Реклама

Як перевірити наявність ліків у аптеках та лікарнях

Ліки в дефіциті, у лікарні вам кажуть, що купувати треба лише в конкретній аптеці, а ще розповідають про невчасні закупівлі? Знайте свої права і не давайте себе надурити. Na chasi розповідає, як саме дізнатися про запаси лікарських засобів
Čytaty latynkoju
Як перевірити наявність ліків у аптеках та лікарнях
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як перевірити наявність ліків у аптеках та лікарнях
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ліки в дефіциті, у лікарні вам кажуть, що купувати треба лише в конкретній аптеці, а ще розповідають про невчасні закупівлі? Знайте свої права і не давайте себе надурити. Na chasi розповідає, як саме дізнатися про запаси лікарських засобів

    Що найчастіше відбувається під час госпіталізації чи амбулаторного лікування хворих?

    Представники окремих лікарень чи амбулаторій вимагають у хворих надати частину медикаментів або придбати ліки лише в конкретній аптеці. Це відбувається через випадки змови між аптеками та керівництвом лікарень. Також періодично хворі стикаються із вимогами придбати ті ліки, які держава вже й так закуповує та постачає у лікарні. Оксана Сухорукова, членкиняЩо таке фемінітиви і для чого вони потрібні? Громадської Ради при МОЗ України, змальовує типовий діалог у таких випадках:

    — А навіщо ви купуєте цей препарат? Він же є в лікарні. Його закуповують за державні кошти.
    — А нам сказали. що він неякісний і треба ось тут його купити.
    — Що значить неякісний? Хто сказав?
    — Лікар.
    — Цей препарат закуповується через міжнародні закупівлі, він є в лікарні і він такий самий, як і в аптеці. Подивіться на упаковку, порівняйте.

    Що насправді можуть робити пацієнти, яким треба придбати ліки?

    Ви можете купувати ліки там, де вважаєте за потрібне. Якщо ви купуєте ліки за свої гроші. то лікар несе однакову відповідальність незалежно від того, купили ви їх за вказаними контактами або знайшли самі. В будь якому випадку, при купівлі ліків слід також вимагати сертифікати на них (особливо, якщо йдеться про спеціалізоване лікування).

    Як перевірити стан справ із закупівлею ліків?

    Щоби зрозуміти, чи не обманюють вас фармацевти, лікарі та медсестри, можна перевірити, які із медикаментів постачають за державні кошти. Для цього скористайтеся такими посиланнями:

    • Дізнатися, чи закуповується той чи інший препарат за державні кошти можна за посиланням.
    • Перевірити місцеві програми — є ліки за благодійними програмами та наказ, згідно з яким лікарні мають надавати інформацію про залишки ліків у лікарнях. Зокрема, залишки у лікарнях Києва можна перевірити за цим посиланням. Також слід звернути на ту інформацію, які надають сайти лікарень.
    • Перевірити на «Є-Ліки» та «Ліки-Контроль».

    Куди скаржитися, якщо вас змушують купувати ліки лише в конкретних аптеках?

    Якщо ви вважаєте, що ваші права порушені, ви можете:

    • звернутися на урядову гарячу лінію — 0-800-507-309,
    • написати скаргу в Міністерство охорони здоров’я електронною поштою [email protected],
    • заповнити форму на сайті МОЗ.

    Якщо ви вважаєте, що з вас неправомірно стягують гроші, не надають відповідних фінансових документів, ви можете залишити скаргу в Державну аудиторську службу за адресою [email protected]. Правила подання такої заявки можна переглянути за посиланням.

    Share
    Написати коментар
    loading...