Реклама

Зелене дерево бізнесу — 17 уроків для менеджера від CEO Rakuten

Сьогодні ми продовжуємо знайомити вас із цікавими книгами зі світу бізнес-літератури. На часі — «Маркетплейс 3.0»: книга очільника японської корпорації Rakuten. У ній він спробував сформулювати стратегію перетворень, якою варто керуватися консервативним компаніям, що прагнуть стати на шлях інновацій
Čytaty latynkoju
Зелене дерево бізнесу — 17 уроків для менеджера від CEO Rakuten
  1. Головна
  2. Історії
  3. Зелене дерево бізнесу — 17 уроків для менеджера від CEO Rakuten
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сьогодні ми продовжуємо знайомити вас із цікавими книгами зі світу бізнес-літератури. На часі — «Маркетплейс 3.0»: книга очільника японської корпорації Rakuten. У ній він спробував сформулювати стратегію перетворень, якою варто керуватися консервативним компаніям, що прагнуть стати на шлях інновацій

Бізнес чимось схожий на мініатюрні дерева бонсай. На стадії формування та розвитку потрібно бути вкрай обережним у кожному наступному кроці. Якщо ж говорити про японські практики бізнесу, то це країна, де обережність та консерватизм у веденні справ тривалий час межували ледь не із фанатизмом. Але Хіросі Мікітані став одним із першим, хто зміг зробити дерево власного бізнесу доволі квітучим — і при цьому відмовитися від низки упереджень та пересторог, які Rakuten мала, як усі японські компанії.

Що варто знати про CEO Rakuten

Хіросі Мікітані народився в 1965 році в Японії, вищу освіту він здобув у Гарвардському Університеті. Ще в ті часи він мав гарну можливість порівнювати стратегії ведення бізнесу в Європі і в Азії. Він є засновником і президентом декількох успішних компаній. Можливо, саме американська освіта та запуск стартапів у США, а не в рідній країні, далися взнаки. А можливо — просто допитливість та спостережливість. Однак саме поєднанню рис, нетипових для японського бізнесмена, Мікітані зумів вивести Rakuten до числа найприбутковіших компаній світу — і починаючи з персоналу виключно із Японії. Яким же чином Мікітані став одним із наймолодших мільярдерів у своїй країні — і чого вчить його книга «Маркетплейс 3.0»?

Головні уроки з книги

Книга «Маркетплейс 3.0» стала свого роду звітом компанії про основні віхи трансформації бізнесу та відходу від традиційних японських норм на користь побудови сучаснішої корпорації. І хоча деякі абзаци і навіть цілі глави виглядають сьогодні як доповіді Капітана Вочевидячко, проте є й чимало думок, що будуть корисними підприємцям навіть зараз.

Урок 1: Перехід на англійську необхідний

Запорука міжнародного масштабування компанії для Rakuten полягала саме у переході на англійську як мову ділового спілкування, листування і навіть проведення внутрішніх нарад. Мікітані розповідає: попервах у окремих топ-менеджерів йшла година, аби розповісти якісь елементарні речі англійською — проте усі набиралися терпіння і допомагали людям практикуватися, незважаючи на їхні посади. За рік англійською послуговувалися цілком вільно навіть ті, хто був найбільшим супротивником подібних новацій.

Урок 2: Не лише гроші вирішують все

Матеріальні стимули не можуть слугувати виключним фактором стимулювання та стримувати ваших співробітників від переходу до іншої корпорації. Зрештою, десь завжди знайдеться місце, де платитимуть більше. Тому не слід покладатися виключно на компенсації, зарплати, бонуси, премії чи подарунки. Для тривалого успіху компанії слід придумати інші мотиваційні складові — за межами бухгалтерської книги.

Урок 3: Стежте за показниками (KPI)

Значимість KPI зростає по мірі загального зростання компанії. Ключові показники, до яких прагне корпорація, є ланкою, що поєднує дрібні поточні завдання окремих працівників та загальні довгострокові цілі. Відповідальність та підзвітність за Мікітані — головні складові успіху.

Урок 4: Корпорації більше не є рушієм прогресу

Навіть у корпоративно-орієнтованій та консервативній Японії минули часи, коли виключно банки та великі компанії мали право на формування перетворень у суспільстві. Що вже казати про решту світу, де пост-інформаційне суспільство часто-густо випереджає  за темпами розвитку фінансові та державні інституції. Тому кожна корпорація не має сприймати себе як месію — а як партнера та складову суспільства, у якому працює.

Урок 5: Повноважень слід давати більше, навіть якщо це вдається не одразу

Наділяти себе додатковими повноваженнями набагато складніше, аніж робити це стосовно інше. Те ж саме стосується і делегування задач. Для формування лідерства слід здобути вміння розширювати повноваження та вести перемовини у найрізноманітніших ситуаціях.

Читайте також: 5 уроків масштабування від екс-менеджерки Pinterest

Урок 6: Локальні / національні ЗМІ не стануть запорукою вашого просування

Один із перших кроків, які зробів Хіросі Мікітані на посади топ-менеджера Rakuten — відмовився від реклами та співпраці, а також від читання та взаємодії виключно з японськими журналами та газетами. Він закликав і закликає не покладатися виключно на місцеві ЗМІ. Вивчення іноземних прешоджерел та осередків поширення інформації є обов’язковим для бізнесу, котрий прагне здобути успіх. Чим більше менеджер проекту чи керівник бізнесу знає про те, що відбувається на іншому континенті в цей час — тим більше у такого фахівця шансів на успіх у боротьбі з конкурентами.

Урок 7: Дивіться на продукт ширше, аніж ви звикли

Продукт — це не лише щось матеріальне. Ваша система менеджменту та контролю якості теж є продуктом.

Урок 8: Формуйте власні принципи успіху

За час трансформації Мікітані склав перелік із 5 принципів успіху, за якими працює Rakuten:

  • завжди вдосконалюватися;
  • бути захопленим професіоналом;
  • усі гіпотези слід перевіряти на практиці, потім переконуватися у правдивості гіпотез — і лише потім переходити до втілення гіпотетично сформованих рішень;
  • максимально задовольняти клієнтів;
  • зберігати високу швидкість (роботи, перетворень, розвитку, пошуку партнерів тощо).
Зелене дерево бізнесу — 17 уроків для менеджера від CEO Rakuten

Хіросі Мікітані, CEO Rakuten

Урок 9: Споживачі — понад усе

Служіння своїм споживачам Мікітані вважає однією із найцінніших рис. Це не має бути запобігання та виконання безглуздих забаганок — проте це має бути сприйняття покупця як рівного, як дорогоцінного та близького.

Урок 10: Покращуйте не лише власні вигоди

Розширення та експансію на нові ринки варто робити, шукаючи відповідь на запитання: «Як можна покращити становище обох учасників нової угоди?». Мікітані не є прихильником «багряного океану» чи жорстких методів конкуренції. Він вважає, що навіть за умов понетційного бізнес-конфлікту можливо знайти рішення, яке задовільнить інтереси сторін, котрі спочатку відкрито ворогували чи були невдоволені присутністю. Аналогічно й претензії користувачів: на думку CEO Rakuten, за правильної роботи зі скаргами та за умови своєчасного реагування проблема може стати кроком до успіху.

Читайте також: Робота як задоволення — поради українських топ-менеджерів та творчих людей

Урок 11: Ваша компанія — це ваші співробітники

Поведінка ваших співробітників за кордоном — це те, як ваша компанія насправді позиціонує себе. Крім того, Мікітані зазначає, що вибір мови ділового спілкування за межами вашої рідної країни теж багато говорить і про ваших співробітників зокрема, і про компанію в цілому.

Урок 12: Ставте нові цілі щодня

Керівник японської корпорації зауважує, що йому здійснити стільки перетворень допоміг простий принцип, яким він намагається керуватися постійно. Він починає ранок зі слів «Я сьогоднішній переможу себе вчорашнього».

Урок 13: Що не написане — те не існує

Принципи, правила та складові корпоративної культури слід сформулювати та зафіксувати письмово. Лише так, на думку Мікітані, можна домогтися того, аби їх знали, поважали та виконували у тривалій перспективі.

Урок 14: Не обирайте виключно 1 соцмережу

Ніколи не слід комунікувати з аудиторією виключно в рамках однієї платформи нових медіа чи однієї соціальної мережі. Охопіть різні майданчики, але й будуйте там комунікацію не за універсальною моделлю, а по-різному.

Урок 15: Тримайтеся дедлайнів

Граничні терміни на виконання завдань важливі, потрібно лише встановлювати їх зважено, щоби не виникав ризик перегоряння. Процес планування не може бути одноосібним — той, хто має виконувати завдання, теж має бути активним учасником і вносити власні пропозиції щодо оптимальних строків та умов виконання задач.

Урок 16: Ризикувати слід, вимірюючи

Мікітані в одній із глав своєї книги виводить формулу успішності в бізнесі: Інтуїція + Закладання ризиків + Вимірювання ризиків та отриманих результатів = Успіх вашої справи.

Урок 17: Навіть найбільші консерватори відступають, якщо побачать, що нові правила приносять користь

Попри весь вантаж традицій та консерватизму, корпорація Хіросі Мікітані змогла перетворитися на сучасну компанію і придбати не лише телеком-активи, але й один із найпотужніших месенджерів сучасності — ViberСтало відомо, скільки міст в Україні користуються Viber для взаємодії із ЖКГ. Тому не бійтеся переконувати тих, хто видається вам найзапеклішим ретроградом.

Share
Написати коментар
loading...