Реклама

Чому патенти важливі: звіт щодо українських інновацій

Для чого потрібне патентування інновацій та скільки винаходів реєструють українські винахідники — переповідаємо ключові аспекти дослідження про найзначущіші наукові розробки та динаміку інноваційної активності, презентованого в UNIT.City
Čytaty latynkoju
Чому патенти важливі: звіт щодо українських інновацій
  1. Головна
  2. Історії
  3. Чому патенти важливі: звіт щодо українських інновацій
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Для чого потрібне патентування інновацій та скільки винаходів реєструють українські винахідники — переповідаємо ключові аспекти дослідження про найзначущіші наукові розробки та динаміку інноваційної активності, презентованого в UNIT.City

Нещодавно у UNIT.City презентували результати дослідження 10-річного розвитку ринку стартапів та інновацій в Україні. Зі сцени, окрім набору статистичних даних, звучали розповіді про реальні кейси вдалого патентування українських розробок.

Чому патенти важливі

Кілька років тому Володимир Бандура, CEO Innolytics Group, побував у Кореї. Тоді його дуже надихнула ця держава. Сьогодні Корея багата завдяки своїм технологіям, враховуючи, що 20-40 років тому це була бідна переферійна країна. Всього лише за 15 років їхній ВВП виріс майже вдесятеро. Із 1980-х вони перейшли від економіки, в якій домінувала агросфера та риболовство, до інноваційної сучасної моделі.

Володимира до себе в офіс запросила компанія LG. Підприємець помітив: декілька стін було завішано патентами  LG. Цей приклад — те, як корейці ставляться до своїх інноваторів та розробників і те, наскільки глибоко вони розуміють, хто реально рухає вперед їхні бізнес та економіку.

Що бізнесу може дати патент

Український приклад, що ілюструє важливість патентування — це компанія Looksery. Вони — найбільший приклад продажу українського стартапу. Looksery продали свій винахід компанії Snapchat за $150 млн. Секрет простий: в них був великий портфель вдалих технологічних  патентів, що влучно вписалися в загальну стратегію Snapchat. Саме тому в цій компанії були готові заплатити такі великі гроші.

Найцікавіші факти, отримані під час дослідження

Досвід таких компаній, як Looksery, та їхніх колег за індустрією, вирішили вивчити автори першого українського дослідження ринку інновацій. Згідно з опублікованими даними, інноваційна динаміка в нашій країні – стабільна. Українці щорічно реєструють близько 12-13 тисячі патентів на винаходи та корисні моделі. Що цікаво, в порівнянні з іншими країнами, в Україні реєструють дуже багато корисних моделей. На нашу державу припадає понад 3/4 від усіх патентів (82%). Так відбувається, бо процес реєстрації корисних моделей значно простіший, дешевший та швидший, порівнюючи з оформленням патенту на винахід. Ця процедура займає 10 років замість 20-ти.

Також дослідники знайшли цікавий факт. Лідер серед великих міжнародних компаній, з якими працюють українські винахідники — Samsung. У цій компанії є сотні спільних патентів з українськими розробниками.

Протягом минулих 11 років українці зареєстрували 124 тис патентів. Найбільше патентів на винаходи в Україні мають національні університети, іноземні компанії та приватні особи. Найбільш популярні сфери – фармацевтика та органічна хімія, в тому числі для агросфери.

Якісних українських патентів — багато. Та в чому вони програють іноземним?

Аби проілюструвати, який вплив можуть мати інновації на сфери економіки, Володимир порівняв українську агросферу з Нідерландами. На слайді помітно: у Нідерландів в 20 разів менше землі сільгосппризначення та в 10 разів менше людей, зайнятих в сільському господарстві. При цьому їхній експорт — вшестеро більший.  А у 2017 році вони експортували агроподукції на €92 млрд. Експорт агротехнологій за той же період склав €10 млрд.

З чого складається ця різниця? По-перше, в агросфері у закордонних компаній вища винахідницька активність. Вони не просто розробляють інновації, а й експортують 70-80% з них. Порівнюючи з Україною, наш експорт інновацій — мінімальний.

Про стан української науки

Читайте також: Horizon 2020 — хто і навіщо дає країнам ЄС гроші на наукові інновації

Вивчаючи наукові публікації, дослідники констатують: українська наука досить слабо інтегрована в міжнародне співтовариство. «Ми знайшли 170 тис публікацій, опублікованих в іноземних виданнях протягом 11 років. За цей же період показники Польщі сягають 500 тис публікацій», — зауважують автори дослідження. За спеціалізацією в Україні домінують точні науки: хімія, інженерія, математика, комп’ютерні науки тощо.

Найцікавіше — результат

Дані про кількість патентів українців йдуть на рівні з польськими показниками. Слід також врахувати, що економіка Польщі у 4 рази перевищує Україну за ВВП. Це —  прямий доказ, що свідчить про сильні технологічні компетенції України.

Володимир розповів: машинне навчання сьогодні дозволяє алгоритмічно оцінювати патенти. В тому числі —  фінансово: «Вартість українських патентів, прогнозована алгоритмічно —  $30 млрд. Вартість польських — $18 млрд».

Про достовірність аналізу ринку

«Ми переглянули базу патентів України та закордоном, а також понад 78 тис міжнародних наукових публікацій за даними Web Of Science —  одного з найбільш авторитетних джерел інформації, де агрегуються наукові публікації з більш ніж 33 тис джерел з усього світу», — розповів Бандура. — «В цілому, Innolytics Group, SingularityU Kyiv Chapter, UNIT.City у партнерстві з DLA Piper та Ukrinnovate вивчили понад 200 тися українських та зарубіжних публікацій».

Share
Написати коментар
loading...