Реклама

Гроші з неба: Як українці навчили AI заробляти на супутникових фото

Стартап з України під назвою EOS Data Analytics ще декілька років тому не був відомим — а нині продає результати аналізу супутникових знімків таким медійно-аналітичним гігантам, як агенція Bloomberg. Як успіх української команди став можливим і що це за технологія?
Čytaty latynkoju
Гроші з неба: Як українці навчили AI заробляти на супутникових фото
  1. Головна
  2. Історії
  3. Гроші з неба: Як українці навчили AI заробляти на супутникових фото
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Стартап з України під назвою EOS Data Analytics ще декілька років тому не був відомим — а нині продає результати аналізу супутникових знімків таким медійно-аналітичним гігантам, як агенція Bloomberg. Як успіх української команди став можливим і що це за технологія?

EOS Data Analytics заснована вихідцями з України. В основу бізнес-моделі покладено використання супутникового моніторингу та подальший аналіз знімків із використанням штучного інтелекту та нейромереж. Перетворення великих масивів графічних даних із супутникових світлин на аналітичні звіти — основне, чим займається компанія.

Як мапи допомагають розкривати корупцію чи зберігати довкілля

Насправді мапи, відзняті з космосу, можуть використовуватися як джерело даних для антикорупційних розслідувань, пошуку незаконних родовищ, втрат від вирубування лісів чи пожеж. Можна також отримати дані про великі об’єкти, будівництва чи поля у певних регіонах.

Не лише журналісти-розслідувачі, економісти, власники бізнесу чи працівники спецслужб можуть скористатися результатами такої аналітики. До користувачів належать також екологи (розлив нафтових плям в океанах) та фермери (прогнозування врожайності полів та якість збирання вже дозрілих аграрних культур) й рибалки (стеження за міграцією та виловом риби у певних районах моря чи океану).

Серед найбільш поширених завдань, які можна вирішувати за допомогою технології, створеної українцями — робота над якістю мобільного покриття. Модель поширення сигналу та перешкод на певній території з урахуванням ландшафту дає можливості телеком-операторам для розрахунків оптимальних локацій встановлення базових станцій.

У EOS DA є як платні інструменти, так і безкоштовні. Зокрема, у сервісі Land Viewer будь-який зареєстрований користувач безкоштовно може знаходити і порівнювати архівні знімки

Почати з нуля — і дійти до 40 тис користувачів

Зараз українською розробкою користуються понад 40 тис людей. Серед корпоративних клієнтів — міжнародне агентство Bloomberg і природоохоронна організація Greenpeace. EOS DA обслуговує також декількох національних супутникових провайдерів.

У команди EOS DA є цікаві кейси не лише в комерційному сегменті, але й у державному секторі за кордоном.  Департамент водних ресурсів Каліфорнії досліджував, скільки вологи випаровується на різних за площею, забудові і зеленим насадженням присадибних ділянках, щоби точно розрахувати витрати води на полив рослин. Інструментарій EOS DA дав змогу провести автоматичну класифікацію земної поверхні (дерева, трава, будівлі, басейни, доріжки і дороги) і розрахувати норму поливу на кожну індивідуальну ділянку. При цьому враховувалися особливості мікроклімату та погодних умов.

Мапи

Шлях до успіху через масштабування супутникових технологій

Читайте також: 8 тез про науку і нанотехнології від найцитованішого вченого

Одна із особливостей платформи українських розробників, що робить її затребуваною — легке масштабування. Вручну такі обсяги картографічних даних треба обробляти протягом місяців, а в автоматизованому режимі усе відбувається упродовж годин.

EOS DA виникла у 2015 році. Засновник компанії, за інформацією «Дому інновацій», — Макс Поляков, підприємець з Дніпра, який живе у Сполучених Штатах і створює систему компаній замкнутого циклу в космічній сфері. Також він є керуючим партнером венчурного фонду Noosphere Ventures.

Зараз в компанії працює понад 150 фахівців — програмісти, дизайнери, тестувальники, менеджери, data scientists (готують і аналізують дані), продакт-менеджери, менеджери з продажу. Проте значну частину складає й власна наукова команда — професура, студенти, аспіранти. Вони відповідають за розробку нових методів та математичних моделей, а також адаптують існуючі методи до обчислювальної платформі EOS DA. Головний науковий директор проекту — доктор Ігор Ханін (індекс Хірша: 4).

Центральний офіс EOS DA знаходиться в США, а офіси розробки розташовані у 4 містах України — Києві, Дніпрі, Харкові та Львові

«Супутниковий» бізнес лише набирає обертів

Читайте також: Data Scientist — хто це такий і чи варто обирати цей фах

Прямо зараз на навколоземній орбіті перебуває понад 8 тис супутників. Серед них майже 400 працюють над дистанційним зондуванням Землі. До їхніх завдань входить не лише вивчення метеоумов, але й моніторинг вулканічної активності, зелених насаджень та озонового шару нашої планети. Із здешевленним технологій та масштабуванням наукових можливостей на Землі даних лише більшатиме. «Дім інновацій» цитує доцентку Національного авіаційного університету Наталю Боротканич: «Проблема в тому, що мало хто використовує можливості космічного моніторингу. Більш того, ми застосовуємо лише п’яту частину з того масиву інформації, яку щодня отримуємо з космосу».

Share
Написати коментар
loading...