Реклама

Конкурент служб доставлення чи очікувана альтернатива — історія TravelPost

Новий сервіс доставки посилок TravelPost допомагає людям знайти попутника, який довезе те, за що не візьмуться звичайні кур'єрські служби. Як працює така альтернатива, чи дешевше, швидше, та надійніше — слово засновникові TravelPost
Čytaty latynkoju
Конкурент служб доставлення чи очікувана альтернатива — історія TravelPost
  1. Головна
  2. Історії
  3. Конкурент служб доставлення чи очікувана альтернатива — історія TravelPost
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Новий сервіс доставки посилок TravelPost допомагає людям знайти попутника, який довезе те, за що не візьмуться звичайні кур'єрські служби. Як працює така альтернатива, чи дешевше, швидше, та надійніше — слово засновникові TravelPost

Мобільний додаток для краудшиппінгу, — коли доставка здійснюється за рахунок користувачів сервісу, — в Україні запустили на початку травня 2018-го. В ньому можна подавати заявки як на відправку посилок так і на їх перевезення по всьому світу. Тварини, документи, органічні продукти, лікарські засоби — все, що не заборонено законом, передадуть прямо в руки. Оплата послуги залежить від домовленостей між учасниками угоди. Це можуть бути гроші, бартер чи навіть безоплатна допомога.

Як працює додаток

Після того, як ви зареєструвалися і зайшли в додаток, ви не побачите одразу попутника, який їде в потрібному вам напрямку. Для цього потрібно залишити запит. Зробили так свідомо: якщо в теперішню мить нікого немає, через день-два з’являться необхідні запити — а на телефон прийде push-повідомлення. Потім заходите та дивитеся, що це за користувач. Якщо вам все подобається, можна одразу написати людині в чат про те, що ви хотіли б скористатися його послугою, або доставити його посилку. Далі вам стане доступний номер телефона людини, з якою зв’язуєтеся і обговорюєте умови.

Розробники не стали ускладнювати життя користувачам та приховувати номер. Хоча не виключають, що в майбутньому цей параметр буде приховано, допоки користувачі не залишать в додатку взаємну згоду. Розповідає засновник сервісу Ярослав Львович:

— Зараз є 2 схеми. Перша — ви залишаєте взаємну згоду та про все довомляєтеся в листуванні. Для цього потрібно натиснути «попросити перевезти» чи «погодитися перевезти». Друга — про все домовляєтеся телефоном.

Заявок можна залишати скільки завгодно на будь-яку годину. Кожна з них почне отримувати повідомлення про відповідні заявки від інших користувачів

Чим відрізняється TravelPost від інших служб доставки

За словами засновника проекту Ярослава Львовича, будь-яка комерційна служба доставки — «Нова Пошта», «Укрпошта», «Делівері» тощо — має низку внутрішніх обмежень. «Нова Пошта» не візьметься пересилати органічні продукти — приміром, насіння або домашню консервацію. В такому випадку, люди їдуть на вокзал, просять водія маршрутки чи провідника потягу передати своїм пакунки. Проте не кожна людина має можливість поїхати на вокзал відправити посилку чи забрати її:

— Є досить велика кількість людей, в яких доставити маленький пакетик з Києва кудись стає болісним завданням. Можливо, з якихось причин вони не хочуть користуватися традиційними службами. Шукають попутника через соцмережі, домовляються з водіями на автовокзалах та провідниками на залізничних станціях. TravelPost дозволяє зробити це, не виходячи з будинку. Потрібно лише завантажити безкоштовний додаток на смартфон та зареєструватися.

Наскільки швидкий TravelPost

В межах України компанія не ставить за мету конкурувати з тією ж «Новою Поштою», яка може доставити посилку вже наступного дня. Але, якщо казати про міжнародну доставку, строки мають значення, як і вартість:

— Хто передасть пакет з документами швидше? Експрес-доставка за 2-3 дні чи людина, якій ви, приміром, в Бориспіль, завезете конверт і через 2 години він вже буде в руках отримувача. В деяких випадках мандрівник виявляється набагато швидший за експрес-доставку

Чи є гарантія цілості та безпеки перевезення вантажу

Читайте також: «Укрпошта» запустила доставку посилок з інтернет-магазинів

Як говорить Ярослав Львович, гарантії цей сервіс дати не може. Так само як і будь-який інший, що працює за принципом економіки спільного користування:

— В додатку TravelPost є можливість бачити відгуки від користувачів. Поки що база користувачів не достатньо велика, та ми лише почали отримувати історії успішної доставки. Але в перспективі з’являтиметься більше відгуків. Ви також можете бачити рейтинг користувача. Він складається з оцінки, яку дали людині інші учасники, а також із оцінки, яку видає сам сервіс користувачу. Тобто, як і будь який інший подібний сервіс (наприклад, каршерінгу чи каучсерфінгу), TravelPost заохочує спільноту своїх користувачів полегшувати для інших вибір відправника чи мандрівника, публікуючи розгорнуті відгуки один про одного після доставки.

В свою чергу оцінка сервісу залежить від кількості інформації, яку ви про себе надали. Вказуєте номер телефону (обов’язково), фото, прив’язуєте профіль в соціальних мережах — і все це дозволяє краще ідентифікувати людину та не дасть можливості зареєструватися знову, якщо раптом вона виявиться недобросовісним користувачем. Функція поскаржитися на користувача також є, сервіс його заблокує, але тільки тоді, коли скарга буде обґрунтованою, розповідає засновник сервісу.

Додаток як комунікаційний канал

Чи буде дешевше відправити щось через додаток залежить від того, як домовляться кур’єр і відправник. Гарантовано дешевшою за умовну популярну службу доставки послуга не буде, розповідає Ярослав. Але хто сказав, що не можна домовитися «за спасибі»? «Це ринок, не більше. Ми поки що не монетизуємо додаток. Для себе визначили, що це етап накопичення досвіду. Етап, який дозволяє показати людям і навчити їх користуватися краудшиппінгом в Україні. Поки що в додатку немає жодних сплат та комісій. Але ми не виключаємо, що в майбутньому це може змінитися», — говорить Ярослав.

Стартап не позиціонує себе як служба доставки, зазначає команда TravelPost. Правильніше буде сказати,що це інформаційний майданчик, який дозволяє людям знайти один одного і домовитися:

Ми даємо людям інструмент, як вони ним користуються — не регламентуємо. Але слідкуємо за тим, щоб використання цього інструменту не йшло в розріз із законодавством

Ярослав Львович, засновник проекту TravelPost

Уся мапа світу

Читайте також: ПриватБанк презентував міжнародний мобільний додаток для туристів

В системі TravelPost за три тижні публічного існування зареєструвалося понад 3 тис людей — та більше 2 тисяч заявок на поїздки і посилки. Близько 500 зареєстрованих — з іноземними телефонними номерами:

— Судячи з імен — це українці. Ми зачепили пласт експатів — людей, які виїхали з України на заробітки або з іншою метою. Якщо дивитися статистику посилок і поїздок, в основному це напрямки між обласними центрами в межах України та облцентрами і великими містами за кордоном: переважно Польща та Німеччина. Якщо ви хочете відправити посилку, наприклад, з Києва до Дрездена, то в першу чергу система видасть людей, які їдуть з Києва в Дрезден. Також застосунок покаже варіанти поїздок від людей, які їдуть  неподалік Дрездена іншою дорогою. Ви з ними теж можете зв’язатися і домовитися, щоби заїхали через потрібне місто або відправили посилку німецькою поштою на місці.

Share
Написати коментар
loading...