Реклама

30+ англомовних подкастів щодо урбаністики, які варто слухати

Так вже склалося, що із україномовними урбаністичними подкастами ситуація виглядає набагато гірше за англомовні. Але якщо тренди сучасної урбаністики вас цікавлять, а перечитувати статті та блоги часу немає, англомовні подкасти стануть у нагоді
Čytaty latynkoju
30+ англомовних подкастів щодо урбаністики, які варто слухати
  1. Головна
  2. Історії
  3. 30+ англомовних подкастів щодо урбаністики, які варто слухати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Так вже склалося, що із україномовними урбаністичними подкастами ситуація виглядає набагато гірше за англомовні. Але якщо тренди сучасної урбаністики вас цікавлять, а перечитувати статті та блоги часу немає, англомовні подкасти стануть у нагоді

Завдяки «Мінській урбаністичній платформі» можна обрати собі цікавий подкаст чи декілька різних випусків від різних подкаст-авторів — і дізнатися більше про тренди сучасної урбаністики та міські практики за кордоном: у США та Європі.

99percentinvisible

Подкаст про дизайн міст та урбаністичні практики. Серед найкращих епізодів: «Ворожий дизайн» — про проектування міських об’єктів таким чином, що вони перешкоджають небажаній поведінці жителів. У наших широтах такий підхід часом зневажливо називається «анти-бомж»:

360degree.city

Новий подкаст, який створює команда урбаністів і дизайнерів Intelligent Futures з Канади (Калгарі, Альберта). Кожен з опублікованих епізодів на високому рівні розкриває задану тему і забезпечений посиланнями для подальшого вивчення висвітленої теми. Серед найкращих епізодів — «Повертаючи велосипеди»: історія того, як Амстердам повернув велосипеди до міського середовища.

citiesalive

Ще один урбаністичний подкаст із Канади (Галіфакс, Нова Шотландія), від місцевого центру містобудування та проектування (Planning and Design Centre). Він присвячений встановленню діалогу про містобудування і активізації місцевих громад. Серед кращих епізодів — «Дорожні війни»: історія конфліктних взаємин між різними учасниками дорожнього руху, особливо між велосипедистами й автомобілістами.

American Planning Association Podcast

Подкаст Американської асоціації містобудування (American Planning Association), присвячений інтерв’ю з провідними професіоналами в області. Починався він як досить рутинний проект, проте останнім часом туди запрошують по-справжньому крутих фахівців. Сайт не дозволяє давати посилання на окремі епізоди, але досить назвати імена останніх гостей, серед яких Джаретт Уокер, Дуглас Фарр та інші.

Strong Towns

Подкаст від Чака Марона — засновника руху Strong towns (Брейнерд, Міннесота). Ця ініціатива за останні роки стрімко наздоганяє за своєю впливовістю і популярності Конгрес нового урбанізму (CNU). Особливість їхнього погляду на міста полягає в живому інтересі до проблем малих міст:

  • прагнення до досягнення фінансового здоров’я,
  • увага до поступового розвитку (incremental growth) і довготривалої стійкості міста,
  • різке неприйняття до замилення та необміркованого вживання термінів.

Найкращі епізоди:

Інтерв’ю про зручність пересування пішки (walkability) з урбаністом Джеффом Спеком.

Talking Headways: A Streetsblog Podcast

Ще один подкаст про міста та міські практики. Серед найкращих епізодів є розмова з Кристофом Найдовскі (Christophe Najdovski), заступником мера Парижа з транспорту та публічних просторів.

Invisible City

Подкаст, який веде (з недавнього часу колишня) головний архітектор Торонто — Дженніфер Кеесмаат (Jennifer Keesmaat). Це можна вважати одночасно великою перевагою та недоліком проекту, оскільки з одного боку задає високий рівень вмісту і якості виконання, а з іншого — очевидно, що у головного архітектора такого великого і швидко зростаючого міста було не надто багато вільного часу.

Виділити якісь епізоди в якості кращих складно — кожен з них детально і вичерпно розкриває підняту тему. Можна виокремити «Транспорт як спосіб досягнення свободи в місті».

City Talks Podcast

Подкаст британського аналітичного центру Centre for Cities, присвячений економічним і соціальним аспектам розвитку міст з акцентом на Великобританії. Характерний дуже високим академічним і професійним рівнем учасників, багато з яких — міжнародні доктори наук. Найкращі епізоди:

Сер Едвард Лістер (Sir Edward Lister) та Ніл Коулмен (Neale Coleman) — про виклики та шанси введения виборчої посади мера у декількох великих містах Англії.

Кеті Шмукер (Katie Schmuecker) та доктор Ніл Лі (Dr Neil Lee) — про інклюзивне зростання економіки.

The Skylines Podcast

Подкаст британського онлайн-журналу CityMetric. Його веде Джон Елледж (Jonn Elledge) — справжній фанат залізниць із традиційним британським гумором та іронією. Його розмови — із гостями не лише зі Сполученого Королівства, але й з інших країн. Найкращі епізоди:

«Місцевий фунт для місцевих мешканців»

Розповідь про забутий феномен, який був поширений колись давно, а тепер частково повертається — про міські валюти.

«Урбанізація без глобалізації»

Про зростання та розвиток міст Чорної Африки.

Monocle 24: The Urbanist

Подкаст британського (і міжнародного) онлайн-журналу Monocle, відомого в тому числі авторитетними рейтингами якості життя в різних містах. У подкасті чергуються приблизно півгодинні і зовсім короткі епізоди. Тематика подкасту — урбанізм у всіх його проявах і формах. Зазвичай епізоди складаються із декількох порівняно коротких фрагментів, присвячених окремому місту або країні і об’єднаних спільною темою, наприклад — тематиці політичної дії в громадських просторах. Найкращі епізоди:

«Чи це зроблене навмисно?»

Розповідь про будівництво цілих міст і їх фрагментів з нуля.

«Збір за перевантаженість»

Історія про введення цього збору на дорогах Лондона 15 років тому, а також про те, наскільки він справляється з поставленими цілями та яке його майбутнє.

«Тимчасовий урбанізм»

Розповідь про те, що тимчасові об’єкти в місті можуть бути чимось більшим, аніж тільки літні кафе або сезонні ярмарки, фактично будучи засобом подолання бюрократії та способом випробувати нові рішення.

Third Wave Urbanism

Американський подкаст про міста з орієнтацією на розгляд проблем інклюзивного розвитку міста, гендерного дисбалансу та соціальної справедливості містах. Ведучі подкасту — дві урбаністки Крістен Джеферс (Kristen Jeffers) і Катріна Джонстон-Ціммерман (Katrina Johnston-Zimmerman) — роблять свій подкаст в рамках концепції «урбанізму третьої хвилі», представляючи жіночий погляд на знайомі проблеми. Найкращі епізоди:

«Сексизм у місті»

Про те, як бути жінкою в місті, в тому числі і в контексті патріархальності сформованого планувального процесу.

«Нічний дизайн»

Про проектування міста для нічного та вечірнього життя з урахуванням особливої ​​перспективи і потреб жіночої половини населення.

Urban Theory Lab Podcast

Подкаст Гарвардської школи дизайну, присвячений урбанізації та супутнім їй глибоким змінам суспільства.

UCL Urban Laboratory Podcast

Британський подкаст про міста від міської лабораторії University College (Лондон).

ITE Talks Transportation

Подкаст від міжнародного дослідницького інституту The Institute of Transportation Engineers (ITE), що розкриває проблематику мобільності в сучасних містах.

GSAPP Conversations

Подкаст від Graduate School of Architecture, Planning and Preservation Колумбійського університету (Нью-Йорк, США). Велика частина епізодів присвячена питанням архітектури, проте теми, ближчі до урбаністики та планування, також не рідкісні. Крутизни подкасту додає те, що його ведучий — сам декан школи.

ArchitectureTalk

Архітектурний подкаст з Сіетла (США), який виділяється фундаментальним підходом до розкриття теми, а також дуже серйозними запрошеними гостями на кшталт недавнього лауреата Прітцкерівської премії Балкіріші Доші.

Isn’t That Spatial?

Американський подкаст (Коламбус, Огайо), котрий досліджує поняття простору у різних міських явищах.

dotBuiltEnvironment

Подкаст з Великобританії про зв’язок життєвого середовища та сучасних цифрових технологій.

About Buildings + Cities

Подкаст про будівлі, їхню архітектуру та міста в цілому.

A Lot You Got to Holler

Подкаст з Чикаго (США), що займається темами свого міста і розповідає про взаємини міст і поп-культури.

Metropolis: A Livable Cities Podcast

Подкаст про життя у канадських містах.

Smart Cities Week Podcast

Подкаст про впровадження концепції smart city від організаторів однойменної міжнародної конференції.

Small-Scale City

Американський подкаст про міста, міське середовище та архітектуру.

Planning the City of the Future

Подкаст від глобальної організації WRI Ross Center for Sustainable Cities. Його присвячено проблемам стійкого розвитку міст.

Living for the City Podcast

Подкаст про нові підходи до управління містами від журналу Governing. Кожен випуск присвячений актуальним проблемам, що стоять перед представниками публічної адміністрації місцевого самоврядування.

GovLove

Американський подкаст про місцеве самоврядування і проблеми, які вирішуються на цьому рівні. У подкасті висвітлюють практики місцевого самоврядування в США, а також виступають дослідники цієї сфери.

The Mobility Podcast

Подкаст про транспорт, технології та міську політику. Особливо добре розкривається проблематика розробки та впровадження безпілотних і електричних автомобілів, а також стратегічного планування транспортних систем у містах.

City Voice Podcast

Американський подкаст із Палм Біч (Флорида). Його присвячено обміну досвідом успіхів та невдач у сфері різноманітних міських проблем. Окремо висвітлюються проблеми малих та середніх міст.

Building Better Communities with Transit

Подкаст про інтегроване планування (transit-oriented development — TOD) від організації Smart Growth America.

The Rail~Volution Podcast

Цей подкаст веде однойменна організація та щорічна конференція, присвячена розвитку транспортної інфраструктури у містах. Окремі теми — громадський транспорт та використання велосипедів у містах.

Parksify Podcast

Подкаст, що складається з розмов із планувальниками, урбаністами та дослідниками. Його присвячено суспільним просторам та локальним спільнотам.

Municipal Equation Podcast

Американський подкаст від Ліги міст Північної Кароліны, присвячений проблематиці місцевого самоврядування.

Share
Написати коментар
loading...