Реклама

Fintech-сервіси в маси: досвід Китаю

Сучасний Китай давно закріпив за собою статус глобальної копіпасти винаходів, але при цьому на його ринку синтезуються майже геніальні бізнес-моделі. Зокрема, китайський fintech показує всьому світу, які можливості відкриваються перед світом, якщо перехід на безготівкові платежі буде по-справжньому тотальним.
Čytaty latynkoju
Fintech-сервіси в маси: досвід Китаю
  1. Головна
  2. Історії
  3. Fintech-сервіси в маси: досвід Китаю
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сучасний Китай давно закріпив за собою статус глобальної копіпасти винаходів, але при цьому на його ринку синтезуються майже геніальні бізнес-моделі. Зокрема, китайський fintech показує всьому світу, які можливості відкриваються перед світом, якщо перехід на безготівкові платежі буде по-справжньому тотальним.

Аналітики iResearch підрахували: в 2016 році ринок мобільних платежів Піднебесної склав $8,8 трлн. Астрономічна цифра, згодні? А тепер ще факт — за їхніми прогнозами, до кінця 2018 року цю цифру буде вже $14 трлн. На їхню думку, на 2019 рік частка мобільного сегменту в онлайн-платежі Китаю досягне 85%. На часі дізнатися більше про китайську fintech-сферу.

Смартфон для жителя КНР — така ж незамінна річ, як для українця – фізичний гаманець. Згідно з даними порталу E-Marketer, більше 95% відсотків інтернет-користувачів у Китаї використовували свій мобільний телефон для виходу в інтернет в 2016 році.

У своєму блозі я неодноразово розписувала переваги платежів з використанням мобільного девайсу: швидкість і зручність циклу платежу, доступність у будь-якому місці, а не тільки у десктоп-пристрої. І, звичайно ж, відсутність решти, що прискорює процедуру в фізичному ритейлі. По мірі того, як все більше і більше китайських споживачів віддають перевагу смартфону перед банкоматом, платіжний метод з неймовірними темпами обростає інфраструктурою у усіх галузях життя Китаю. Чим же може здивувати fintech Піднебесної?

Фріланс на основі геолокації

Ми тримаємо смартфон в руці постійно — у цьому його перевага в плані доставки контенту і комерційних послуг. Таким чином, в Китаї вирішили, що платежі цілком можуть включати безліч нових сервісів, заснованих на місці розташування.

У Alipay є функція пошуку фрілансерів за геолокацією. Наприклад, вам терміново знадобився фотограф, няня на заміну чи ще хтось подібний. За фактом, ми маємо дуже сильне масштабування української біржі фрілансу «Кабанчик»Роман Кірігетов, Kabanchik.ua: «Не варто робити проект під себе» у додаток, який і так встановлений мало не у всіх. Виставлятися можна не тільки як виконавець, а й як замовник. Заявка включає і гонорар, який відразу списується з рахунку за фактом виконання.

Заявки бувають ну дуже різними: від покупки продуктів з доставкою в офіс замовника або доставки квітів до спільного походу в кіно. Одне з важливих обмежень — гонорар не може бути більше $30.

Мікро-оренда всього

Подібно до фрілансу, що заснований на розташуванні, мікро-оренда добре працює в Китаї саме завдяки смартфону. Він може відслідковувати ваше місце розташування, обробляти платежі і нагадувати вам, коли потрібно повертати велосипед, парасольку тощо. Таким чином, можна перетворити будь-яку вашу річ на сервіс, який приносить додатковий дохід.

Челендж-аукціон

Завжди хотіли почати бігати вранці або ходити до спортзалу з понеділка, але ліньки? Що ж, така проблема буває не тільки у вас. У Китаї вирішили вирішувати її радикально — за допомогою програми Knowledge Circle. Це офіційний обліковий запис глобального китайського месенджера WeChat з відкритою до кастомізації функцією платежів.

Наприклад, ви з друзями/подругами вирішили все-таки походити в зал і підкачатися вже не до літа (червень на дворі), а хоча би до липневої відпустки. Участь в челленджі відбувається шляхом предавторізації вступного внеску на обумовлену суму. Поки найбільше «на слабо» в месенджері склало $750.

Кожен день учасники повинні виконувати завдання і надати «пруф» — наприклад фотографію зі спортзалу. Можна навіть задати поріг пропуску для форс-мажорних ситуацій (це робить модератор-творець такого чату). Злісні «прогульники» платять, а гроші отримують більш пунктуальні товариші.

Спочатку Knowledge Circle, як можна здогадатися з назви, розроблявся для навчання, але дуже добре підходить для інструкторів або тренерів. Вони можуть створювати свої власні групові завдання, задавати завдання з прозорим інструментом штрафів.

«Чайові» за контент

У Китаї вам немає традиції залишати чайові офіціантам, водіям, бариста та іншим представникам сфери послуг. Зате в КНР дуже розвинений інструмент добровільних виплат за онлайн-контент – наприклад, блогерам за статтю, якщо вона виявилася крутою/корисною і тд. Це також прижилося у WeChat, де автори можуть просто додати міні-програму або QR-код в кінці свого повідомлення, щоб отримувати пожертвування. QR-код — це взагалі окрема тема для ринку Китаю, і Україна вже успішно переймає їх досвід.

Назвати такий спосіб заробітку стабільним  важко, але з точки зору реалізації моментального masspayment’у це просто геніальний кейс. Минулого літа Apple намагалася відключити цю функцію у себе в iOS, але під хвилею негативу техногігант відступив. Воно й не дивно — аудиторія WeChat більше за населення США

Економіка знань

Ви б заплатили якусь суму, щоб, скажімо, улюблений актор чи музикант відповів на ваше запитання? Така теза стала основою для Fenda — платного q&a-додатку з офіційним обліковим записом у… тому ж WeChat. У Китаї взагалі все на WeChat. Десятки тисяч доларів «фонду» відповідей за цікаві (часто провокаційні) питання — звичайна справа для Китаю.

Щоб уникнути хронічної «жовтухи», для додатку обрали вірний акцент на консалтинг у експертів, а не на селебріті. Наприклад, через нього можна отримати кваліфіковану юридичну консультацію. Це цікава частина нової економіки знань Китаю, у якій експерти в своїй галузі можуть заробляти гроші, відповідаючи на питання, записуючи живі лекції або починаючи свою власну серію подкастів прямо з телефону.

Share
Написати коментар
loading...