Реклама

Як створюються будинки для людей від української компанії COSMOS

Зі стартапу до самостійної компанії, яка систематизує роботу і ставить її на автономність — розповідаємо про те, як український COSMOS створює будинки за 5 місяців для людей, які хочуть жити подалі від міської метушні
Čytaty latynkoju
COSMOS
Як створюються будинки для людей від української компанії COSMOS
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як створюються будинки для людей від української компанії COSMOS
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Зі стартапу до самостійної компанії, яка систематизує роботу і ставить її на автономність — розповідаємо про те, як український COSMOS створює будинки за 5 місяців для людей, які хочуть жити подалі від міської метушні

Випускники Львівської бізнес-школи Ярина та Роман Баховські заснували компанію COSMOS prefab, яка виготовляє заміські будинки на заводі і транспортує їх на місце встановлення. Людина може жити в них хоч серед карпатського лісу — для цього є всі комфортні та сучасні умови.

Будувати бізнес заради бізнесу пара не хотіла. Діяльність мала бути з якоюсь доданою цінністю для суспільства та середовища. Приміром, вирішити проблему будівництва для українців, коли процес зведення власного житла забирає десь 6-7 років.

Чому сучасній людині не до будівництва

Роман та Ярина якийсь час жили в будинку. В один момент зрозуміли, що сучасній людині утримувати будинок — дуже велика праця:

— Ми звикли, що в будівництві нерухомості немає дедлайнів, — розповідає Ярина. — Почали, а коли закінчимо — хто його знає. Рік чи може два. Будинок має служити людині, а не бути тягарем в утриманні. Ти хочеш жити за містом, хочеш мати будинок , але цей процес має бути простішим.

При цьому, додає Роман, люди нераціонально використовують кошти. Вкладають їх в будову 300 кв. м і, зрештою, не можуть закінчити роботи. Тому що основа будинку («коробка») — це 30% від вартості усього будинку, якщо він вже у завершеному вигляді. Як наслідок — рутина і кошти, пущені на вітер. А могли би ті ж гроші вкласти в освіту, подорожі, пізнання, відкриття нових світів.

Роман і Ярина Баховські

Будинок як готовий продукт за півроку

Львів’яни вирішили дати людям розуміння загального бюджету і кошторису усього проекту будівництва, створивши готовий продукт на заводі. І вийти з ним на ринок, який ще потрібно було створити. Тому, що на думку підприємців, в житлі, яке пропонується «під ключ», все одно чогось не вистачає:

— Ми ж виготовляємо наші продукти з посудомийкою, рушником, залишається тільки зубну щітку свою привезти — і все.

За дослідженнями Баховських, якщо будівництво триває понад 6 місяців, воно починає нести фінансові втрати і навантаження. В COSMOSі від моменту підписання контракту до моменту заселення людини в розумний будинок проходить 5 місяців. Є проекти, коли будівництво відбувається ще швидше.

Як COSMOS пов’язаний зі SpaceX

Ідея назви виникла задовго до запуску Falcon Heavy Ілона МаскаВідео: Ілон Маск успішно запустив Tesla в космос, а ракети повернув на Землю та всієї історії зі SpaceX, розповідають інноватори. Брали за еталон якості компанію TeslaTesla відкрила 10 тис зарядних станцій у світі для електрокарів і взагалі машинобудівний підхід у виробництві житла:

— Ми хотіли зробити так, щоби люди їх не будували, а щоб вони виготовлялися якісно, швидко та встановлювалися на місці. В процесі аналізу вдвох дійшли до слова «космос». Почали вивчати глибше і виявилося, це — синонім до слова «гармонія». Піфагор був першим, хто назвав Всесвіт «Космосом», щоби позначити гармонію у Всесвіті між зірками та всім іншим. Теореми Піфагора прекрасно доповнила всю нашу ідею поєднання правильних архітектурних форм, які би гармонічно давали щось більше, ніж квадратні метри: емоції, зворотний зв’язок з природою та з самим собою.

Принцип людиноцентричності

Міцнішого зв’язку ніж людина і природа не існує — такий концепт заклали в основу створення будинку. Потрібно було максимально наблизити людину до того середовища, яке її оточує, і водночас гарантувати безпеку і відчуття захищеності. Адже саме така атмосфера, на думку засновників, сприяє розвитку особистості. Прозорість та інтимність поєднали так: максимально великі вікна, щоби бачити природу, та інтим-зони, щоби почуватися в затишку.

Силует у формі хвилі

Флагманська модель будинку має хвильовий силует. На таку концепцію архітекторів надахнули японські гравюри. В цю хвилю «заховали» спальний підповерх з видом на небо. Вартість будинку Spacecraft від 99 000 $. А в модельному ряді ціна стартує від 48 000 $

Загальна площа будинку — 60 кв. метрів, а вага — 30 тонн. Складається він із 4 модулів, які розділені вздовж і впоперек. Саме їх уже готовими привозять на ділянку. Технології та людиноцентричний дизайн дозволяють людям знаходитися в просторі разом і в той же час не заважати один одному. Створюючи продукт, максимально зручний для проживання, враховували, в яких зонах мають відкриватися вікна, де людина більше проводить часу. Приміром, найбільш проглядною та відкритою зоною зробили кухонний «острів», де родина багато розмовляє під час приготування їжі, спільних трапез, вечорів, сніданків:

— В одному з перших відгуків наші замовники поділилися, що сім’я два роки так не спілкувалася, як в один вечір спільно проведеного часу. Це якісь природні речі, коли тобі просто хочеться вести себе по-іншому. Споглядати природу, інакше дивитися на сім’ю, дітей, друзів, з якими ти там знаходишся. Люди, які приїжджають до нас, отримують нереальне задоволення від ранків, коли просинаються і бачать ліс навколо, рожеве небо. А ввечері — зорі.

Межа між будинком і зовнішнім середовищем взагалі втрачається, як тільки в якійсь частині будинку відкривається тераса.

Машинобудівний підхід

На виробництві COSMOS панує свій кайдзен (так називається азійська технологія конвеєрного випуску — прим.ред.). Весь процес відбувається у Львові в закритому приміщенні на конвеєрній лінії. Там матеріал проходить обробку, формуються стіни та модульні об’ємні елементи. В них встановлюють всі ізолюючі матеріали та інженерні мережі. З заводу будинок переміщують у вантажівки вже фактично в зібраній версії.

За таким самим принципом будує автомобілі компанія Toyota. За словами ідейників COSMOS prefab, важливо було привнести це в сферу нерухомості. Коли будівництво відбувається на ділянці, дуже часто погодні умови можуть попсувати матеріали, або елементи доводиться підганяти на місці. В компанії такого не буває тому, що практична (заводська) робота з точністю відповідає всім кресленням в робочій документації.

Звідки знання і технологія

Модульні будинки COSMOS створюють за північно американською технологією (в народі її ще називають «канадською»). Виробництвом і монтажем займається людина з великим досвідом організації таких будівельних робіт в США Назар Островський.

Технологія розрахована на прохолодні широти. Навіть, якщо будинок не прогрівається і стоїть в режимі «очікування», температура в ньому не опускається, а влітку не діймає спека. За рахунок таких інженерних рішень в будинку можна жити цілий рік. Однак внутрішній простір обмежений в зберігання великої кількості речей.

Хто працює в команді

Є команда на виробництві та команда, яка це виробництво забезпечує: маркетинг, продажі, комунікації, стратегічний розвиток. Загалом — 12 фахівців.

— З досвіду ми зрозуміли, що в команду потрібно завжди брати «топів» у різних сферах, — ділиться Ярина. — Не має значення, що це: маркетинг, будівництво, продажі. Команду потрібно наповнювати найкращими людьми і не можна не інвестувати в розширення команди.

Від зародження ідеї півтора роки тому, коли просто хотіли зробити житло як готовий продукт, до моменту, коли замовлення сягають  концептуально великих об’єктів, команда COSMOS переживала період свого «дорослішання». Зараз вони вже готові виконувати всі ті задачі, які стають перед стартап-компанією:

— В Україні молодь готова об'єднуватися заради крутих проектів і продуктів. Це мотивує. Всі хочуть створювати щось комплексне і будувати це із доданою вартістю.

Із заводу — до лісу

Важливим було поділити будинок на модулі так, щоби завезти їх у найвіддаленіші точки України — приміром, на Дністер, Дніпро чи в Карпати.

Перший будинок встановлювали біля Львова. Як розповідає Роман, там був відносно легкий доїзд асфальтованою дорогою і на ділянці невеликий в’їзд нагору. А от в Карпатах навпаки — дуже складний підйом і виїзд. Зараз там готують під’їзну дорогу. Будинок транспортуватимуть стіновими панелями. Це дозволяє легше долати великі ухили і бездоріжжя. В панелях вже будуть всі комунікації: електрика, сантехніка тощо. Споруду встановлюватимуть на геошурупи чи стичковий фундамент, залежно від ґрунтів.

— Коли тобі кажуть, що щось неможливе, треба 100 разів перевірити чи справді це так

головний принцип співзасновників COSMOS

Share
Написати коментар
loading...