Реклама

Як український iOS-розробник виграв відкритий чемпіонат Європи

Антон Войцехівський, iOS iнженер-програміст в компанії Lohika, отримав перше місце  на відкритому чемпіонаті Європи для веб- та мобільних розробників у номінації «iOS інженер»
Čytaty latynkoju
IT Challenges
Як український iOS-розробник виграв відкритий чемпіонат Європи
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як український iOS-розробник виграв відкритий чемпіонат Європи
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Антон Войцехівський, iOS iнженер-програміст в компанії Lohika, отримав перше місце  на відкритому чемпіонаті Європи для веб- та мобільних розробників у номінації «iOS інженер»

Ми поговорили з Антоном, щоби дізнатись, що спонукало його до кар’єри програміста і зрештою принесло йому перемогу.

Про те, як усе починалося

За словами Антона, він займається розробкою програмного забезпечення 4,5 роки, з яких 3,5 — професійно. Він розпочав із веб-програмування, HTML, CSS; розробив кілька веб-сайтів для своїх друзів. Зараз вже 5 місяців працює в компанії Lohika на позиції iOS інженера.

Войцехівський почав цікавитись розробкою програм, коли був десятикласником у Білій Церкві: «Мені та моїм однокласникам, як і будь-яким іншим дітям, було цікаво працювати із комп’ютером, тому ми вирішили взяти курс програмування С ++ під час наших літніх канікул. Курс був настільки захопливий, що ми навіть не пропустили жодного уроку». Вже у 11 класі Антон познайомився із мовою программування PASCAL, проте завдання на цій мови здавалися нудними — тож він  вирішив розробляти щось цікавіше на C++. Проте на першому конкурсі юного розробника спіткала невдача:

— Моя школа навіть відправила мене взяти участь у конкурсі. Але коли я вже зареєструвався і прийшов на конкурс, виявилося, що середовище програмування було призначено для Microsoft Visual Studio, я ж писав код в Borland. Тоді я просто розчарувався і пішов. Ось так закінчився мій перший конкурс.

Войцехівський пригадує: на курсі у них була класична схема — бінарні операції, система двійкових чисел та перші додатки в консолі. «Я був просто школярем, і мені було важко обробляти інформацію, оскільки вона була академічною та насиченою. Коли ми перейшли на практику — я зміг зрозуміти, що саме ми робили. Я відчув, як моє мислення трансформувалося і стало більш алгоритмічнім», — розповідає цьогорічний переможець престижного міжнародного конкурсу про свої юні роки.

Про конкурс для розробників

Антон розповідає: про міжнародний конкурс дізнався з реклами в Facebook. У схожому конкурсі взимку 2015-го програміст досяг фіналу, але не отримав жодної медалі. Тому я подумав, що варто спробувати ще раз: «Більше того, фінал проходив в Кракові, де я ще не разу не бував».

На кваліфікаційному етапі претендентам було надано завдання із дедлайном через 2 тижні. Треба було розробити програму, яка може створити колажі для відеороликів, створених камерою телефону. Ідея була такою: людина робить відео, додаток вибирає деякі його кадри і перетворює їх на колаж, дозволяє застосувати фільтри та експортувати:

— Я не лише виконав усі вимоги до завдання, але й розробив інші варіанти. Я зробив можливим змінити порядок фотографій у колажі, застосувати фільтри лише до одного кадру, до деяких з них або до всіх. Думаю, саме такий підхід дав мені шанс пройти в змаганнях до фіналу.

Як український iOS-розробник виграв відкритий чемпіонат Європи

Про фінальну частину змагання

Фінал проходив у Краківському технологічному парку — великій мережі бізнес-центрів із спеціальною економічною зоною, в якій представлена ​​спрощена система оподаткування. Саме там був заснований один з популярних польських стартапів — Technology Incubator. У кожній номінації було понад 100 учасників із 11 країн. Для вирішення завдання було виділено 7 годин, включаючи перерву обід, розповідає Войцехівський.

Читайте також: Польські fintech-стартапи та Brexit — час змін і взаємних впливів

Завдання для фіналістів було масштабнішим за відбіркове. Суть його — написати банківський мобільний додаток, в якому можна створити та редагувати профайл, подивитися список усіх транзакцій, на карті повинні відображатися всі банківські відділення та пропонуватися відділення, найближче до користувача. «Однією з особливостей завдання була відсутність будь-якого веб-сайту з відповідною інформацією, це ж мав бути онлайн-банкінг. Ми мали самі імітувати збір данних», — так змальовує умови фінальних змагань український розробник:

— Мене схвилювали такі вимоги. Вони нагадали мені про попередній конкурс в якому я брав участь, там завданням було розробити мобільний додаток для Jenkins. Деякі девелопери скаржилися на проблеми з авторизацією на цьому ресурсі. CTO Readdle заявив, що якщо б учасники зімітували збір данних з бекенда, вони б легко перемогли. Саме так можна показати свої навички в створенні архітектури додатків. Згадка про його слова була для мене дуже доречною.

Завдання, за словами Войцехівського, також оцінювали за сукупністю критеріїв. Архітектура, чистота коду мали дуже велике значенная, в той же час обсяг завдання був десь у середині списку. Зрозумівши це, українець скерував усі зусилля на Data Mocking:

— Врешті-решт, я зімітував результати, склав список транзакцій і почав розробляти профіль користувача. Тут був присутній такий нервовий момент, оскільки я до кінця не знав, чи все-таки на правильних аспектах завдання зробив акцент. І це переживання було аж до самого нагородження. Ну а під час нагородження вже полегшено зітхнув, отримав сертифікат переможця та ліцензійні ключі JetBrains. Мені було приємно, що я зміг вдало взяти реванш для себе. Оскільки колись я вже брав участь у подібному конкурсі, але тоді я став фіналістом без будь-яких призових місць.

Наступного дня переможцям запропонували цікаву сесію зворотного зв’язку суддів та можливість поспілкуватися з іншими учасниками. Войцехівський розповідає:

— Я був присутній і на фідбек-сесіях інших номінацій, оскільки хотів отримати побільше інформації. Наприклад, для Android-номінації було те ж саме завдання, тому поради за такими аспектами, як архітектура, організація бази даних, були загальними. За моєю тематикою поради стосувалися специфіки саме банківського напрямку — як програмно краще організовувати збереження/відображення валютних даних, оскільки в цьому є своя специфіка. В мене не було досвіду роботи на проектах цієї сфери, така інформація стала для мене новою.

Як український iOS-розробник виграв відкритий чемпіонат Європи

Про передумови перемоги на загальноєвропейському конкурсі

Як стверджує український програміст, для перемоги ключовою запорукою стали можливість застосувати всі надбання з власного досвіду та досвід роботи в Lohika: «Тут завжди приділяють увагу якості коду. А те, що код буде переглядати твій коллега, стимулює писати одразу чистий, структурований код. Саме ця звичка допомогла мені здобути перше місце». Також корисним був і попередній досвід безпосереднього спілкування з клієнтами: «Таким чином я краще розумію їх бізнес-процеси, розвиваю свої менеджерскі та особисті якості, ну і просто спілкуюся з людьми із інших країн — це цікаво і корисно».

Поради тим, хто хоче стати фахівцем у розробці та теж перемагати на міжнародному рівні

— Людині, яка вважає програмування роботою і планує будувати в цій сфері свою кар’єру, я рекомендую без вагань вивчати новітні технології (для iOS — SwiftКод у кожен клас — як Кремнієва Долина поширює програмування, для Android — KotlinGoogle зобов’язалася підтримувати нову мову програмування Kotlin). Це безумовно полегшить вхід в сферу.

Інженерам з певним досвідом я би рекомендував ніколи не припиняти читання різних тематичних блогів, А також слід стежити за розвитком сфери, оскільки підходи постійно змінюються. Слід ставати учасниками у подібних конкурсах. Це допоможе розвинути свої навички та отримати нові знання та корисні контакти.

Share
Написати коментар
loading...