Реклама

Як «ProZorro.Продажі» впливає на прозорість українського ринку землі

Наприкінці червня 2018 року стало відомо про новий пілотний проект — проведення електронних земельних аукціонів на «Prozorro.Продажі». Для успішного перебігу експерименту уряд удосконалив механізм електронних земельних торгів. Відповідні зміни до постанови Кабміну № 688 внесені Постановою № 492. Який вплив матимуть ці зміни?
Čytaty latynkoju
Як «ProZorro.Продажі» впливає на прозорість українського ринку землі
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як «ProZorro.Продажі» впливає на прозорість українського ринку землі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наприкінці червня 2018 року стало відомо про новий пілотний проект — проведення електронних земельних аукціонів на «Prozorro.Продажі». Для успішного перебігу експерименту уряд удосконалив механізм електронних земельних торгів. Відповідні зміни до постанови Кабміну № 688 внесені Постановою № 492. Який вплив матимуть ці зміни?

Онлайн-торги сприятимуть створенню сучасної, прозорої й дієвої системи проведення земельних акціонів. Новий підхід скоротить час на підготовку до продажу прав оренди земельних ділянок. Спрощення й пришвидшення супутніх процесів дозволить ефективно регулювати земельні торги й забезпечить додаткові надходження до місцевих бюджетів. Але й це ще не все.

Перехід земельних торгів на «ProZorro.Продажі»: що це дасть

Організовувати торги буде територіальний орган Держгеокадастру. Для цього він використає електронні майданчики, що акредитовані у системі «ProZorro.Продажі». Він матиме право укладати договори з операторами системи електронних земельних торгів. Нововведення дозволить здавати в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності.

Онлайн-торги залучать максимальну кількість учасників, зокрема тих, які вже працюють в системі «Prozorro.Продажі». Такий сценарій стане фундаментом для відкритої та чесної конкуренції. Для потенційних покупців підвищиться рівень прозорості процесів. Отже — можна буде залучити нових клієнтів. Залишається налаштувати торгові процедури відповідно до вимог Земельного Кодексу, що регулює порядок проведення земельних торгів, — і електронні торги розпочнуть свою роботу.

Запуск відкритої оренди землі в системі «ProZorro.Продажі»  найбільш безпечний і послідовний спосіб розвитку ринку землі в цілому. Ця система вже забезпечила прозорий продаж активів на більше, ніж 9,2 млрд грн. А кожний другий аукціон з оренди майна в ProZorro.Продажі проходить з ростом ціни на 80%.

Онлайн-торги – новий крок до відкритості ринку землі

Читайте також: Blockchain запустять для земкадастру України

Постанова про оренду землі через онлайн-платформу — перший крок до утворення відкритого земельного ринку України. Адже через неефективне управління земельними ресурсами Україна втрачає $60 млн на рік. Про це повідомила директор Світового Банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Крістіна Кахконен на презентації програми п’ятирічної підтримки Світового Банку та ЄС щодо прозорого управління земельними ресурсами. Також вона зазначила, що вартість оренди сільськогосподарських земель в Україні занижена вп’ятеро. Власники землі могли б отримувати $3 млн щорічно. Але це — за умови скасування земельного мораторію та коректної роботи ринку. Особливо це важливо для пенсіонерів, які проживають у сільській місцевості. Вона також звернула увагу на те, що ринок землі забезпечив би стимуляцію економічного росту та зростання економіки на 1,6% на рік.

У 2017 році на земельних торгах було реалізовано 1837 прав оренди на земельні ділянки загальною площею 42,5 тис га. У результаті місцеві бюджети отримали 118,7 млн грн.

Роль платформи в електронних земельних торгах

Аукціони з оренди землі відбуватимуться за принципами аукціонів з оренди майна. Оскільки доступ до торгів відбуватиметься через «ProZorro.Продажі», всі учасники торгів матимуть рівні права і обов’язки та можливість прозоро і відкрито змагатися, пропонуючи найкращий сервіс. Це означає, що новий закон має шанси знищити земельну корупцію.

Електронні земельні торги діятимуть за принципом «запропонував більшу орендну ставку отримай лот». Відтак місцеві бюджети зростуть і, відповідно, будуть розвиватися місцеві громади. Ще одна вагома перевага цієї платформи — Держгеокадастр уже не буде монополістом у темі ринку землі. Всі документи будуть відкритими, фізична присутність під час аукціону не потрібна.

Читайте також: ProZorro.Продажі перемогла на світовому конкурсі

Інформація про земельні ділянки, доступні для оренди, буде знаходитися в одній системі. Зросте рівень конкурентності за ділянки, відповідно, разом із збільшенням учасників торгів, — зросте і вартість оренди. Ще один важливий момент: електронні земельні торги сприятимуть прозорості ринку, а сама процедура торгів буде значно легшою та доступнішою для участі, чого не було раніше.

Зміна структури ринку землі — це відкрита боротьба з корупцією, збільшення публічності та прозорості земельних торгів, а також вагомий крок до здійснення євроінтеграційної програми України

Share
Написати коментар
loading...