Реклама

«Хом’яки тому, що круті» — автори проекту «Княжа Воля» про новий комікс

Книжковий Арсенал закінчився, а придбані там книжки залишилися в нас. Навіть попри те, що презентації деяких з них проходили не на території Мистецького Арсеналу, — як от у авторів нового українського коміксу «Княжа Воля. Легенди Хом’якиєва». Ми поспілкувалися з командою видавництва The Will Production про нову роботу, де панує фантастичний світ хом’яків
Čytaty latynkoju
«Хом’яки тому, що круті» — автори проекту «Княжа Воля» про новий комікс
  1. Головна
  2. Історії
  3. «Хом’яки тому, що круті» — автори проекту «Княжа Воля» про новий комікс
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Книжковий Арсенал закінчився, а придбані там книжки залишилися в нас. Навіть попри те, що презентації деяких з них проходили не на території Мистецького Арсеналу, — як от у авторів нового українського коміксу «Княжа Воля. Легенди Хом’якиєва». Ми поспілкувалися з командою видавництва The Will Production про нову роботу, де панує фантастичний світ хом’яків

Героїчне пригодницьке фентезі у атмосфері Київської Русі представили вперше на Книжковому АрсеналіПісля акції на Книжковому Арсеналі у Карпатах висадять 50 тис дерев. Попри побоювання авторів проекту щодо віддаленого розташування їхньої локації від основного майданчику, людей був повний зал. Розповідаємо про новий комікс від авторів проекту «Воля»: як його створювали та чому в якості героїв обрали саме хом’яків.

Пригодницьке фентезі для родини: «Гра Престолів — тільки із Хом’яками»

Хоча всесвіт хом’яків, які думають, що живуть в часи Київської Русі та є її жителями, вважається дитячим проектом, дорослим він видасться не менш цікавим. В сюжеті використали алюзії на реальний світ. Тому деякі моменти, пов’язані із подіями в України, дитина може не зрозуміти на відміну від дорослого, кажуть автори, вже відомі завдяки коміксу «Воля».

Якщо минулий графічний роман «Воля» був міксом реальної історії і фантастики, то в Хом’якиїві тільки сама історія відображена в деталях, в побуті, звичаях та традиціях, кажуть автори — та анонсують продовження графічного твору:

— Це одна величезна пригода, яка розрахована на кілька томів. Думаю, в нас таких буде шість. Ну а як ще можна вкласти крутий розлогий сюжет? Ми вже у «Волі» припустилися помилки: дуже багато подій вклали в одну книжку. Надалі ми так не робитимемо. Тому в «Княжій Волі» сюжет, розкриття персонажів, пригоди — все відбуватиметься поступово і складатиметься в одну історію.

За словами автора ідеї, Дениса Фадєєва, хом’ячків обрали тому, що вони круті. В другому томі буде ще більше антропоморфних тварин, серед яких — два нових найголовніших персонажі в історії:

— Коли виникла ідея з хом’яками, ніхто навіть не сперечався тому, що хом’яки — це круто і про них не так вже й багато контенту. В сюжет наступних частин пригоди ми заклали багато героїв. Така собі Гра Престолів — тільки із Хом’яками.

Створювати комікси в Україні — довго

«Княжу Волю», в якій 32 сторінки плюс обкладинка, створювали приблизно півроку. А над другим томом «Волі» працюють десь рік. І він все ще не завершений:

«Це тому, що комікси робити, особливо в Україні — це тривалий процес», — розповідає Денис. — «Є стереотип, що намалював картинку — і на цьому все. Але на кожній сторінці по 5-7 унікальних артів. Кожна картинка окремо складна. Потім все це потрібно оформити в сторінку, далі — в розворот і таких сторінок — десятки. За тиждень зробити одну-дві сторінки вважається ще нормальним темпом».

Зважаючи на це, команда намагається все робити одночасно. Поки художник малює, долучають колориста, який розфарбовує вже намальовані картинки. Історичні сторінки відповідно робить історик. Інші працюють над маркетингом, піаром, розповсюдженням інформації та залученням нової аудиторії. В кінці майже щоденної піврічної роботи все зводиться в один твір.

Як каже Олександр Філіпович, намалювати швидко не виходить ніколи. Тому, що промальовка персонажів займає найбільше часу, а також типографія та друк:

Хочеться намалювати гарно, щоб це сподобалося людям і не виглядало халтурою. Художник Максим Богдановський дуже багато часу на це витратив. Тому вийшло довго. Але нам тепер не соромно за наші малюнки

Олександр Філіпович, Менеджмент, PM

Скільки людей працює над створенням коміксів

Кістяк команди — це 4 людини. До проекту періодично долучаються художники, редактори, коректори, люди, які допомагають з віршами. Виходить, що на кожному проекті формується своя команда.

Над «Княжою Волею» працювали 7 творців: Максим Богдановський, Катерина Сірик, В’ячеслав Бугайов, Денис Фадєєв, Ольга Вознюк, Олександр Філіпович та Ігор Давиденко.

Частина команди проекту на Книжковому Арсеналі 2018

Все почалося з «Волі»

Ідея показати історичні періоди, епохи та події в них через альтернативні світи виникла тоді, коли продюсер та сценарист проекту В’ячеслав Бугайов десь рік тому натрапив на велику кількість фотоматеріалів, відеоматеріалів періоду перших визвольних змагань, які ніяк та ніхто не використовував. Потім В’ячеслав перейшов до вивчення текстів:

— Тоді стало зрозуміло, що величезна кількість потенційно цікавих візуальних елементів в медійному чи бізнесовому просторі жодним чином не була задіяна. Зараз вже є державна програма підтримки. Є інфостенди на Майдані Незалежності про Скоропадського, армію УНР тощо.

Рік тому це тільки починалося. Ми вирішили, що буде важливо підняти цю тему і донести її до нового покоління в цікавій формі коміксу. В графічному романі «Воля» ми поєднали стімпанк, історію, фантастику, додали круту інтерпретацію у комічному стилі, яка буде цікава дорослим та дітям.

Такі історичні персонажі, зміксовані із фантастикою в інтертейнмент-варіації цікаво вивчати, приміром, підліткам. Можливо, прочитавши і подивившись, як Скоропадський поводиться в коміксі, вони зайдуть в інтернет і зможуть ознайомитися детальніше із цією персоною

Як збирають фідбеки та сприймають критику

Після виходу «Волі» в адресу команди надходило чимало критики щодо постаті Скоропадського, діячів «білого» і «червоного» рухів. Виникали дискусії стосовно того, що недостатньо розкриті персонажі та їх мотивація тощо. Натомість до хом’яків досить важко притягнути якусь політичну, історичну складову, каже Денис:

— Ми збираємо фідбек по кожному з наших проектів. Це надважливо для нас. По хом’яках ми отримали 100% позитивних рецензій та відгуків — як від лідерів думок, так і від дітей та дорослих. Працювати із токсичними коментаторами ми вже навчилися, як і доносити власну думку до них. Не боїмося критики, особливо, якщо вона нічим не обґрунтована. Ми не банкнота у $100, щоб усім подобатися.

Команда авторів проекту моніторять усі соцмережі, сайти, новини та коментарі під новинами, щоб розуміти реакцію людей на комікс та робити наступний продукт краще за попередній, виправляючи помилки.

«Княжу Волю» випускали за власні кошти

Бюджет, який отримали з першого тому «Волі» дозволяє створювати другий том цього ж роману, а також працювати над випуском «Княжої Волі». Поки що не залучали жодних інвестицій. Проте хлопці погоджуються з тим, що це дозволило б масштабуватися швидше і запускати 5-6 проектів паралельно, адже ідей дуже багато.

Хом’яки не можуть бути 25-сантиметровими

Сувенірна продукція за мотивами «Княжої Волі» обов’язково буде, кажуть автори. Сувеніри випустять у вигляді значків з хом’ячками та постерів. За словами Дениса, є експериментальна партія фігурок хенд-мейд. Але вони тестові тому, що виробництво однієї недешеве, тому запустити фігурки в масовий тираж поки що неможливо:

— Замовити класну м’яку іграшку в Україні важко тому, що беруть лише від 25 см за розміром. А хом’яки не можуть бути 25-сантиметрові

Чи варто чекати на повноцінну анімацію за обома коміксами

Як розповіли автори фентезі, напрацювання по анімації до «Волі» та «Княжої Волі» є, але все це тільки скетчі, фрагменти замальовок. Згодом їх будуть готувати або для пітчингу, або для пошуку якихось інвестицій та кооперацій. А от більш масштабним проектом може бути настільна гра за двома коміксама. Не виключають, що візьмуться за створення комп’ютерної гри:

— Ми не вміємо робити мультики. Вміємо робити комікси. Але, якщо до нас звернеться студія, яка захоче зробити мультик по будь-якому з наших проектів — залюбки з нею поспілкуємося. І якщо дійдемо згоди, надамо права на створення мультфільму. Вчотирьох зробити крутий мультик нереально. Це — десятки чи навіть сотні людей і мільйони гривень, щоб зробити якісно.

Поради тим, хто хоче малювати комікси в Україні: «береш пензлик і малюєш»

— Береш пензлик, олівець, графічний планшет і малюєш. Насправді, потрібно практикуватися. Пройти художні курси по «персонажці», анатомії людини. Додатково вивчити матеріали на YouTube, де є багато уроків по малюванню в коміксних пропорціях. Трохи попрацювати з мангою.

Через 2-3 роки можна виходити на пристойний рівень і спробувати малювати свій проект. Радимо також читати не тільки всесвітньо відомі DC та Marvel, але й якісні українські комікси, яких з кожним роком стає все більше.

Share
Написати коментар
loading...