Реклама

8 висловлювань Левка Лук’яненка про можливості, боротьбу та розвиток

7 липня, на 90-му році життя помер український дисидент, громадський діяч Левко Лук’яненко. Він був одним зі співавторів Акта про незалежність України, проголошеного у 1991 році
Čytaty latynkoju
8 висловлювань Левка Лук’яненка про можливості, боротьбу та розвиток
  1. Головна
  2. Історії
  3. 8 висловлювань Левка Лук’яненка про можливості, боротьбу та розвиток
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
7 липня, на 90-му році життя помер український дисидент, громадський діяч Левко Лук’яненко. Він був одним зі співавторів Акта про незалежність України, проголошеного у 1991 році

Історична постать, видатний діяч, контраверсійний за висловлюваннями та дуже часто «незручний» не лише імперській комуністичній системі, але й цілком «ліберальній» пост-радянській — Левко Лук’яненко для частини співвітчизників був синонімом незламності духу (бо мало хто пережив 27 років таборів + вирок на розстріл просто за те, що не погоджувався визнати радянську окупацію), для частини — політиком, для частини — філософом. Серед усього, що було і буде про нього сказане й написане, ми обрали 8 цитат, які найбільш повно відображають бачення ним певних історичних, культурних та суспільних особливостей України на сучасному її етапі.

Про проголошення незалежності України

— 23 серпня 1991 року в мою голову прийшла найважливіша думка. Ми обговорювали порядок денний на 24 серпня. І я запропонував проголосити Україну незалежною державою. Якби я промовчав, то ми б наступного дня ухвалювали закони Української радянської соціалістичної республіки. Що сталося далі? Після проголошення незалежності почала діяти арифметика.Так, комуністи проголосували за незалежність. Але залишилися при владі. Хто б їх усунув? Самі себе вони не усунуть. А опозиції була третя частина. Тому закони проходили в їхній редакції, а не нашій. І ми втратили вплив. В України не вийшло переходу від колоніального стану до незалежності. Було переповзання. Воно до сьогоднішнього дня не завершилося.

Про те, чи можливі швидкі реформи

— Мойсей виводив євреїв з єгипетської неволі 40 років. Водив їх по пустелі, поки не померли старі люди і не народилося нове, вільне покоління. Старе ж тягнуло в Єгипет, бо там давали їсти і роботу. От у нас є нове покоління, яке народжується в умовах свободи. Прискорити прогрес майже неможливо.

Про міграцію та економічні проблеми

— Через те, що Україною 20 років керували не патріотичні сили, а люди, виховані в антиукраїнському дусі, вони розікрали величезний промисловий потенціал, розтягнули його, знищили на догоду комусь, збільшили конкурентів української галузі. Але навіть попри те, що 5 млн українців змушені були покинути батьківщину і поїхати за кордон у пошуках кусня хліба, у цьому є й позитивний момент. Бо всі ці люди тепер є так би мовити дипломатами від України, вони знайомлять світ з Україною, з їхніх уст й іспанці, і португальці, і мешканці інших країн дізнаються, що ми маємо окрему мову, окремі традиції. Це так само важливо для утвердження української нації у світі.

Про інтернаціональне та національне

— У світі кожен народ знає, що от його батьківщина, ось його держава, ось його влада, яка дбає про добро цього народу. Тому в світі панує національний егоїзм. А ми – інтернаціоналісти, ми не готові до захисту України. 25 років ще малувато, щоб ми усвідомили, що тільки полюбивши цю країну, тільки організувавшись у межах України – ми почнемо відроджуватися.

Про уроки історії

— Той, хто каже, що незалежність впала нам з неба, не знає, що ми діставали по 10 років тюрми і заслання.

— Корені сучасних проблем лежать у минулому.

Про завдання для молодого покоління

— Ми з вами дивимося на те, як у нашій Україні народжується громадянське суспільство. Українці вже не бояться і мають відвагу виявляти ініціативу.

— Завдання молодої інтелігенції – бути активними у теперішньому політичному і громадському житті. Є крайнощі. Є люди, які закликають до зброї, зробити якийсь державний переворот і замінити владу, наставити когось іншого. Але розумніші люди їх стримують, тому що підняти зброю легко, важко потім зупинитися. Політика вимагає політичної боротьби. Само не зробиться ніщо. Якщо нація хоче, щоб були зміни, вона мусить працювати, вона мусить боротися.

Раніше ми публікувалиЯк німецькі парламентарі враховують науку та IT у передвиборчих перегонах добірку прикладів, як у суспільно-політичному житті Німеччини враховують сучасні технологічні тренди.

Share
Написати коментар
loading...