Реклама

До Дня біженців — як технології допомагають людям у скруті

20 червня щорічно у світі відзначають День біженців. Суспільні організації та ініціативи проводять різні заходи, покликані привернути увагу громадськості та влади у розвинутіших країнах до проблем та викликів, які панують у зонах збройних протистоянь чи стихійних лих. На допомогу приходять також і мобільні технології — хоча точка зору щодо їхнього використання відрізняється
Čytaty latynkoju
До Дня біженців — як технології допомагають людям у скруті
  1. Головна
  2. Історії
  3. До Дня біженців — як технології допомагають людям у скруті
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
20 червня щорічно у світі відзначають День біженців. Суспільні організації та ініціативи проводять різні заходи, покликані привернути увагу громадськості та влади у розвинутіших країнах до проблем та викликів, які панують у зонах збройних протистоянь чи стихійних лих. На допомогу приходять також і мобільні технології — хоча точка зору щодо їхнього використання відрізняється

Коли після початку кофлікту у Сирії до ЄС почали прибувати перші хвилі вимушених переселенців, це спричинило кризу біженців та мігрантів у масштабах, які не спостерігалися з часів Другої Світової війни. Щорічне дослідження, проведене Агентством ООН з питань біженців показало, що в кінці 2016 року по всьому світу 65,6 млн осіб були примусово переміщені.

Доповідь PWC від 2017 року щодо управління кризою біженців та мігрантів зазначає важливу роль технологій у подоланні гуманітарної кризи, котра виникла на планеті: «У технологічному співтоваристві відбуваються активні спроби допомогти біженцям та іншим зацікавленим сторонам. Для більш ефективного охоплення біженців та окремих осіб додатки на мобільних телефонах є найкращими рішеннями, а деякі розробляються для вирішення таких питань, як житло, зв’язок та підключення до інтернету, безпека та нагляд, охорона здоров’я, інформаційне забезпечення, узгодження робочих місць та загальна інтеграція».

Масштабні проблеми потребують рішень — і смартфони можуть допомогти

Низка розробників запропонували способи вирішення соціальних проблем, які зачіпають тих, хто приїжджає до нової, невідомої для себе країни. Насамперед таким людям потрібні житло, зайнятість та подолання мовних бар’єрів. Розроблена технологічною компанією Singa, CALM — це програма, яка з’єднує біженців, котрі прагнуть тимчасового проживання з людьми, що мають вільні приміщення. Refugeehero.com пропонує аналогічну допомогу в Нідерландах.

Прагнучи допомогти біженцям отримувати доступ до освітніх та професійних можливостей, декілька організацій працюють з біженцями, щоби забезпечити їм технічні навички або надати їм інструменти для використання наявних навичок. Незалежно від використовуваної технології, основним завданням таких ініціатив є співпраця з біженцями, а не вирішення проблем замість них.

Такі організації, як Techfugees, координуючи реакцію міжнародних технічних спільнот на потреби біженців, шукачів притулку та переміщених осіб, проводять регулярні хакатони. Учасники цих змагань мають можливість знайти технічні рішення для проблем, що стоять перед біженцями, які проживають в таборах та поза ними.

Не лише прихильники, але й критики

Проте зусилля тих, хто працює в технічній спільноті, не завжди йдуть на користь. Звіт профільного комітету та агенції ООН зазначає, що багато програм, розроблених для надання допомоги біженцям, не враховують, як саме ці люди використовують технології в повсякденному житті. До того ж, такі розробки рідко оновлюються або мають мало користувачів.

Читайте також: Що означатиме інформаційна війна для 2018-го — і як її виграти

Гуманітарний експерт Кіліан Клейншмідт критикував технології, яка виділяє біженців у певну окрему категорію користувачів: «Не створюйте ще одне притулок для біженців. Вони не є якимись окремим біологічним видом. Жодної потреби немає у спеціальній архітектурі, дизайні чи додатках для цих людей».

Засновник некомерційної організації Techfugees Майк Бутчер вважає, що така технологія завжди повинна слугувати практичній меті, а не розвиватися заради неї: «Наша спільнота дуже наполегливо співпрацює з людьми на місцях, щоби визначити найкращі рішення. Ми завжди виступаємо за проведення належного тестування перед тим, як будь-яке рішення буде розгорнуте для широкої спільноти».

Проте, коли правильно використовується, технологія не лише допомагає пом’якшити щоденні бар’єри, з якими стикаються біженці, але й сприяє передачі навичок для нових хвиль тих, хто через війну чи катаклізми був змушений покинути власні домівки.

Великою проблемою для гуманітарних організацій є пошук ефективного способу отримання найновішої інформації для біженців та інших груп, що потребують допомоги. Як правило, ці організації підтримують власні списки послуг, які вони можуть поділитися з іншими групами. Але важко вести перелік поточних списків через високий обіг людей, а також те, що часто пропонуються різноманітні види діяльності та послуг для різних категорій вимушених переселенців.

Як це працює

Веб-додаток, створений канадською неприбутковою організацією PeaceGeeks у партнерстві з Верховним комісаром Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, спрямований на об’єднання всієї цієї інформації в одному місці, щоб біженці могли легше знайти те, що їм потрібно. Додаток Service Advisor доступний як англійською, так і арабською мовами, і доступ до нього можна отримати за допомогою смартфона або комп’ютера. Тут перераховані категорії доступних осередків допомоги, включаючи притулок, охорону здоров’я, освіту, захист, харчування та чисту воду. Користувачі натискають на категорію, і з’являється список із докладною інформацією про те, коли і де вони можуть отримати доступ до типу послуг, які вони хочуть. Наприклад, якщо хтось вибирає «продукти харчування», то складається список благодійних організацій, що надають у зонах конфлікту безкоштовні харчові набори чи ваучери на купівлю продовольства. Кожен, хто натискає, побачить, що ця послуга доступна лише для жителів Йорданії та Сирії, а години роботи — з неділі до четверга. Ця розробка також спрямована на гуманітарні та допоміжні організації, щоб допомогти їм спрямувати біженців на відповідні послуги. Наприклад, працівник медичної гуманітарної місії може побачити дитину, яка потребує медичного огляду, проте не ходить до школи чи гуманітарної місії. Додаток дозволяє працівнику знайти потрібний освітній сервіс для цієї дитини та, за необхідності, звертатися до організації.

Використовувати можливості додатку RefAid можна у схожому ключі. Ви можете працювати з мігрантами, біженцями або помічниками, ви можете завантажити додаток у 19 країнах світу. Його можливості доступні для: Великобританії, Ірландії, Франції, Бельгії, Болгарії, Словенії, Румунії, Хорватії, Угорщини, Голландії, Нідерландів, Люксембургу, Македонії, Греції. До переліку також входять Італія, Швейцарія, Мальта, Туреччина та Сполучені Штати.

Приклад ФРН як країни із розвиненими мобільними інструментами допомоги

У Німеччині є низка мобільних додатків, котрі були створені за підтримки різних організацій та доброчинців для допомоги біженцям:

  • Refugees Welcome — пропонує приватні помешкання та поселення для біженців у Німеччині
  • Refugermany — допомагає знайти будинок, роботу, банківський рахунок та іншу основну інформацію для життя в Німеччині
  • Ankommen — ідеально підходить для вас у перші тижні в Німеччині та ознайомлення з культурою. Це допоможе вам з основ німецької мови та надає інформацію про отримання притулку в цій країні. Додаток доступний англійською, французькою, німецькою, перською та арабською мовами
  • Love Europe — допоможе вам знайти місця для проживання у Німеччині або Швейцарії для проведення заходів (таких як спорт, настільні ігри, курси німецької мови тощо) та зустрічі з людьми. Інші функції можуть допомогти вам у бездротовому інтернеті, громадському транспорті тощо. Мета програми — допомогти біженцям почувати себе як вдома
  • Ghrebtna — спрямована на сирійських біженців, які проживають в Туреччині, і може допомогти у процесі надання притулку, знайти роботу, отримувати медичне страхування, вивчати турецьку мову тощо
  • Infoaid — додаток з Угорщини, що надає найсучаснішу інформацію та розмовник; показує, які країни відкривають і закривають свої кордони, а також загрози безпеці
  • Refugeeaid — додаток може допомогти вам знайти допомогу від різних організацій. До переліку входять такі формації, як Червоний Хрест, Карітас тощо. Його можна використовувати для пошуку організацій у багатьох європейських країнах, таких як Великобританія, Бельгія, Франція, Хорватія
  • Bureaucrazy — додаток для біженців від уряду Німеччини, що спрощує спроби переселенців дізнатись, які документи потрібні та до яких офісів слід звертатися, щоб отримати допомогу як біженець.

Раніше ми розповідали вам про проект «Горіховий Дім»Юрій Лопатинський, Горіховий Дім: «Ми долаємо бідність, підтримуючи жінок у кризі», що допомагає жінкам, котрі опинилися у складних життєвих обставинах.

Share
Написати коментар
loading...