Реклама

Види мотивації за Деніелом Пінком — та як їх використовувати

Від редакції: Декілька корисних тез із книги Деніела Пінка «Драйв. Дивовижна правда про те, що нас мотивує» від колумністки Анастасії Пляцок — у сьогоднішній книжковій рубриці
Čytaty latynkoju
Види мотивації за Деніелом Пінком — та як їх використовувати
  1. Головна
  2. Історії
  3. Види мотивації за Деніелом Пінком — та як їх використовувати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Декілька корисних тез із книги Деніела Пінка «Драйв. Дивовижна правда про те, що нас мотивує» від колумністки Анастасії Пляцок — у сьогоднішній книжковій рубриці

В книзі Деніела Пінка ви зможете почитати про те, як правильно працювати зі своєю командою, як робити так, щоб у працівників жага і цікавість до роботи не зникала, і відповідно приносила більше грошей вам, як роботодавцю. Мотивація — виявляється — набагато складніше явище, аніж ми звикли вважати.

Що чудово пояснює книга

  • Що таке мотивація?
  • Яка вона буває?
  • Чому так звана Мотивація 2.0 не працює і час залучати нові види мотивації?
  • Як правильно мотивувати людей (працівників) і визначати до якого типу та людина належить?
  • Безліч прикладів про найкрутіші підприємства світу.
  • Багато наукових експериментів, які буквально доводять все «на пальцях».

Не можна сказати, що Деніел Пінк відкрив щось принципово нове. Його заслуга полягає в тому, що він добре проаналізував наукові дослідження в області мотивації за останнє століття й наклав їх на сучасну ситуацію в бізнесі.

Всю книгу пронизано розповіддю про різні види мотивації, — а точніше про мотивацію 1.0, 2.0 та 3.0. Нумо розбиратися, у чому різниця між цими підходами.

Про людські мотиватори

У людини є три мотиватори:

Біологічний, або інстинкт виживання — це називають мотивацією 1.0. Тут все просто, якщо ти не їси, то помреш з голоду. А для того, щоб їсти, треба працювати.

Далі йде мотивація 2.0 — це система, де працює заохочення преміями, наприклад. Тобто зовнішні сили тебе або заохочують за результат, або карають.

Читайте також: 7 додатків для продуктивної роботи на MacBook

І мотивація 3.0 — напевно найважча, адже вона внутрішня. І увага тут зосереджена на особистості, та її бажаннях (працюєш, бо хочеш і для власного задоволення). Така мотивація присутня в творчості, самоосвіті, благодійності, тощо.

У своїй книзі Денікл Пінк говорить про те, що більшість бізнесів працюють з мотивацією 2.0, що є не дуже правильним і варто переходити на мотивацію 3.0. Такі думки він пояснює тим, що мотивація 2.0 (преміювання) працює лише в короткостроковій перспективі. В таких випадках завзятість і бажання викладатись на повну спочатку збільшуються, але надалі людина звикає до премій — і тому її показники падають нижче того рівня, що були до введення премій.

А от мотивація 3.0 — показує зовсім інші результати, адже в таких випадках робота виконується через те, що вона цікава, а не через матеріальне заохочення. Для того, щоби «перевести» працівника в мотивацію 3.0, потрібно забезпечити йому певні умови. Пінк вважає, що автономність, можливість вдосконалюватись та ставити собі цілі допомагають працівникам опанувати мотивацію третього типу.

Що треба компаніям, щоб мотивувати працівників за типом 3.0

Пінк говорить, що рішення для підприємств — це пояснити цілі компанії + налагодити делегування + запровадити фіксовану оплату праці трохи вище, ніж у конкурентів + дати позитивний зворотній зв’язок, які дорівнюють правильно вмотивованим працівникам.

Share
Написати коментар
loading...