Реклама

Розумний будинок — з чого він складається та чи потрібен вам

Розумний будинок (або smart-house) — це сучасний продукт діджиталізації, що працює на основі штучного інтелекту. Вважається, що проживання у будинку з подібними налаштуваннями робить життя простішим. На часі дізнатися більше про смарт-житло
Čytaty latynkoju
Розумний будинок — з чого він складається та чи потрібен вам
  1. Головна
  2. Історії
  3. Розумний будинок — з чого він складається та чи потрібен вам
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розумний будинок (або smart-house) — це сучасний продукт діджиталізації, що працює на основі штучного інтелекту. Вважається, що проживання у будинку з подібними налаштуваннями робить життя простішим. На часі дізнатися більше про смарт-житло

    В основі розумних будинків лежить операційна система multi-room, а усі електроприлади пов’язані між собою функціонально та об’єднані у домашню мережу з виходом в інтернет. Керувати ними можна за допомогою пульту, дисплею, ПК або смарфону. Система мульти-рум аналізує параметри всередині приміщення, а за допомогою кількох клавіш можна налуштувати роботу приладів «під себе».

    Як давно виникло поняття «розумний дім»?

    Зі сторінок фантастичних оповідань поняття розумного дому виринуло у XX сторіччі. До створення системи дистанційного керування доклав руку Нікола Теста, а перша система електронної автоматизації називалась «домашній комп’ютер Эхо IV», яка у 1966 році стала першим аналогом «розумного дому»

    Термін «розумний будинок» у 1984 році вигадала та ввела у вжиток Американська Асоціація Забудовників. Саме тоді почався спад цін на електроприлади, що уможливило будівництво офісів з високою функціональністю. Нарикінці XX століття почали з’являтися інтелектуальні побутові прилади і нові мультимедійні технології керування ними.

    Розумний будинок: з чого складається та чи потрібен він вам

    Що входить у це поняття?

    Читайте також: [:ua]Як Google Home Mini може змінити вашу роботу, дозвілля та сон на краще[:ul]Jak Google Home Mini može zminyty vašu robotu, dozvillja ta son na krašče[:]

    До системи «Розумний дім» входять такі компоненти:

    • Центр керування (у вигляді планшету або консолі), що записує та інтерпритує дані з датчиків.
    • Датчики руху, диму, затоплення, відкриття вікон або дверей, освітленості, вологості, температури.
    • Автоматичні водяні крани.
    • Терморегулятор для батарей.
    • Зчитувачі показників лічильників.
    • Відеодомофон.
    • Інколи також — голосові помічники.

    Які основні стартапи та компанії в Україні займаються технологіями смарт-будинків?

    CLAP — українська компанія на чолі з Олександром Поймановим. Розробкою усіх систем та їх деталей займаються у Вінниці. У 2018 році систему почали встановлювати в кожній новобудові від Укрбуду. Першими проектом став ЖК «Spas Sky». На ІТ-конференції iForum у 2018 році CLAP були офіційними спонсорами.

    Розумний будинок: з чого складається та чи потрібен він вам

    Фото: Clap

    Ajax Systems — компанія, що виробляє професійні системи безпеки для дому та офісу з 2011 року в Києві. У їхній доробках поєднуються інженерні інновації, власні ноу-хау та технологічний дизайн. Творці високотехнологічних систем відзначають, що вірять в інтернет речей та розумну безпеку як його основу. Офіси компанії є не лише в Україні, а й у США та Великобританії.

    Розумний будинок: з чого складається та чи потрібен він вам

    Фото: Ajax

    Ecoisme — система для керування витратами енергії у помешканнях та офісах. Система із датчиків та центрального модуля дозволяє керувати енерговитратами та підлаштовувати режими енергоспоживання під повсякденні практики та найбільш поширені сценарії використання протягом дня. Вона також підтримує роботу із сонячними панелями.

    uMuni — технічна платформа для організації діяльності енергосервісних компаній, мереж закладів, торгових і офісних центрів та інших приватних підприємств. Серед основних завдань програмного забезпечення та підключеного до нього інфраструктурного рішення — паспортизація будівель та енергоменеджмент.

    Як використовувати ці технології для помешкань?

    Розумне світло — Освітлення вмикається та вимикається, коли людина з’являється або залишає кімнату. Для кожного члена родини можна налаштувати відповідний тип освітлення, а також запрограмувати освітлення для вечірки або наприклад, романтичної вечері.

    Мікроклімат — Система автоматично регулює температурний режим та вологість повітря у кожній з кімнат. А вентиляційна система дозволяє насолоджуватись свіжим та чистим повітрям. Більше жодної духоти.

    Безпека — Система автоматично перекриває газові вентилі та воду при витіках. Смарт-сигналізація, що повідомляє поліції про незваних гостей, а домофон записує повідомлення відвідувачів для господаря. Відеоспостереження доступне у будь-якій точці міста просто на вашому смартфоні.

    Читайте також: Валентин Гриценко, Ajax Systems: «Не варто заощаджувати на безпеці»

    Комфортне пересування — Визначення траекторії пересування когось із членів родини та налаштування температури, музики, освітлення саме під нього.

    Енергоощадність — Відповідно до температури зовнішнього середовища регулюється температура всередині будинку. Батареї можуть автоматично вмикатися увечері перед сном, а вимикатися зранку.

    Розрахунки — Складання списку покупок, облік продукції в закладах через зчитування штрих-кодів або RFID-тег.

    Голосове управління — Розумний будинок не просто розуміє натискання клавіш: він ще й розпізнає ваш голос та виконує усі задачі: починаючи від вмикання музики, завершуючи тим, що набере для вас гарячу ванну.

    Догляд за тваринами — Двері для котиків та собачок відкриватимуться автоматично, а годівничка хом’яка поповниться автоматично.

    Наскільки це дорого?

    Вартість устаткування та його встановлення варіюється залежно від виробника та квадратури приміщення. До прикладу, щобs мінімально обладнати однокімнатну квартиру, ви витратите близько 25 тис грн, а повна комплектація вартуватиме близько 200–300 тис грн.

    Share
    Написати коментар
    loading...