Реклама

10 тез про метрики для стартапу від Максима Іщенка (DOU.UA, Djinni)

Вимірювати все що можна чи зосередитися лише на головному, покладаючись на MVP-модель? Засновник рекрутингового сервісу для технічних спеціалістів Djinni та портала для IT-фахівців DOU.UA Макс Іщенко ділиться власним досвідом щодо метрик у стартапі
Čytaty latynkoju
10 тез про метрики для стартапу від Максима Іщенка (DOU.UA, Djinni)
  1. Головна
  2. Історії
  3. 10 тез про метрики для стартапу від Максима Іщенка (DOU.UA, Djinni)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вимірювати все що можна чи зосередитися лише на головному, покладаючись на MVP-модель? Засновник рекрутингового сервісу для технічних спеціалістів Djinni та портала для IT-фахівців DOU.UA Макс Іщенко ділиться власним досвідом щодо метрик у стартапі

    Виходячи з власного досвіду, Іщенко сформулював 10 тез щодо стартап-метрик та доцільності їхнього використання.

    Метрики для стартапа — якими вони мають бути і як їх використовувати?

    Метрики — це важливо. Хороші метрики роблять прогрес (або його відсутність) явним і не дають ввести себе у самооману, допомагають приймати якісніші рішення.

    Макс Іщенко нагадує: метрика —це просто число, кількісна оцінка одного з параметрів продукту, бізнесу, процесів. Цінність кількісних оцінок у наступному:

    • їх можна порівнювати і дивитися в динаміці,
    • динаміку можна використати практично для будь-якого показника: продажі в цьому місяці vs. у минулому, середній час закриття вакансії, показник відмов на головній сторінці сайту тощо.

    Метрик можна придумати мільйон, і не всі вони будуть однаково корисними:

    — Я зазвичай починаю з пошуку ключових метрик. Це — 1-2, максимум 3 метрики, які відображають наш прогрес щодо досягнення цілей бізнесу. У вас же є цілі, правда?

    Що варто пам’ятати про ключові метрики?

    Ключових метрик не може бути багато, бо:

    • по-перше, тоді ви будете їх знати і ваша команда теж;
    • по-друге, коли метрик багато, втрачається сенс: метрика А зросла, метрика Б впала — так ми в підсумку ростемо чи ні?

    Ключова метрика — це фрактал, вона розкладається на інші, дрібніші. Це — операційні метрики, їх може бути скільки завгодно. Вони допомагають визначити джерела проблем і точки зростання чи докладання зусиль. Засновник Djinni наводить приклад:

    — На Джині ключова метрика — це кількість наймів. Всі співробітники знають, скільки у нас наймів зараз або було рік тому. Якщо найми ростуть, значить, в цілому ми все робимо правильно. Кількість наймів залежить від кількості активних роботодавців, профілів кандидатів і контактів між ними. Кількість кандидатів залежить від кількості реєстрацій, яке залежить від трафіку на головній, рівня bounce rate тощо

    Що слід включати до переліку важливих метрик?

    Метрики повинні бути легко доступними. Зазвичай це — сторінка панелі з ключовими метриками, з якої можна перейти на сторінки з деталями, щоби «закопатися» в даних за конкретною метрикою.

    Уникайте спокуси використовувати т.зв. vanity metrics: кількість публікацій в пресі, кількість реєстрацій, відвідуваність. Це все — нісенітниця, до цілей бізнесу (або ваших користувачів) подібні показники не мають жодного стосунку, радить засновник DOUІнфографіка: 35 відтінків айтішника — дослідження IT-ринку від DOU:

    — Хороші метрики не піддаються маніпуляції / накрутці з боку команди і головне дають інформацію для прийняття рішень та конкретних дій.

    Раніше ми розповідали20 корисних інструментів для онлайн-маркетолога про корисні інструменти для онлайн-маркетологів, що допоможуть вимірювати кількісні та якісні показники вашого проекту.

    Share
    Написати коментар
    loading...