Реклама

Навіщо Україні Міжнародна організація з метрології та як на цьому зароблять науковці

Україна незабаром стане членом Міжнародної організації законодавчої метрології (OIML). Що це означає і наскільки важливо для цивілізованої держави? На часі розібратися
Čytaty latynkoju
Навіщо Україні Міжнародна організація з метрології та як на цьому зароблять науковці
  1. Головна
  2. Історії
  3. Навіщо Україні Міжнародна організація з метрології та як на цьому зароблять науковці
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Україна незабаром стане членом Міжнародної організації законодавчої метрології (OIML). Що це означає і наскільки важливо для цивілізованої держави? На часі розібратися

    Які передумови приєднання і чому це важливо?

    Україна ратифікувала угоду щодо приєднання і невдовзі стане повноцінним членом Міжнародної організації законодавчої метрології. Починаючи з 2002 року, наша держава була асоційованим учасником Генеральної конференції з мір та вагів.

    23 травня 2018 року на виконання Угоди про асоціацію Верховна Рада прийняла закон про приєднання України до Метричної конвенції. Це дасть змогу Україні бути членом Міжнародної організації законодавчої метрології (OIML). Важливість цього рішення — у можливостях для українських науковців (в тому числі і в плані комерційному, але про це — далі).

    Як з’явилася метрична система?

    Метрична система була запроваджена наприкінці XVIII ст. Поштовхом стала — як не дивно — Французька революція. Спростити одиниці виміру нову владу у Франції спонукали місцеві підприємці. Їм просто набридло підлаштовуватися під різну метрологію, котра змінювалася в залежності від того, хто керував країною чи з ким Франція була у союзниках (або ворогувала).

    У 1791 році Національні Збори Франції ввело в якості одиниці довжини метр. Цим рішенням 1 м було затверджено як еквівалент 1/10 млн чверті земного меридіана. Ця одиниця довжини була остаточно затверджена в 1799 році.

    Другим «наріжним каменем» метричної системи стала одиниця ваги — кілограм. Згідно із прийнятим рішенням, ця вага дорівнювала масі в вакуумі кубічного дециметра води при її найбільшої щільності (4° С) в місці, що знаходиться на рівні моря і на широті 45°.

    Хто входив до конвенції від самого початку?

    До 1875 року метричну конвенцію підписали 17 різних країн — і царська Російська імперія мала би долучитися теж, але до метричної системи перейшли лише деякі жителі Фінляндії, яка тоді входила до складу Російської імперії. Решта мешканців продовжили обчислювати все у аршинах та пудах.

    Ситуацію почав змінювати Дмитро Менделєєв. У 1901 році за його ініціативи в Харкові була відкрита перша в Україні повірочна палата. Вона займалася звірянням і тавруванням торговельних мір і вагів.

    Хто зараз у світі користується метричною системою?

    Метрична система офіційно прийнята в усьому світі. Виняток становлять США, Ліберія та М’янма. Цікавий нюанс: у Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії офіційно теж діє метрична система, але там вона не прижилася. Більше того: світ нафтовиків досі користується барелями для вимірювання вартості нафти, а вартість золота визначає в унціях (обидві міри походять з Великобританії). Також старими способами вимірювання користуються на морі: милі та кабельтови залишилися на кораблях для вимірювання відстаней.

    Що таке Метрична конвенція?

    Метрична конвенція — міжнародний документ, який заснував Міжнародне бюро мір і вагів. Головне завдання бюро — розробка і підтримка міжнародних еталонів одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць.

    Учасниками Метричної конвенції є 58 держав. 43 з них беруть участь в Генеральній конференції з мір та ваг (CGPM) в статусі асоційованих учасників. До них належить й Україна — з 2002 року.

    Згідно з резолюцією, асоційовані учасники CGPM, які знаходяться в цьому статусі понад 5 років, офіційно запрошуються до приєднання до Метричної конвенції та членства в OIML.

    Які бувають еталони ваги?

    Національний (державний) еталон кілограма — це копія оригінального зразка, який знаходиться у Франції в Міжнародному бюро мір і ваг. Саме з ним порівнюють все національні еталони. Однак постійне транспортування еталонів до Франції для їхнього калібрування викликає труднощі. Саме тому країнам-учасникам конвенції дозволено купувати платино-іридієвий еталон кілограма за собівартістю. Для України це питання є актуальним, оскільки вона має еталон кілограма з нержавіючої сталі низького рівня. Національні стандарти України зберігаються в метрологічних інститутах або центрах.

    Рішення про створення еталона було прийнято на Генеральній конференції мір та вагів в 1889 році в Парижі. Він являє собою циліндр діаметром і висотою 39,17 мм з платино-іридієвого сплаву (90% платини, 10% іридію). Такий склад обраний через високий рівень щільності платини. Еталон так можна було зробити завбільшки із коробку для сірників.

    Маса міжнародного прототипу приблизно відповідає 1 л води при температурі 4° C, а його вага залежить від висоти над рівнем моря і сили гравітації.

    Коли виготовляли прототип, разом з ним зробили 40 копій. Усі вони виготовлен з того ж платино-іридієвого сплаву. Їх розіслали по національним бюро мір і ваг в різних країнах, щоби науковцям не доводилося звертатися до основного стандарту кожен раз для проведення вимірювань.

    Національні прототипи звіряють з основним прототипом кожні 40 років. Остання перевірка проходила в 1989 році. Тоді максимальна різниця у вазі склала 50 мікрограмів

    Навіщо українцям членство в OIML і як на цьому можна заробити?

    Прийнятий закон дозволить Україні отримати членство в OIML і користуватися правами повноправного члена організації. До цього наша країна тільки платила внески (близько €51 тис щорічно).

    Приєднання до Метрічної конвенції дозволить Україні:

    • голосувати на засіданнях Генконференції з мір та ваг і брати участь в роботі консультативних комітетів;
    • брати участь в ключових процедурах звіряння Міжнародного комітету мір та вагів (на даний момент Україна бере участь лише у процедурах, які проводять в рамках регіональної метрологічної організації Євро-Азіатське співробітництво державних метрологічних установ);
    • купити відкалібрований платино-іридієвий еталон кілограма за ціною собівартості (зараз Україна має еталон кілограма з нержавіючої сталі нижчого рівня калібрування);
    • користуватися послугами з калібрування національних еталонів, що недоступно для асоційованих учасників;
    • отримати доступ до обмежених розділів сайту Міжнародного бюро мір і ваг з наукової та стратегічною інформацією;
    • залучити українських фахівців до участі в програмах підвищення кваліфікації Міжнародного бюро мір і ваг.

    Liga.net повідомляє, що реалізація закону збільшить попит на послуги з калібрування на національних стандартах України для країн Середньої Азії та Кавказу і здаст можливість отримати прибуток за надання таких послуг іншим країнам.

    Share
    Написати коментар
    loading...