Реклама

Які країни є найбільш дружніми щодо криптотехнологій

Не знаєте, яку юрисдикцію обрати для свого криптостартапу? Для тих, хто сумнівається — низка варіантів щодо вибору оптимальної країни: з низькими ставками податків, зрозумілими вимогами законодавства та технологічно ліберальними умовами розвитку blockchain-проектів
Čytaty latynkoju
Які країни є найбільш дружніми щодо криптотехнологій
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Які країни є найбільш дружніми щодо криптотехнологій
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Не знаєте, яку юрисдикцію обрати для свого криптостартапу? Для тих, хто сумнівається — низка варіантів щодо вибору оптимальної країни: з низькими ставками податків, зрозумілими вимогами законодавства та технологічно ліберальними умовами розвитку blockchain-проектів

Команда конференції BLOCKSHOW вивчила основні країни, котрі експерти криптовалютної галузі вважають найбільш перспективними для проведення операцій у цій сфері, а також для запуску криптостартапів. За результатами свого дослідження вони оприлюднили розширений список із ТОП-10 країн, що є дружніми до криптотехнологій.

Як і навіщо проводили дослідження

Метою цього звіту є висвітлення європейських країн, які вводять дружні правила щодо blockchain- та ICO-проектів. Загалом організатори конференції дослідили 48 країн та їхніх територій і юрисдикцій, згідно з методологією визначення кордонів та даними ООН. До уваги брали низку параметрів:

  • Регулювання ICO;
  • Регулювання криптовалют як засобу оплати;
  • Податковий режим, включаючи загальне оподаткування, а також спеціальні податки на валюти (такі як ПДВ, податок на приріст капіталу тощо).

Які країни включили до списку

1. Швейцарія

Відомі проекти: ЕТНЕRЕUM Foundation, Tezos, Dfinity, Bancor, ShapeShift

Завдяки позитивній динаміці регулювання, введеній кантоном Цуг, Швейцарія стала центральним осередком для криптовалютних операцій цілої низки стартапів та платформ, що розташовані у різних країнах світу. Центральна частина Швейцарії, є домівкою для «Криптодолини». Це — незалежна асоціація, яку підтримує держава і яка ставить на меті створення «провідної світової екосистеми в галузі blockchain- та криптотехнологій».

Blockchain-стартапи можуть розвиватися тут у безпечному правовому середовищі завдяки стабільній, передбачуваній та децентралізованій політичній системі Швейцарії. Вони також пропонують низькі податки та усталені правила ведення бізнесу. Витрати в розмірі до 200 швейцарських франків, що стягуються владою міста за ведення бізнесу, можуть бути оплачені біткойнами.

Орган нагляду за фінансовими ринками (FINMA) також оприлюднив посібник, призначений для допомоги стартапам із запуском ICO відповідно до вимог швейцарського законодавства. У січні 2018 року Міністр економіки Швейцарії Йоганн Шнайдер-Амманн виклав своє бачення нової Швейцарії, орієнтованої на blockchain. Ця програма орієнтована на затвердження ліберальної перспективи швейцарського муніципалітету Цуг на загальнодержавному рівні. Швейцарія є також домівкою для дослідницьких технічних інститутів світового класу, включаючи Швейцарський федеральний технологічний інститут (ETH Ciurich) та Ecote Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), що входить до першої двадцятки рейтингу QS.

Читайте також: Уряд України схвалив впровадження Blockchain для держреєстрів

2. Гібралтар

Відомі проекти: Gibraltar Stock Exchange (lСО)

Гібралтар є ще одним постійним місцем розташування для декількох проектів, пов’язаних із blockchain. Комісія з фінансових послуг в Гібралтарі запропонувала регуляторну базу на початку 2018 року, яка регулює діяльність компаній, що використовують blockchain для обміну віртуальними валютами. Місцеве самоврядування має на меті позиціонувати Гібралтар як надійне та безпечне місце для ведення бізнесу зі значними обсягами криптовалюти.

Ще до цього Гібралтар робив послідовні кроки до регулювання валютних курсів шляхом проведення досліджень щодо blockchain, висвітлення пропозицій щодо нової регуляторної бази та залучення інвестицій від низки компаній, що займаються цифровими грошовими активами. Також тут немає податків на приріст капіталу або додану вартість: підприємці платять лише податок на прибуток. Внаслідок цього тут зареєстровано безліч європейських стартапів та місцевих компаній, що займаються цифровою онлайн-валютою та blockchain-проектами.

Читайте також: ICO — що це таке і як це пов’язане з криптовалютами

3. Мальта

Відомі проекти: Binance

У той час, коли країни в усьому світі висловлюють амбівалентність щодо курсу валют, Мальта пише правила, які повинні дати власникам та користувачам певну інформацію про майбутнє цієї сфери та певні засади для діяльності. Як зауважують автори дослідження найсприятливіших країн для криптовалютних операцій, ці правила охоплюватимутьброкерські операції, біржі, роботу керуючх активами та трейдерів. Усе це робить їх одними з найширших правил для криптогалузі.

Уряд Мальти нещодавно схвалив важливі законопроекти для галузі, одним з яких є Віртуальний закон про фінансові активи, який забезпечує нормативну базу для еміції та використання криптовалют і токенів. Іншими 2 законопроектами є Мальтійський законопроект про інноваційну сферу та Закон про технологічні заходи та послуги.

Крім того, чинна національна податкова політика дозволяє міжнародним компаніям на острові платити лише 5% податку. Через це деякі великі компанії, що працюють на платформі blockchain, переміщують свої офіси на Мальту. Ця міграція стосуєтья серед інших проектів і платформи Binance. Ця міжнародна валютна біржа раніше перебувала в Китаї та Японії та мала найбільші показники за обміном криптовалют. Тепер тут винаймуть принаймні 200 співробітників, котрі працюватимуть на Мальті.

Читайте також: ICO прирівняли до IPO рішенням Комісії США з цінних паперів

4. Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії

Відомі проекти: Blockchain.com, BitStamp, CEX.IO, Humaniq, Parity, CгурtоPay

Сполучене Королівство залишається одним з найважливіших європейських центрів для проектів, пов’язаних із цифровими валютами. У Великобританії за чинними нормативними актами криптовалютні біржі, брокери або бізнес не регулюються приписами уряду та як такі існують у «сірій зоні», яка надає їм певну свободу, хоча це може змінитися найближчим часом.

Влада та центробанк у Сполученому Королівстві нещодавно зауважили, що 7 найбільших криптокомпаній об’єднуються для створення першого в державі трейндингово об’єднання щодо blockchain. CryptoUK стала першою організацією із криптовалют, котра саморегулюється та нещодавно випустила кодекс поведінки, спрямований на просування найкращих практик галузі. CryptoUK планує працювати разом з урядом Британії та має на меті допомогти британським компаніям та blockchain-платформам у забезпеченні відповідності нормам AML та KYC.

Читайте також: «Весела ферма» — як працюють китайські майнери

5. Данія

Данія є, мабуть, однією з найпопулярніших країн світу, яка має дуже привабливий нульовий податок на цифрову валюту. Ця країна не визнає «крипту» як законний платіжний засіб, оскільки не має жодного «емітента». Той криптовалюти звільняються від регулювання, як це зазначено в документі, випущеному Національним банком Данії.

Незважаючи на те, що уряд Данії випустив низку попереджень щодо спекулятивного характеру інвестицій в цифрову валюту, влада тут загалом дотримується суворо «прозорого» протоколу при регулюванні цифрових валют валют, делегуючи регуляторне управління до банківських інститутів ЄС. Цей регуляторний вакуум у поєднанні з повним недотриманням податкового втручання робить Данію цикавою для усіх, хто працює із криптовалютними активами та проектами.

6. Німеччина

Німеччина є економічним центром ЄС. Тут діють сприятливі закони про валюту (в тому числі — цифрову), що робить цю державу центром криптовалютних та трейдерських операцій у Європі. Криптоактиви та валюти тут оподатковують за ставкою 0%. До біткоїнів тут не застосовують ПДВ, тому що не існує доданої вартості у криптовалюти як фіскального продукту. Іншою перевагою є те, що біткоїн й альткоїни взагалі не оподатковуються, якщо вони перебувають у власника більше року. Міністерство фінансів Німеччини також оголосило біткоїн «одиницею розрахунку», що дозволяє використовувати його як юридичну валюту для податкових та торговельних цілей.

Читайте також: Як еволюціонувало обладнання для майнінгу криптовалют

7. Португалія

Особистий дохід (на відміну від ділових доходів або доходів від приріст капіталу) від криптовалюти не оподатковується в Португалії. Якщо активи зберігаються під вашим іменем, а не стоять на обліку в компанії, то ви, власне кажучи, не сплачуєте податків на них. Португальський уряд далі роз’яснив, що продаж криптовалют не підпадає під визначення їх як доходів від капіталу або приросту капіталу. Проте, якщо фізичні особи здійснюють професійну або ділову активність, пов’язану з цифровими валютами, то такі операції підлягають оподаткуванню. Португалія також не стягує так званий «транскордонний податок» додатково до податку з доходів фізичних осіб. Португальський парламент тільки почав обговорювати правила регулювання валютних операцій.

8. Нідерланди

Незважаючи на високу популярність цифрової валюти в Нідерландах, регуляторні заходи стосовно технології blockchain були визначені слабкими. Незважаючи на те, що уряд Нідерландів експериментував зі своєю власною валютою « її випустив De Nederlandsche Bank і вона називалася DNBcoin”, — регулювання щодо криптовалюти на законодавчому рівні досі не сформульоване до кінця, зазначають автори рейтингу.

Голландська коаліція Blockchain зараз працює над комплексною системою регулювання, яка сприятиме розвитку відповідального використання цифрових валют та blockchain у проектах із фінансовими операціями. Спільнота із понад 20 різних організацій має на меті створити конкретний спосіб забезпечення цифрових ідентичностей, щоб уникнути змін вимог KYC та AML (регуляторних політик, які визначають операції з фінансовими фондами та активами).

Влада Голландії на фінансових ринках наразі не регламентує ICO, однак нещодавно надала рекомендації Європейському органу з цінних паперів та ринків, що транскордонний характер токенів вимагає відповідальних дій на рівні ЄС. У Нідерландах криптовалюти також слід вносити до податкової декларації про доходи за рік. При цьому найвища податкова шкала для доходу від капіталу становить близько 5%.

Читайте також: Що варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют

9. Фінляндія

Відомі проекти: LocalВitсоiпs

На сьогоднішній день Фінляндія має сприятливе законодавче середовище, хоча місцеве самоврядування планує ввести жорсткіші правила регулювання. Незважаючи на те, що податкові органи Фінляндії повністю оподатковують усі прибутки, отримані від операцій з криптовалютою, віртуальні валюти звільняються від ПДВ. Крім того, тут вам не потрібно отримувати спеціальну банківську ліцензію або дотримуватися правил KYC. Фінляндія також має найбільший в світі обмін біткоїнами між користувачами.

10. Білорусь

Білорусь перебуває у верхній частині списку, оскільки її ставка податку на криптовалюти становить 0% до 2023 року. За даними білоруського уряду, до 2023 року криптовалюта звільнена від оподаткування, щоби допомогти цій державі побудувати свою спеціальну економічну зону, HTP Belarus, щоб конкурувати з Кремнієвою Долиною. Крім того, Білорусь також оголосила про визнання смарт-контрактів як юридичних документів.

Share
Написати коментар
loading...