Реклама

Історія Kwambio — творців 3D-принтерів для General Electric із Одеси

CEO Kwambio Володимир Усов розповідає про історію єдиної у світі компанії, що займається керамічним 3D-друком. Сьогодні одеська hardware-розробка перебуває в центрі уваги американських компаній-гігантів
Čytaty latynkoju
Історія Kwambio — творців 3D-принтерів для General Electric із Одеси
  1. Головна
  2. Історії
  3. Історія Kwambio — творців 3D-принтерів для General Electric із Одеси
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
CEO Kwambio Володимир Усов розповідає про історію єдиної у світі компанії, що займається керамічним 3D-друком. Сьогодні одеська hardware-розробка перебуває в центрі уваги американських компаній-гігантів

Ідея з майбутнього: майже як App Store, тільки для 3D-друкованих об'єктів

Багато людей мають ідеї, що хотіли б втілити у життя, але в них немає навичок, умов і вмінь. Для Kwambio все почалося з ідеї створення сервісу, який допоміг би людям у матеріалізації їхніх ідей у 3D-друці — технології, яка перетворює ідею на фізичний об’ект.

У Володимира Усова з’явилася ідея: створити настільки простий сервіс, щоби ним можна було користуватися без підготовки. З його допомогою можна було би матеріалізувати власні фантазії, натиснувши одну-дві кнопки: «Фактично, це —  демократизація дизайн-індустрії, бо для того, щоб стати справжніми дизайнерами, потрібно співпрацювати з великими брендами, які забезпечать їм прототипування виробництва, логістику, маркетинг».

Як каже засновник, 3D-друк давав можливість дизайнеру самостійно створити власний бренд. Можна було запустити лінію продуктів без допомоги відомих корпорацій. Ідея демократизації дизайн-індустрії була основною для просування послуг 3D-друку, задуманих Kwambio. Ця система мала об’єднати настільні 3D-принтери в одну платформу. Будь-яка людина, в якої є свій власний 3D-принтер, може обрати об’єкт у веб-магазині, що міститиме в асортименті різні предмети, створені дизайнерами. Потім користувач натискає на кнопку «Друк», — а дизайнер, який розробив цей об’єкт, буде отримувати комісію від кожного надрукованого продукту:

— Фактично це мало працювати як App Store, але тільки для фізичних об'єктів. Та на момент, коли ця ідея в нас з’явилася, ми розуміли, що вона випереджала актуальність на 20 років

Як виглядає процес друку

Тоді команда подумала: якщо поки занадто рано для такої ідеї —  вони адаптують її до реальності. Вирішили підключати не настільні принтери, які друкують пластиком, а промислові. Такі пристрої дають змогу друкувати вироби з металу, пластику і, — як вважали у команді проекту, — з кераміки. Та процес виявився складнішим, ніж Володимир очікував: «Не дивно, що тоді, коли ми це задумали, таких компаній у світі було усього 4 чи 5. Якість низька, ціні космічні, контроль якості неможливо було здійснити, тому на виробництво одного виробу через нашу платформу в зв’язці з виробником йшло близько 5-6 тижнів».

Тому наступним кроком було відкриття власної фабрики. Так можна було би забезпечувати 100% контроль якості, а також пропонувати клієнтам друкувати з різних матеріалів. Серед варіантів — друк на основі металів: бронзи, алюмінію. Планували навіть виготовляти ювелірні вироби з золота та срібла. Тоді у Kwambio побачили: все більший попит почав з’являтися на керамічні вироби — а стабільної технології для друку кераміки не існувало.

Історія Kwambio — творців 3D-принтерів для General Electric із Одеси

Підготовка моделей до друку

«Кераміка — наш фокус»

Від інших напрямків Kwambio відмовилися. За словами засновника, для них кераміка цікавіша: «Фактично, ми —  власники закритого циклу виробництва керамічних 3D-друкованих виробів. Це — наш фокус. Витрачати ресурси на інші напрямки не мало сенсу».

Сьогодні у Kwambio три напрямки:

  • Дизайн-індустрія. Окрім виготовлення принтерів, вони працюють як фабрика: друкують на замовлення для дизайнерів з США та Європи.
  • Промисловість. Розвивають промисловий напрямок: друкують замовлення для оборонної промисловості та аерокосмічної сфери. За словами CEO, вони отримують такі замовлення, бо друк форми за допомогою 3D-принтера в десятки разів швидший, аніж традиційне виробництво.
  • Біодрук кісткових імплантів. У Kwambio їх виготовляють на основі порошків, які самі й розробляють, адже кераміка на 90% схожа з людською кістковою тканиною. «Фактично, наші кістки зроблені з кераміки. В нас вже є перші зразки друку нижньої частини щелепи, кількох типів кісток. А за рік-півтора ми покажемо перші результати», —  додає Володимир.

Сьогодні вся одеська команда активно працює над створенням настільного 3D-принтера для кераміки. За словами засновника, це буде прорив: принтери здешевшають, що дозволить людям створювати невеликі вироби в домашніх умовах. «Думаю, усім буде цікаво надрукувати індивідуальну чашку для еспресо чи американо прямо в себе вдома», — розповідає Володимир.

Історія Kwambio — творців 3D-принтерів для General Electric із Одеси

Власна фабрика керамічного друку

Співробітництво з General Electric — як це виглядатиме

Володимир пояснює: насправді, General ElectricУкраїнська компанія 3D-друку розпочала співпрацю із General Electric — це такий же клієнт, як і будь-який інший. Єдина різниця — цей клієнт з дуже відомим ім’ям. Те, що виділяє цю співпрацю поміж інших, — великі корпорації зазвичай багатопрофільні: якщо технологія підходить під один напрямок, скоріш за все, вони знайдуть їй застосування і в інших напрямках.

Великий клієнт забезпечить не тільки поточні продажі, але й довгострокове співробітництво, зазначає CEO компанії. Окрім того, клієнт з доброю репутацією завжди допомагає продавати іншим клієнтам з менш відомою:

— Ми сподіваємося на можливу участь в спільних проектах з General Electric в сфері енергетики, аерокосмічної сфери

Зараз команда працює над першою партією 3D-принтерів на замовлення, оскільки раніше ми представляли клієнтам прототип. Перехід від прототипа до першого серійного виробництва —   найскладніше. А от пошук клієнтів, як пояснює CEO Kwambio, — це не складно:

— Коли ви робите щось унікальне, в цьому немає великої проблеми, Ми щодня отримуємо електронні листи від десятків різних компаній, дизайнерів та навіть клінік стосовно нашої продукції. Ми також відвідуємо різні виставки, — як-от щорічна CES10 українських розробок на CES-2018. Її достатньо, щоб не їздити на інші заходи.

До слова, на виставці CES-2018 команда представила принтер нового покоління Ceramo OneАмериканські компанії зацікавилися українським 3D-принтером для кераміки. Тоді ж отримали більше 10 передзамовлень, а вже восени 2018-го планують поставку партії.

Історія Kwambio — творців 3D-принтерів для General Electric із Одеси

Процес керамічного 3D-друку

$2 млн інвестицій як потужний поштовх

Kwambio отримували інвестиції від різних інвесторів: свої кошти вклали як американські Techstars, так і декілька українських інвестиційних фондів. За підрахунками Володимира, інвестиції в компанію за 3,5 роки склали приблизно $2 млн: «Сьогодні ми себе почуваємо досить впевнено: в нас є існуючі клієнти, своя запатентована технологія. Тому в найближчий час орієнтуємося не на пошук інвестицій, а на продаж».

Олександра Клібащук керує у Kwambio продажами, спілкується з дизайнерами та замовниками:

Що замовляють найчастіше

— Одна з причин, чому в нас замовляють, наприклад, зі Сполучених Штатів —  це велика палітра кольорів: у нас 120 відтінків. Також ми можемо розробити колір індивідуально. Часто нам надсилають уламки, приміром, розбитої кришки дуже дорогого антикварного чайника — і потрібно відтворити її у саме такому кольорі.

Також найчастіше замовляють трубки для табаку та філіжанки для еспресо — вони дуже популярні та бувають дивної геометричної форми.

— З великого, що в нас друкували: намагалися надрукувати копію опери — Венського оперного театру. Мала вийти коробка для печива

Виставки як джерело замовлень

— У травні 2018-го в Нью-Йорку буде тиждень дизайну і та виставка керамічних дизайнерських виробів. Цікаво, що минулі 2 місяці все виробництво завантажене виготовленням виробів для цієї виставки. Багато дизайнерів, побачивши наші фото минулих робіт в Instagram, вирішили замовити свої прототипи виробів для цієї виставки.

Про матеріали

— Основний — це кераміка, керамічний порошок. Він зроблений на основі української висушеної глини. Але суміш цього матеріалу (глини та додаткових інгредієнтів натурального походження) розроблені нашими технологами. Це — цілковито наш рецепт. Також ми пропонуємо замовникам склосферний непрозорий пісок, змішаний з керамічним порошком. Його призначено для тих випадків, коли вироби не можна виготовити з кераміки з якоїсь причини. Готовий виріб виходить шорстким, немов надрукований на основі піску. Такий матеріал не потребує покриття емалями та глазурями. З нього можна робити складні деталізовані форми.

Також спеціальний матеріал використовуємо для друку форми для лиття металу. Він міцний: можна заливати метал, який плавиться при високій температурі, — і форма не втрачає свою якість. Керат, пісок та матеріал входять до складу такої форми. Окремої назви у цієї суміші немає.

Ми експериментуємо: змішуємо керамічні порошки з новими видами матеріалів. Намагаємося вигадувати нові суміші, тестуємо їхні властивості та те, яким виходить виріб — і естетично, і функціонально

Share
Написати коментар
loading...