Реклама

Держзакупівлі: весняна аналітика

Із запровадженням системи «Prozorro» державні закупівлі перестали бути корумпованим середовищем і натомість утворили навколо себе живий конкурентний ринок. Як і будь який інший ринок, він потребує вивчення та аналізу з боку його учасників — від організаторів закупівель до реалізаторів замовлень, а також тих підприємств, які лише бажають розвивати свою діяльність у цьому напрямі
Čytaty latynkoju
Держзакупівлі: весняна аналітика
  1. Головна
  2. Історії
  3. Держзакупівлі: весняна аналітика
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Із запровадженням системи «Prozorro» державні закупівлі перестали бути корумпованим середовищем і натомість утворили навколо себе живий конкурентний ринок. Як і будь який інший ринок, він потребує вивчення та аналізу з боку його учасників — від організаторів закупівель до реалізаторів замовлень, а також тих підприємств, які лише бажають розвивати свою діяльність у цьому напрямі

Можливості публічного модуля аналітики ProZorro дозволяють оцінити замовників, конкурентів, простежити тенденції ринку державних закупівель і в якості бонусу допомагають краще зрозуміти загальноекономічні процеси України. Проаналізувавши роботу учасників системи першої половини кожного місяця цієї весни, ми здійснили низку цікавих спостережень.

Лінивий День праці

Про любов українців до святкових неробочих днів відомо всім. У багатьох розвинених економіках у літній період відпусток спостерігається зниження деяких економічних показників, але це здебільшого стосується липня та серпня. Дякуючи, зокрема, радянській спадщині, в Україні дещо інакша ситуація — традиційний для багатьох країн літній спад економічної активності починається в нас ще в травні.

Минулого 2017-го року динаміка роботи в системі ProZorro суттєво знижувалася з березня до травня, сягнувши мінімальних для цього періоду показників у першій половині травня. Цікавим є те, що вже цього 2018-го року, не дивлячись на аналогічну кількість офіційних вихідних, кількість організаторів закупівель стає не менше, а більше. Весною 2017-го з березня до травня кількість організаторів знизилася на 15% (із 8,8 тис до 7,47 тис), цієї весни вона зросла на 5,5% (із 9,1 тис до 9,6 тис). У той самий час кількість учасників торгів у першій половині травня зменшилася майже на 20%.

Травневий дисбаланс

Читайте також: ProZorro зекономила майже 30 млрд грн для бюджету

Отже, з певних причин цього року працівники державних установ органів та місцевого самоврядування активізували роботу із реалізації бюджетних коштів у травні, на що не звернули увагу підприємці. Ймовірно, останні проводили травневі свята більш традиційно — у відпустках і на дачних ділянках. У результаті конкуренція на кожен тендер була низькою (в середньому менше двох учасників у тендері), відповідно, кількість завершених торгів також на 20% нижча за середній місячний показник.

Така ситуація призвела до певного дисбалансу в попиті та пропозиції на ринку державних закупівель. Організатором закупівель варто було оперативніше виконувати заплановані закупівлі, не відтерміновувати все на останній момент. У той самий час, учасникам торгів — не повністю віддаватися спокусі відпочивати в травні, щоби не пропустити ситуацію на ринку з мінімальною конкуренцією.

Що закуповують?

Типовим для весняного ринку є різниця в структурі закупівель і співвідношенні послуг, товарів і робіт. Загальна тенденція до зменшення в двічі та більше разів частки оголошень тендерів на надання послуг у квітні-травні. Такий результат виглядає цілком зрозумілим, якщо згадати про загальне зменшення кількості бажаючих узяти участь у тендері в цей період і тим, що надання послуги часто складніше в реалізації. Якщо для березня типовою є потреба в перевезенні вантажів та інші транспортні послуги, то у квітні-травні замовники найбільше потребують фінансових та страхових послуг.

Завдяки гнучкій системі аналітики, ми бачимо, як змінюються тенденції та конкурентні умови на ринку державних закупівель залежно від сезону, частини фінансового року, кількості вихідних та інших обставин. Що би не здійснило вплив — рішення КабМіну про кількість вихідних чи традиції українців — підприємцям та організаторам важливо тримати руку на пульсі для максимізації ефективності своєї роботи.

Share
Написати коментар
loading...