latynkoju
«Євробляха» чи вживаний електромобіль — і що не так з обома варіантами
  1. Головна
  2. Історії
  3. «Євробляха» чи вживаний електромобіль — і що не так з обома варіантами
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Популярний український Facebook-блогер Zen Antipop славно «накидає» на вічне протистояння між нормальними водіями та шанувальниками «євроблях». Якщо ви шукаєте, де ховаються «підводні камені», можете оцінити суть кожного із варіантів — а ми ще й додали власних спостережень

    Скільки коштуватиме «євробляха»?

    Уявімо, що ви придбали якусь середню «бляху». Блогер Zen Antipop пропонує варіант — нерозмитнену BMW 3-ї серії приблизно 2000 року. Тобто це 18-річна машина з пробігом понад 300 тис км і двигуном 2 л. Коштуватиме вона десь $2-3 тис. Хай буде $2 тис.

    Скільки коштуватиме вживаний електромобіль?

    Перш за все приємо знати, що Україна (тимчасово) скасувалаЕлектромобілі без ПДВ й акцизу — нові умови імпорту всі акцизи й мита на ввезення повністю електричних авто, а також скасувала ще й сплату ПДВ. Так-так, та сама жадібна влада, яка не хоче, щоб українці їздили на доступних авто скасувала всі податки на імпорт електроавтівок станом на середину 2018 року.

    Далі Zen Antipop наводить деякі обрахунки. Nissan Leaf 2014-2016 року (найпопулярніше й найоптимальніше на сьогодні електричне авто у світі серед масмаркету) обійдеться вам десь у $15 тис (залежно від року, стану комплектації можна знайти як дорожче, так і дешевше, але в середньому десь так). Це все разом з купівлею, страховкою, привезенням зі Штатів й розмитненням (яке зараз є безкоштовним), а також з урахуванням інтересу салону, який все це зробить за вас (блогер зауважує: якщо ви захочете купувати-везти самі — то витратите ще на пару тисяч доларів менше):

    — Таким чином ви матимете абсолютно легальне сучасне 2-4 річне авто з пробігом 20-50 тис км, привезене з США (де про кожну автівку можна все дізнатися з відкритої бази даних тощо), а не 15-20 річний напівлегальний автомотлох з Польщі чи Литви

    «Бляха» на дорозі — що далі?

    Отже, купили ви 18-річне нерозмитнене BMW за $2000 й радієте. А далі починаєте його експлуатувати.

    За рік за нормального людського використання (не таксі, не інша професійна діяльність на авто) машина проїде десь мінімум 15 тис км. Це — приблизно 40 км на день — на роботу, з роботи, і ще десь покататися у вільний час. Якщо ж їздити далеко, регулярно за місто, на дачу, подорожувати країною тощо, то явно буде більше, ніж 15 тис, але візьмемо цей мінімум. Далі блогер Zen Antipop наводить такі обчислення:

    • витрати палива у такого авто б— десь 10 л на 100 км;
    • ціну палива теж візьмемо середню. На сьогодні — 30 грн./літр (з тенденцією до постійного здорожчання, до речі);
    • проїхавши на вашій BMW 15 тис км за рік, ви витратили десь 1,5 тис л пального — близько 45 тис грн, або десь $1700;
    • щорічне ТО + якийсь можливий дрібний ремонт — ще десь $300 на рік мінімум.

    — Таким чином, доволі помірна й без ексцесів експлуатація вашої машини обійдеться вам у приблизно $2000 на рік (до речі, це стосується не лише «бляхи», але й будь-якого іншого середнього автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння за помірного рівня використання)

    У своїх обрахунках блогер зауважує: «І це я взяв варіант, коли за ці 5 років закон, якого так вимагають самі “євробляхери”, і за яким тачку таки доведеться розмитнити, сплативши щось за це, ухвалено так і НЕ було. Але це також малоймовірно, бо такий закон ВЖЕ прийняли у першому читанні. Згідно з ним розмитнення нашого авто за новими зниженими ставками складе десь 1,5 тис євро, або понад $1700. І що старшим авто є, то більшим є вартість розмитнення. Приплюсуйте це до власних видатків».

    Яким буде підсумок витрат для «євробляхи»?

    $2000 (купівля) + $1700 (розмитнення) + $10 000 (5 років експлуатації, паливо, ТО, ремонт) = $13700.

    — Якщо продасте через 5 років, то сукупні витрати на «євробляху» у випадку її продажу складуть $11700-12000 за 5 років.

    Електромобіль на дорозі — що далі?

    Беремо 2-3 річний Nissan з США з пробігом 30 тис км за $15 тис (так, є електро й дешевші, скажімо Fiat або Smart, а є й дорожчі — BMW, Hyundai, Chevrolet, Tesla, але берімо середній варіант).

    Взяли й проїхали на ньому за рік ті самі 15 тис км. На це ви витратили приблизно 2 тис кВт/год електрики.

    Де брати цю електрику? Можна заряджатися вдома чи в гаражі від звичайної розетки 220В за побутовим (1,7 грн за кВт/год), а ще краще — за нічним (0,9 грн за кВт/год) тарифом. Можна заряджатися на швидших зарядних станціях по ціні від 3 до 5 грн за кВт/год. Можна на суперчарджерах 4-6 грн за кВт/год. Блогер пропонує взяти середній варіант:

    — Хай буде так, що в середньому весь рік ви заряджалися по 3 грн за кВт/год. 2000 кВт/год * 3 грн = 6000 грн, або $230

    Щодо ТО, то Leaf його потребує не раз на 10-15 тис км пробігу, як бензинове, а лише раз на 30 тис км (тобто десь раз на 2 роки). І коштує воно на порядок менше, бо там нема чого обслуговувати по суті, зауважує Zen Antipop: «Заміна мастила в редукторі та заміна фільтра салону. А також раз на 60 тис км — заміна гальмівних колодок. Тобто дай боже, щоб ви $30-50 на рік за все обслуговування виклали».

    Підсумок для вживаного електромобіля — скільки витрат?

    Округлимо в більший бік всі витрати (електрика + ТО + ремонт) до $300 на рік.

    За 5 років це складе аж $1500. Тобто купівля та експлуатація електроавто за 5 років обійдеться вам у $15 000 + $1500 = $16 500.

    Отже, за 5 років використання ви маєте 7-8-річне розмитнене електроавто з пробігом до 100 тис км. Далі блогер пише:

    — Хай за цей час воно втратить 50% вартості. Якщо в цей момент ви його продасте, за 5 років ви в мінусах лише на $9000.

    Як бути з вичерпністю ресурсу акумулятора?

    Zen Antipop береться також за стереотип щодо ресурсу батареї електромобілів. За його словами, літій-іонні батареї втрачають свою місткість лише по 5-6% на рік: «Тобто 8-річне електроавто втратить за цей час в середньому лише 40-50% від свого початкового об’єму батареї. Але це у Nissan, а у тієї ж Тесли, деградація батареї складає лише 1-2% на рік».

    Також блогер наголошує, що батарея того ж Nissan Leaf складається з блоків, тож з часом можна замінити не всю батарею, а лише «погані» блоки, а це значно дешевше, ніж міняти всю. Також стару батарею можна перепродати:

    — Крім того, щороку ціни на батареї падають, бо їхнє масове виробництво постійно зростає разом із популярністю електроавто. Якщо 8 років тому 1 кВт/год батареї коштувала близько $1000, то зараз — вже менше $200. Уявіть скільки вони коштуватимуть ще через 8 років, і у скільки вам обійдеться заміна батареї через 5-10 років експлуатації насправді

    Проблеми, з якими доведеться жити «євробляхеру»

    • Євро-3 не розмитнюють
    • В перспективі маячить Євро-5 — і все стане ще гірше
    • Штрафи ростуть (а деколи машини забирає суд — український, не європейський)
    • Дизель почав стабільно рости в ціні слідом за бензином
    • Десь треба робити ТО, але на офіційному СТО не приймають
    • Комплектуючі та ремонти
    • В центр низки європейських міст не пустять (бо заборона на експлуатацію Євро-3 в історичній частині міста вже набула чинності)
    • Потрапив в ДТП — викручуйся сам: ні страховки, ні реєстрації

    Проблеми, з якими доведеться жити власнику вживаного електромобіля

    • Можливо, машина побувала в аварії до купівлі
    • Дефіцит чарджерів у малих містах (або треба тягати подовжувач у багажнику)
    • Не дуже «понтовий» дизайн таких автомобілів
    • Акумулятори втрачають ємність
    • Взимку відстань пробігу на 1 заряді скорочується

    Гасла, з якими подібні матеріали коментують «євробляхери»

    • «Ви забули про змову олігархів та автодилерів, які хочуть нав’язати простим українцям митне рабство!» (а ще також про Світовий Уряд, всесвітню єврейську змову, що в вакцини підмішують ембріони немовлят, а мобільні вишки викликають рак та мігрень)
    • «В Європі доходи вищі, і то там такого розмитнення немає!» (про цей міф поговоримо в одній із наступних наших карток — з показниками, ставками мит та реаліями витрат і податків у країнах ЄС)
    • «У нас такі кредити, нереально взяти нормальну нову машину!» (відправляємося за цим посиланням і дізнаємося для себе щось нове про ринок нових авто та можливості купівлі).

    Гасла, з якими подібні матеріали коментують власники вживаних електромобілів

    Якщо ви не готові купувати ні «бляху», ні електромобіль — що робити?

    Як варіант, почніть із персонального електротранспорту дрібнішого калібру. Детальний оглядЕлектричне літо: обираємо транспорт для кожного варіантів ми нещодавно готували спільно з мережею магазинів «Цитрус».

    Share
    Написати коментар
    loading...