Реклама

10 кроків до створення ефективної презентації

Як навчитись презентувати свої ідеї аудиторії, при цьому отримавши найбільший відгук? Рекомендуємо вам 10 порад від експертки з візуалізації даних Дзвенислави Новаківської. Вони допоможуть вам не лише створити вражаючу презентацію, але й «достукатися» до цільової аудиторії
Čytaty latynkoju
10 кроків до створення ефективної презентації
  1. Головна
  2. Історії
  3. 10 кроків до створення ефективної презентації
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як навчитись презентувати свої ідеї аудиторії, при цьому отримавши найбільший відгук? Рекомендуємо вам 10 порад від експертки з візуалізації даних Дзвенислави Новаківської. Вони допоможуть вам не лише створити вражаючу презентацію, але й «достукатися» до цільової аудиторії

Створення ефективної презентації — це легко лише на перший погляд. Як захопити аудиторію, підкреслити основне та змусити слухачів зацікавитись проблемою? На часі дізнатися про усе.

Визначіть свою цільову аудиторію

Приступаючи до створення презентації, в першу чергу, запитайте себе: «А ким є ті люди, які слухатимуть мене завтра?. Для цього ми рекомендуємо вам звернути увагу на модель споживацької поведінки AIDA:

  • (A) «Attention» — «Увага»,
  • (I) «Interest» — «Зацікавленість»,
  • (D) «Desire» – «Бажання»,
  • (A) «Action» — «Дія».

Ця модель є універсальною та часто застосовується у комунікаціях. Пам’ятайте, що ваше основне завдання — це не лише зацікавити і втримати увагу аудиторії під час вашої презентації, але заангажувати їх та спровокувати до дії.

Подумайте над ключовою ідеєю презентації

Читайте також: 5 порад щодо продукту від Елізабет Йін, 500 Startups

В першу чергу, переосмисліть передісторію появи ідеї вашої презентації: заради чого ви її готуєте та якого впливу прагнете досягти. Для цього дайте відповідь на запитання:

  • Що ви хочете донести до аудиторії?
  • Що має запам’ятати ваша аудиторії після завершення презентації?

Дуже важливо записувати свої ідеї вручну. Це допомагає вашим думках призупинитись і мозку краще сфокусуватись тут і зараз на осмисленні ідеї.

Пропишіть ціль презентації

Загалом, чим чіткіше ви сформуєте, що ви хочете отримати після свого виступу — тим легше вам буде цього досягнути:

  • домогтися згоди потенційних партнерів,
  • знайти інвесторів для свого проекту,
  • отримати контакти своїх потенційних клієнтів.

Придумайте історію

Для того, щоби привернути увагу вашу аудиторії варто придумати історію. У цьому найкраще працює:

  • провокативна тема з використанням тем-трігерів;
  • тема, що обіцяє відповідь на наболіле для аудиторії питання;
  • яскрава метафора, що інтригує неординарною подачею цінної теми.

Ваше завдання — максимально зацікавити цільову аудиторію

Сфокусуйтесь на контенті презентації

Ідею варто презентувати за таким принципом, розгортаючи її поступово. Оберіть 3-4 ключові меседжі з огляду на ідею та цілі, які ви прагнете донести до аудиторії в першу чергу. Кожен з цих меседжів поступово підсилюйте фактами. Включіть у презентацію візуальний контент відео, інфографіку, картинки — все, що підсилить ваші ідеї та думки.

Намалюйте сторіборд презентації

Структурувати контент презентації вам допоможе сторіборд, або ж чорновий варіант вашої майбутньої презентації. Для цього вам знадобляться чисті аркуші та кольорові маркери. Змалюйте кожен слайд презентації, пропишіть, як ви його бачите, — а лише потім переходьте до дизайну.

Попрацюйте над дизайном

Визначившися з ідею та цілями презентації, оберіть додаток у якому ви плануєте створювати свою презентацію. Їх, насправді, є більше сотні, однак все залежить від ваших цілей. Зверніть увагу на такі альтернативи Power Point, як Prezi, Apple Keynote та Google Slides.

Замість слайду «Дякую за увагу»

Якщо ви прагнете, щоби люди вдались до якихось дій після презентації, то скажіть їм про це. І найкраще це робити за допомогою фінального слайду, який міститиме «Заклик до дії». В останній слайд можна додати:

  • посилання на корисні ресурси для додаткового вивчення,
  • три перші кроки для освоєння методики,
  • контакти експертів, до яких варто звертатися.

Проведіть своїй презентації «п’яний тест»

Читайте також: Фах на полицю — чому робота майбутнього не буде тотожна професії

Насправді, для цього не потрібен алкоголь. Достатньо примружено глянути на стовбчик слайдів. Якщо ключові меседжі та титули читабельні, а картинки і графіки легко можна побачити — тест пройдено. Тому зверніть увагу на шрифти та кольори, які ви підібрали для своєї презентації. Врахуйте, що людям, які сидять у п’ятому чи десятому ряду, теж важливо побачити презентацію.

Проведіть репетицію свого виступу

90% успіху презентації визначаються ще до того, як спікер вийде на сцену. Пам’ятайте, що ви — це ваша презентація. Жоден слайд чи картинка не замінить слухачам крутого спікера. А тому до кожного виступу слід ретельно готуватись, тим більше, що сучасні додатки вже давно мають функцію «репетиція виступу».

Більше про те, як випрацювати власну методику створення презентації можна дізнатися у безкоштовному онлайн-курсі «Ефективні презентації» від спільноти «Вище» та Дзвенислави Новаківської. Він складається з 5 коротких відеолекцій, котрі будуть корисними усім, хто готує презентації.

Share
Написати коментар
loading...