Реклама

De jure: 5 головних правових новин тижня

В Україні узаконили трансплантацію органів, Мінфін спрощує процес взаємодії бізнесу, а Євросоюз протидіє відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Які ще юридичні зміни відбулися за останні 7 днів — дізнавайтеся з добірки новин
Čytaty latynkoju
De jure: 5 головних правових новин тижня
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: 5 головних правових новин тижня
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В Україні узаконили трансплантацію органів, Мінфін спрощує процес взаємодії бізнесу, а Євросоюз протидіє відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Які ще юридичні зміни відбулися за останні 7 днів — дізнавайтеся з добірки новин

У попередній добірці юридичних новин ми розповідалиDe jure: про школярів, авіабудування і державний бренд в Україні, як Кабмін планує відновлювати авіабудування в країні, для чого нам потрібен державний бренд та яким відтепер є порядок зарахування дітей до початкової школи. На часі дізнатися, які законодавчі перемоги принесли нам останні 7 днів.

Верховна Рада ухвалила закон про трансплантацію органів

Прийнятий документ дає дорогу впровадженню системи трансплантології в Україні, вводить посаду трансплант-координатора і запроваджує добровільну згоду на вилучення органів після смерті.

Вилучити анатомічні матеріали (органи, їх частини, тканини, анатомічні утворення, клітини людини, фетальні матеріали) можна, лише якщо людина за життя дала на це згоду

Укладати чи пропонувати договори купівлі-продажу анатомічних матеріалів людини, забороняється. Документ передбачає, що трансплантація буде безкоштовною (крім гемопоетичних стовбурових клітин). Фінансово трансплантацію забезпечує держава та інші джерела, не заборонених законодавством. Реклама анатомічних матеріалів людини забороняється.

Кому можна робити пересадку

Якщо є медичні показники до трансплантації і людину по-іншому вилікувати неможливо, тоді консиліум лікарів вирішує, що пересадка потрібна. А якщо людина у невідкладному стані, який становить пряму та невідворотну загрозу її життю, пересадку здійснюють без її згоди, згоди батьків дитини чи інших законних представників.

Якщо живим донором є близький родич або член сім’ї пацієнта (родинне донорство), рішення про можливість або неможливість застосування трансплантації ухвалює консиліумом лікарів медзакладу за результатами визначення імунологічної сумісності донора та реципієнта.

Пару донор-отримувач шукають під час кожного внесення відомостей щодо живого донора, реципієнта або анатомічних матеріалів людини до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації в автоматичному режимі.

ЄС протидіє відмиванню коштів та фінансуванню тероризму

Рада ЄС схвалила директиву, спрямовану на протидію відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Документ має на меті припинення злочинного фінансування без шкоди нормальному функціонуванню платіжних систем. Прийняте рішення стало частиною плану дій, запущеного після терактів у Європі в 2016-му.

Нові правила відповідають потребам підвищеної безпеки в Європі шляхом подальшого усунення коштів, доступних для терористів.

Владислав Горанов, міністр фінансів Болгарії

Прийняті зміни включають:

  • розширення доступу до інформації про бенефіціарну власність, підвищення прозорості власності компаній і трестів;
  • врегулювання ризиків, пов’язаних з передплатними картками та електронними валютами;
  • співпрацю підрозділів фінансової розвідки;
  • поліпшення перевірок транзакцій в країнах з високим ступенем ризику.

Для роботодавців запрацював безкоштовний аудит

В Україні розпочав роботу безкоштовний аудит-сервіс для роботодавців в сфері законодавства про працю. Так, за письмовою заявою роботодавця інспектори праці можуть проаналізувати стан дотримання профільного законодавства на підприємстві та надати рекомендації щодо його застосування.

Важливо підкреслити, що у цьому разі не складається розпорядчого документу, а лише довідка; за виявлені порушення заходи реагування (насамперед у вигляді штрафних санкцій) не застосовуються. Крім того, аби запобігти порушенням законодавства про працю роботодавці можуть ініціювати проведення інспекторами праці регулярних інформаційно-роз’яснювальних кампаній.

«Безкоштовний аудит від держави — важливий елемент формування нової ідеології у сфері контролю, яка полягає у переході від каральних до сервісних функцій», — директорка департаменту дерегуляції підприємницької діяльності ФРУ Наталя Гостєва

За інформацією Держпраці, з початку року надійшло 119 письмових звернень роботодавців щодо проведення державними інспекторами праці аналізу дотримання законодавства про працю, за результатами розгляду яких складено 116 довідок. А понад 4,8 тис. роботодавців та їхніх працівників отримали роз’яснення щодо найбільш ефективних способів дотримання профільного законодавства.

Мінфін спрощує процес взаємодії бізнесу

Мінфін розробив проект змін до деяких актів Уряду з метою вдосконалення механізму взаємодії митниць та контролюючих органів при митному оформленні товарів за принципом «єдиного вікна».

Проект постанови Кабміну передбачає, зокрема:

  • відмовитись від обов’язкової сертифікації під час переміщення товарів через митний кордон України;
  • скасувати необхідність отримання спеціального дозволу НБУ на ввезення юридичною особою (крім уповноважених банків) в Україну банківських металів та громадянами індивідуальної ліцензії на вивезення фізичною особою за межі України банківських металів;
  • вдосконалити процедуру застосування попередніх митних декларацій;
  • зобов’язати контролюючі органи вносити електронні відмітки про здійснення державних видів контролю до системи «єдиного вікна» в найкоротший можливий строк, але не більше ніж 30 хвилин з моменту його завершення;
  • спростити процедуру здійснення фітосанітарного контролю дерев’яного пакувального матеріалу, якщо товари не є об’єктами регулювання, або країна-імпортер не вимагає супроводження об’єктів регулювання фітосанітарними документами під час експорту та реекспорту з України та інше.
Документ зменшує затрати часу контролюючих органів та суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності при здійсненні контролю та митного оформлення товарів

Також зміни удосконалять заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

В Україні запущено нову CRM-систему для юристів

Олександр Мельник адвокат, CEO SKYLAW legal workspace

Автором системи «SKYLAW legal workspace» є Олександр Мельник з Адвокатського об’єднання «makmel» та команда українських IT-розробників. Система запущена 11 травня 2018-го, має безкоштовну версію до 5-и користувачів, строком на 12 місяців та перебуває на етапі beta-тестування.

Ідея створення спеціалізованої CRM-системи для юристів у засновника CRM Skylaw з’явилася близько року тому. За словами адвоката, переважна більшість універсальних CRM-систем, попри декларування їх галузевої приналежності, все ж спеціалізовані на digital marketing, що безумовно також є важливим, але не може замінити ефективну систему управління відносинами з клієнтами.

Звісно, універсальну систему завжди можна спробувати адаптувати під потреби конкретної компанії, але це, по-перше, коштує чималих коштів, а по-друге, забирає надто багато часу та часто не дає бажаного результату.

Олександр Мельник

Як не дивно, юридичний ринок є доволі консервативним в технологіях; часто робота по клієнтах ведеться в паперових блокнотах, Word та Excel (Microsoft). Більш просунуті користуються сервісами з можливістю одночасної роботи від Google. Доволі часто єдиним виходом юристи бачать використання окремих сервісів чи додатків, які по суті, мають бути елементами CRM, зокрема:

  • для задач: trello чи LeaderTask;
  • для обліку часу: Hours;
  • для комунікації: Slack.
«Наскільки було би простіше, якби ці всі безумовно важливі функції для роботи юриста були в одному місці», — подумала команда SKYLAW і створила сервіс

Наразі очікується суттєве оновлення функціоналу системи, але станом на сьогодні, поточна версія вже має велику кількість можливостей, що допоможуть юристові в роботі.

До зустрічі у наступній добірці новин законодавства за тиждень!

Share
Написати коментар
loading...