Реклама

Що варто знати про програму «Молодь змінить Україну»

Наприкінці травня 2018 року стартувала програма Фонду Родини Богдана Гаврилишина для молодих державних службовців, активістів громадського сектору та соціальних підприємців. Розповідаємо головне про навчання учасників у 6 регіональних школах — та можливість вирушити за кордон і скористатися новим форматом проекту для саморозвитку
Čytaty latynkoju
Що варто знати про програму «Молодь змінить Україну»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що варто знати про програму «Молодь змінить Україну»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наприкінці травня 2018 року стартувала програма Фонду Родини Богдана Гаврилишина для молодих державних службовців, активістів громадського сектору та соціальних підприємців. Розповідаємо головне про навчання учасників у 6 регіональних школах — та можливість вирушити за кордон і скористатися новим форматом проекту для саморозвитку

    Які основні складові програми?

    До 25 травня 2018 року тривав набір на програму «Молодь змінить Україну». На тих, хто успішно пройшов відбір, чекає три етапи програми. Це — регіональні школи в різних містах, де учасники навчатимуться та паралельно працюватимуть над своїми проектами.

    Протягом липня—серпня поточного року молоді інноватори захищатимуть свої проекти місцевого розвитку. А восени 2018-го найактивніші учасники зможуть поїхати на тиждень в одну з 6 країн Європи. Там вивчатимуть європейський досвід, щоби повернувшись почати його впроваджувати в нас. Детальніше про те, як все відбуватиметься, читайте далі.

    Для кого ця програма?

    Учасники програми — молоді громадяни у віці від 20 до 35 років. Це — активісти громадських організацій, держслужбовці, чинні депутати міських, районних та обласних рад, а також представники соціального бізнесу. Для участі вони мають володіти іноземними мовами, бути активними в громадському чи політичному житті та вміти працювати в команді.

    Як змінено формат підготовки?

    Як пояснює, менеджерка з комункацій Фонду Родини Богдана Гаврилишина Маріанна Єлейко, раніше програма передбачала поїздку до однієї з шести країн:

    • Австрії,
    • Норвегії,
    • Німеччини,
    • Польщі,
    • Швеції,
    • Швейцарії.

    На програму подавалися команди. Учасники формувалися в групи по 6-7 осіб та подавали заявки на участь — і вже між командами обирали переможців, які поїдуть до Європи.

    У 2018 році Фонд родини Богдана Гаврилишина обрав інший формат. Поїздка до європейських країн запланована, але команди формуватимуться з 5-6 переможців регіональних шкіл. Тобто в кожному з 6 міст буде по одній такій команді. Але, за словами Маріанни, яке місто в яку країну відправиться — визначатимуть жеребкуванням, щоби нікому не було образливо.

    Що варто знати про програму «Молодь змінить Україну»

    Учасники програми «Молодь змінить Україну»

    Які основні етапи і де вони відбуваються?

    Програма складається з трьох етапів. Перший — це регіональні школи у Вінниці, Тернополі, Чернігові, Черкасах, Полтаві та Запоріжжі. В кожній з них — по 30-35 місць. Учасники програми отримають знання по темах соціальних інновацій в сфері державного управління та проектного менеджменту.

    Складатиметься навчання з трьох модулів. На першому модулі, який відбудеться 2 червня 2018-го в Києві, читатимуть загальну лекцію з соціальних інновацій:

    — Вирішили дати її в першому модулі, щоб задати напрямок проектам учасників, — розповідає Маріанна Єлейко. — Тому, що ми усі проекти будемо розглядати через призму соціальних інновацій. Партнерами цієї частини виступає ГО «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій».

    Наступні модулі пройдуть в регіонах 15-16 та 29-30 червня. В кожному місті будуть свої лектори. Перелік лекторів ще формується. Ними можуть бути і попередні учасники програми «Молодь змінить Україну», оскільки, за словами Маріанни, багато з них є професійним менторами. Також запросять інноваційні стартапи з міст-учасників.

    Другий етап — реалізація проектів місцевого розвитку. Він триватиме з липня по серпень 2018-го. Як пояснює Маріанна, є різні типи проектів за складністю та тривалістю. Одні можливо і в липні втілити в життя, якщо це, приміром, фестиваль або акція. Інші — довгострокові, тому реалізовуються поступово, крок за кроком.

    Всю виконану роботу щодо своїх проектів презентуватимуть в серпні. На основі цієї інформації та відвідуваності регіональних шкіл визначатимуть тих людей, які отримають можливість поїхати до однієї з 6 країн

    Третій етап — поїздка до країн Європи. Одним з критеріїв обрання тих, хто вирушить у подорож, буде рівень англійської мови. «Може бути людина з чудовим проектом, але якщо вона не знає англійської мови, це стане проблемою тому, що вони мають на місці комунікувати», — зауважує Єлейко.

    Що таке міні-гранти та як їх надаватимуть?

    Окрім переможців програми, найкращі проекти отримають міні-гранти в розмірі 5-10 тис грн. Виділення грантів, за словами Маріанни, відбуватиметься на таких підставах:

    — Може бути так, що проект чудовий, за критеріями відповідає, але учасник не володіє англійською мовою взагалі. І він не зможе отримати свій досвід закордоном. Цій людині може бути запропоновано міні-фінансування проекту. Приміром, на рекламну кампанію чи закупівлю матеріалів або оренду приміщення.

    Share
    Написати коментар
    loading...