Реклама

Що варто знати про «хлорну» кризу та воду в містах України

Завершення тижня минуло під знаком численних повідомлень в українських ЗМІ про «хлорну» кризу та загрозу для більшості українських міст опинитися без питної води протягом найближчих 7 днів. На часі з'ясувати, що насправді відбувається і чи загрожує нам водна криза
Čytaty latynkoju
Що варто знати про «хлорну» кризу та воду в містах України
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що варто знати про «хлорну» кризу та воду в містах України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Завершення тижня минуло під знаком численних повідомлень в українських ЗМІ про «хлорну» кризу та загрозу для більшості українських міст опинитися без питної води протягом найближчих 7 днів. На часі з'ясувати, що насправді відбувається і чи загрожує нам водна криза

    Що сталося з водою?

    Поки що нічого, але є ризик, що станеться найближчим часом — воду не буде чим хлорувати. Хлор — критично важлива складова у роботі систем очищення води у містах. В Україні його виробляє та постачає єдине підприємство. Воно припинило роботу начебто через зростання вартості природного газу. Простоювання триває вже понад 2 тижні. Затягування часу призведе до того, що запуск буде тривалим — і виникне дефіцит запасів хлору на водоканалах. Це зробить воду непридатною для подавання у системи міського водозабезпечення.

    Чому виник дефіцит хлору?

    Причина — зупинка підприємства «Дніпроазот». Його контролює так звана група «Приват», в якій провідна роль належить бізнесменам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову. Компанія виробляє азотні добрива для аграрної галузі і хімічні сполуки для металургії. У процесі випуску цих продуктів утворюється рідкий хлор, сірчана кислота і гіпохлорит. Всі ці сполуки є важливими для очищення води, бо на них ґрунтується процес дезінфекції та окислення.

    Підприємство є єдиним виробником рідкого хлору в Україні. Воно постачає ресурс для понад 170 водоканалів України. Точніше — постачало. Майже місяць тому — за офіційною версією — роботу заводу було припинено через підвищення цін на газ. ЗМІ озвучують неофіційну версію — власники компанії намагаються у такий спосіб політично тиснути на керівництво України для вирішення своїх питань у інших бізнесах та в рамках передвиборчих перегонів.

    Чим загрожує відсутність хлору і чи можна уникнути катастрофи?

    Як інформує «Економічна Правда», запаси хлору на водоканалах країни нерівномірні. Найменше ресурсу — у Кропивницькому та Вінниці (для 7-10 днів роботи водоканалу), в решті міст — до 40 днів. Представники асоціації «Укрводоканалекологія» під керівництвом віце-прем’єра Геннадія Зубка намагалися домовитися про запуск заводу, але ці перемовини не мали особливого успіху.

    Уникнути цієї ситуації можна було би, якби тривалий час держава не покладалася на постачання критично важливих реагентів з боку монополіста на ринку. Серед причин, чому очищення води з використанням рідкого хлору набуло такої популярності в Україні — порівняльно низька вартість, до 2% в тарифі. Альтернатива — гіпохлорит, який виготовляється з кухонної солі. Він дуже близький за типом до рідкого хлору, зазначають опитані «ЕП» представники водоканалів. Більше хлору потрібно тим водоканалам, які беруть воду з поверхневих джерел. У такій воді більше органіки, вірусів і бактерій. Водоканалам, які використовують підземні води, потрібно менше хлору. Багато водоканалів намагаються диверсифікувати ризики і хоч трохи зменшити залежність від хлору. На території Житомирського водоканалу ще у 2009 році була запущена станція з виробництва гіпохлориту.

    Водоканали міст-мільйонників використовують переважно рідкий хлор: від 800 т на рік у Харкові до 1 тис т на рік у Києві

    Чи довго можна очищати воду без хлору (і чи це взагалі можливе)?

    Хлор потрібен на стартовому етапі очищення води — для окислення. Через його відсутність не буде окисного процесу, тому система фільтрації і система гравітаційного відстоювання прийме на себе все навантаження. Таке порушення призводить до суттєвого ризику для очисних споруд. Фільтри треба буде замінювати частіше, а ризик потрапляння небажаних сполук у питну воду суттєво зросте. Також істотно зростут витрати електроенергії на промивання води. У підсумку у водоканалів виникне потреба запровадити графік подачі води та збільшити ставку тарифів для населення.

    Чи можливо налагодити випуск хлору без «Дніпроазоту»?

    Виробництво гіпохлориту потребує інвестицій. Теоретично міські водоканали — за даними «ЕП» — можуть виробляти його самостійно. Також можна залучити інвестиції на випуск діоксиду хлору та інших дезінфекторів. Проте навіть якщо оперативно залучити інвесторські чи кредитні кошти, на спорудження подібних заводів потрібен час — загалом щонайменше 12 міс (такого часу немає).

    Чи можна купувати рідкий хлор за кордоном?

    Закупівля хлору можлива, проте тут є низка умов. Серед них — спеціальні технологічні ємності, потужності для переливання та розвантаження хлору, транспортування за ліцензією від закордонних постачальників. Поки що ця процедура не прописана і може наштовхнутися на низку бюрократичних перепон. Головним фактором стримування тут знову стає брак часу.

    Що робить влада у зв’язку із цими подіями?

    До вирішення питання підключилися РНБО та Віце-прем’єр України Геннадій Зубко й оперативний штаб з цієї ситуації. Свою готовність допомогти також висловили закордонні партнери. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що вже запроваджується план, завдяки якому дефіциту хлору не буде.

    Share
    Написати коментар
    loading...