Реклама

Глобальний звіт Мері Мікер: до чого готуватися fintech-компаніям

Щороку виходить величезний звіт Мері Мікер про глобальні інтернет-тренди на 12 місяців наперед. Це — 294 сторінки докладної аналітики цифрових технологій, яка впливає на всіх нас. Особливо — на fintech-проекти, успіх яких часто залежить від правильного використання даних трендів. Як же українському фінтеху готуватися до майбутнього?
Čytaty latynkoju
Глобальний звіт Мері Мікер: до чого готуватися fintech-компаніям
  1. Головна
  2. Історії
  3. Глобальний звіт Мері Мікер: до чого готуватися fintech-компаніям
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Щороку виходить величезний звіт Мері Мікер про глобальні інтернет-тренди на 12 місяців наперед. Це — 294 сторінки докладної аналітики цифрових технологій, яка впливає на всіх нас. Особливо — на fintech-проекти, успіх яких часто залежить від правильного використання даних трендів. Як же українському фінтеху готуватися до майбутнього?

Ми підійшли до того етапу, коли більшість населення великих міст залучено до цифрових технологій та використання інтернету — в основному за допомогою мобільних пристроїв. Фактично, доступність даних і використання інтернету протягом дня багаторазово зі смартфонів та планшетів сприймається як щось само собою зрозуміле. Власне, в цьому і є головний посил дослідження Мері Мікер, яке можна погортати тут«Інтернет у 2018-му» від Мері Мікер: гроші, тренди та компанії.

Але як же результати цього масивного звіту впливають на сектор фінансових послуг? По-перше, класичне «нав’язування» свого продукту клієнту за допомогою традиційних методів вже не актуальне. Вам мало показати рекламою або комунікацією у ЗМІ, що у вас є мобільний банк або електронний гаманець. Такі рішення вже є на ринку, клієнт до них звик. Навіщо йому / їй йти від звичного fintech-сервісу до вашого? Відповідь криється в якості клієнтського досвіду, який ви можете надати:

  • у відмінному і зручному UI / UX дизайні,
  • у просунутій аналітиці, яка допоможе забезпечити персоналізований досвід.

Ось це, згідно зі звітом, буде (і частково вже є) новими KPI продукту.

Зростання обсягів використання інтернету вражає. Є навіть ті, хто вважає, що воно вище, ніж повинно бути. Реальність — це динаміка глобальних інновацій та конкуренції. Це — поліпшення продуктів, які, в свою чергу, стимулюють використання і подальшу монетизацію. Багато поліпшень зручності використання засновані на даних, зібраних під час цільових дій користувачів. Це створює парадокс конфіденційності. Про які ще важливих інсайти ми можемо говорити після ознайомлення з цим фундаментальним дослідженням?

Смартфони: продажі падають, але зростає час, який з ними проводять користувачі

Темпи зростання інтернету за рік трошки уповільнилися, а разом з ними впали і обсяги продажів смартфонів. Фактично 2017 рік став першим роком, коли поставки смартфонів не збільшилися. Але це світова статистика. В Україні смартфонізація почалася пізніше, — отже, закінчиться теж пізніше.

Це не є негативним сценарієм для фінтеху. В першу чергу тому, що час, проведений користувачем в смартфоні, продовжує зростати. Згідно з доповіддю, дорослі в США провели у різних девайсах 5,9 годин щодобово в 2017 році (в порівнянні з 5,6 годин в 2016 році).

А тепер ключова інформація: 3,3 години були витрачені на мобільні послуги — звичайно, включаючи інтернет-ЗМІ, але все ж! Іншими словами, мобільний інтернет — король. Знову ж, легко накладається на українські реалії — розвиток 3G- та 4G-мереж стимулює не тільки продаж смартфонів, а й стимулює перехід клієнта на мобільні платежі. Про це я писала ранішеЯк зміниться прийом платежів у найближчі роки.

У доповіді підкреслюється той факт, що прості у використанні додатки стають все поширенішими,= — чи йдеться про обмін повідомленнями, чи проо електронну комерцію або банківську справу. Цей акцент на досвіді користувача є ключовим в доповіді. Читаємо прямо: «Зі спрощенням процесу платіжної операції такі рішення, як месенджери і мобільні платежі, різко зростають, і з’являються цифрові валюти».

Конфіденційність — наше все

Вище я писала, що персоналізація, заснована на даних, грає ключову роль в поліпшенні користувацького досвіду, а й це викликає т.зв. «парадокс конфіденційності». Знову ж, посилаємося на доповідь:

Компанії створюють сервіси з більш лояльними тарифами і високою якістю завдяки даним користувачів. Користувачі збільшують свій час в цих сервісах на основі отриманої цінності. Державні регулятори різних країн хочуть, щоби дані не використовувалися неналежним чином — і єдині у своїй позиції.

Певна річ, у матеріалі посилаються на GDPRЩо таке GDPR, кого це стосується та як зміниться користування сайтами.

Онлайн-платежі та розвиток маркетингу

У 2017 році близько 60% всіх платіжних операцій було проведено в цифровому вигляді (згідно зі статистикою НБУ, в Україні це — 39%). Китай залишається лідером за обсягом мобільних платежів з більш ніж 500 млн активних користувачів для платіжних сервісів. Про те, які fintech-сервіси створюються в Китаї для мобільних платежів, я писала тиждень томуFintech-сервіси в маси: досвід Китаю. Очікується, що ця тенденція збережеться в усьому світі — частка мобільних платежів зростає, оскільки онлайн-ритейл, фінансові послуги та мобільний банкінг продовжують розширюватися.

Моніторинг сервісів / продуктів у соцмережах

Споживачі все частіше використовують канали соціальних мереж для перевірки цін, продуктів, рейтингів і доступності товарів. Згідно зі звітом, 44% споживачів придбали продукт в інтернеті після знайомства зі сторінками в соцмережах.

Продажі за допомогою електронної комерції досягли $450 млрд, що на 16% більше за показники 2017 року. Темпи зростання e-commerce виросли в порівнянні зі збільшенням на 14%/рік за результатами 2017-го. Мобільний шопінг також зростає, а сеанси додатків збільшуються на 54% за рік.

Мобільні платежі є сегментом із найактивнішим зростанням, а 60% платежів вже відбуваються онлайн. І це — головний висновок для всіх, хто ще сумнівається в доцільності мобільного додатку для свого продукту.

Share
Написати коментар
loading...