Реклама

Школярі з різних регіонів представили винаходи на конкурсі STEAM-House

Як ощадливо використовувати питну воду та сонячну енергію, допомогти людям з вадами зору та зменшити ризики зсувів землі. Відповіді на ці питання шукали школярі-фіналісти Всеукраїнського конкурсу «STEAM-House»

Čytaty latynkoju
Школярі з різних регіонів представили винаходи на конкурсі STEAM-House
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Школярі з різних регіонів представили винаходи на конкурсі STEAM-House
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Як ощадливо використовувати питну воду та сонячну енергію, допомогти людям з вадами зору та зменшити ризики зсувів землі. Відповіді на ці питання шукали школярі-фіналісти Всеукраїнського конкурсу «STEAM-House»

Організатори поділили конкурс на дві категорії: для дітей віком 12-14 років (молодша група) та дітей віком 15-17 років (старша група). Всього надійшло близько 100 заявок з описом Smart-проектів від учнів українських шкіл. Після розгляду пропозицій, журі відібрало 10 проектів. Вони й вийшли у фінал. Учасниками змагань стали школярі з Києва, Дніпра, Харкова, Горішніх Плавнів, Закарпаття, Южноукраїнська та Сум. На часі дізнатися імена переможців та ознайомитися із їхніми проектами.

Які проекти стали фаворитами 

Переможцем у старшій групі став десятикласник з Полтавщини Михайло Сірий. Він презентував розробку «Розумний кран». Хлопець винайшов кран, який подає питну води лише тоді, коли в полі зору датчика, який прикріплено на стелі, є людина. При розробці було використано електромагнітний клапан пральної машини та пристрій Arduino Uno. Собівартість такого крана близько 350 грн, тоді як сучасний сенсорний аналог коштує від 5 до 15 тис грн. Практична робота над винаходом тривала кілька тижнів.

Назвали переможців Всеукраїнського конкурсу «STEAM-House»

Наразі Михайло Сірий вже встановив один такий кран у своїй школі. Він успішно працює близько 3 місяців, та планує встановити ще один для учнів початкових класів.

Для постраждалих бійців АТО переможець молодшої групи Ігор Шибка презентував «Систему для компенсації втраченого зору». Вона складається з набору датчиків та обчислювального блоку, які кріпляться на тілі або одязі людини на трьох рівнях: коліно, пояс та плечі. Виявляючи перешкоду датчики подають голосові повідомлення через навушники, вказуючи з якого боку розташований предмет.

Назвали переможців Всеукраїнського конкурсу «STEAM-House»

Також серед розробок є «Система стеження за Сонцем» Костянтина Найдьона, який посів друге місце у старшій групі конкурсу. Він винайшов сонячний трекер, який «обертатиме» сонячні батареї відповідно до зміни напряму сонячних променів. Це дозволить використовувати сонячну енергію максимально ефективно у будь-яку пору року.

Також серед розробок - “Система стеження за Сонцем” Костянтина Найдьона, який посів друге місце у старшій групі конкурсу. Він винайшов сонячний трекер, який “обертатиме” сонячні батареї відповідно до зміни напряму сонячних променів. Це дозволить використовувати сонячну енергію максимально ефективно у будь-яку пору року.

Інший «срібний» призер Ілля Рябко представив новий спосіб для зменшення рівня зволоження грунту. У проекті «Розумне місто» він запропонував пристрій, який встановлюється у водонасиченому шарі землі. Далі він має рівномірно розподіляти вологу і давати сигнал для відкачування зайвої води. Усі ці заходи запобігатимуть зсуву грунтів.

Усі призери конкурсу отримали подарунки від спонсорів конкурсу, а також запрошення на додаткові навчальні курси з STEAM-освіти.

Нагадаємо, що українські та австрійські науковці та дослідники беруть участьОголошено конкурс для українських та австрійських науковців і дослідників у міжнародному конкурсі. Його метою є сприяння встановленню та розвитку якісного науково-технологічного співробітництва між групами науковців обох країн. Участь у проектах молодих вчених і викладачів вітатиметься.

 

Share
Написати коментар
loading...