Реклама

Ярослав Кость, EasyWay: «Наступний крок — підготуватися до електронних квитків»

EasyWay — український проект, що вже 6 років допомагає мешканцям низки міст орієнтуватися у розкладах руху громадського транспорту. Як розвивається сервіс і як безготівкові платежі трансформують практику його роботи, на початку липня розповів співзасновник і технічний директор EasyWay Ярослав Кость
Čytaty latynkoju
Ярослав Кость, EasyWay: «Наступний крок — підготуватися до електронних квитків»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Ярослав Кость, EasyWay: «Наступний крок — підготуватися до електронних квитків»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
EasyWay — український проект, що вже 6 років допомагає мешканцям низки міст орієнтуватися у розкладах руху громадського транспорту. Як розвивається сервіс і як безготівкові платежі трансформують практику його роботи, на початку липня розповів співзасновник і технічний директор EasyWay Ярослав Кость

Що таке EasyWay

Це — сервіс, який допомагає доїхати громадським траспортом будь-куди по місту вчасно. Можливості сайту та мобільних додатків дають змогу знайти маршрут від точки А в точку В і подивитися на сайті чи на смартфоні. Все, що потрібно — доступ до мобільного інтернету чи WiFi. За словами Ярослава Костя, EasyWay допоможе підібрати зручний маршрут з урахуванням фінансових та часових затрат, а також прокладе найкоротший автомобільний шлях. У дорозі можна скористатися мобільними застосунками для Android та iOS. Також розробникам можуть запропонувати API-доступ. Проект є соціальним і не потребує плати за використання. Зручність для містян очевидна і щоденна:

— Можна подивитися, коли маршрутка приїде на мою зупинку. Зрозуміти, чекати мені чи пройтися пішки. Все це — у понад 50 містах тільки в Україні, а ще ми працюємо і за кордоном.

EasyWay з точки зору даних

Читайте також: Киянин розробив схему нічних маршрутів транспорту

— Ми лише збираємо дані. Нічого не встановлюємо на маршрутки, не плануємо схеми руху — цими завданнями ми не займаємося. Лише збираємо та надаємо дані про маршрути громадськості. Ми постійно слідкуємо за змінами в схемах руху маршрутів. За нашою внутрішньою статистикою, лише у Львові ми змінюємо схеми руху кожні декілька днів. Все це — щоби користувач бачив оновлення оперативно і завжди знав, куди рушає ваш автобус, маршрутка чи трамвай.

Що це дає для містян

Як стверджує Ярослав Кость, щоденне використання EasyWay значно полегшує планування маршрутів на роботу, навчання чи у власних справах: «Приміром, я вийшов, чекаю на маршрутку, а її не має тому, що десь там ремонтні роботи і вона поїхала в об’їзд — як мені інакше про це дізнатися?». Для відстеження сервіс користується даними з GPS-систем:

— Дані, якими ми оперуємо, — це схеми руху, а також дані GPS. Їх надають пристрої, які встановлюються в маршрутці і передають місцеположення маршрутки на поточний момент часу. На жаль, низка міст не надають ці дані, або вони дуже часто неякісні. А саме від якості інформації залежить, наскільки точно ми можемо спрогнозувати. Ми беремо місцезнаходження маршрутки і розраховуємо час прибуття на зупинку, дивимося на цю маршрутку на карті — і показуємо її для користувача.

Ярослав Кость, EasyWay: «Наступний крок — відстежувати маршрутки»

Про аудиторію та плани на подальший розвиток

Як розповідає технічний директор EasyWay, свою роботу сервіс почав у 2012 році — до Євро-2012:

Читайте також: Як швидкісний автобус рятує жителів Стамбулу від заторів

— У нас було 50 тис унікальних користувачів за перший місяць в усіх 4 містах. Зараз є 100 тис щодоби і понад 1 млн осіб — щомісячно.  Послуги сайту запущені в усіх великих містах України, в обласних центрах. Є ми й у менших містах, таких як Дрогобич, Конотоп. В нас — 58 міст України, а також ми є у 5 містах Болгарії, 4 Молдови і по 1 місту в Сербії, Казахстані, Польщі, Хорватії.

Лідирує за кількістю користувачів саме Україна — Кость жартує, що можливо, за кордоном транспорт більше ходить за розкдадом без несподіваних змін, тому й попит на подібні сервіси менший. Серед найближчий планів команди — розвивати якість надання та оновлення даних:

— Тиждень тому (розмову записували на початку липня — прим.ред.) отримали хороші дані про GPS-сигнали з маршруток, і зараз на сайті є достовірна інформація про їх реальне перебування у Львові, Маємо план зробити однакову якість покриття у всіх українських містах.

За словами спікера, нині проект відчуває потребу в роботі над якістю даних для користувачів, а також адаптації до майбутніх змін – зокрема, до впровадження єдиного електронного квитка у всіх містах України. Також уважно стежать у команді й за тим, як запроваджуються безготівкові платіжні рішення — і як це впливає на ринок пасажирських перевезень.

Раніше ми публікували основні тезиСергій Францішко, MasterCard Ukraine: «Транспорт змінює платіжну поведінку людей» виступу топ-менеджера MasterCard в Україні під час дискусії про інновації в містах, що відбулася у Львові.

Share
Написати коментар
loading...