Реклама

Піти у відпустку правильно: що слід врахувати

Від редакції: Незабаром розпочинається сезон відпусток. Що варто знати про законодавчі норми, які регулюють відпустки працівників і як підготуватися до відпустки належним чином?
Čytaty latynkoju
Піти у відпустку правильно: що слід врахувати
  1. Головна
  2. Історії
  3. Піти у відпустку правильно: що слід врахувати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Незабаром розпочинається сезон відпусток. Що варто знати про законодавчі норми, які регулюють відпустки працівників і як підготуватися до відпустки належним чином?

    Перше і найголовніше: всі норми, про які я писатиму, стосуються лише тих працівників, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем. Тобто мова йтиме про відпустку для офіційно працевлаштованих осіб.

    Про види відпусток


    Отож, ви, як працівник компанії, маєте законне право піти у відпустку. Відпустки бувають різні:

    • щорічна: основна, додаткова за роботу зі шкідливими речовинами, додаткова за особливий характер праці;
    • додаткова: надається у зв’язку з навчанням або підготовкою до всеукраїнських або міжнародних спортивних змагань;
    • творча: їх беруть, коли пишуть дисертацію або книгу;
    • соціальна: вагітність, догляд за дитиною тощо;
    • відпустка без збереження заробітної плати.

    Звісно, інші види відпусток також існують, вони можуть бути прописані, наприклад, у трудовому договорі.

    Про тривалість відпустки

    Як вже зрозуміло, ось та щорічна літня відпустка називається основною. Юристи кажуть, що тривалість такої відпустки не може бути менше, ніж 24 календарних дні, але не більше, ніж 59 календарних днів. Свята та інші неробочі дні, згідно із законодавством, у тривалість відпустки не враховуються. Звісно, всюди є свої нюанси, які варто уточнювати з роботодавцем.

    Варто зазначити, що право отримати таку відпустку має лише той працівник, який пропрацював в компанії не менше 6 місяців.

    Стандартну відпустку у 24 дні за потреби можна перенести або ж розділити. Якщо ви вирішили розділити відпустку, то маєте пам’ятати, що відпочивати 8-10 днів не вийде, тривалість такої відпустки має бути не менше 14 днів.

    Відпускні: коли, як і скільки

    Напевно, найприємніше у відпустці — гроші. Якщо ви пішли в основну відпустку, то роботодавець мусить оплатити її. Як зазначають фахівці, роботодавець не має права не виплачувати відпускні й має зробити це не пізніше як за три дні до початку відпочинку працівника.

    Щодо розміру виплат, то для цього є спеціальна формула, за якою бухгалтерія нараховує гроші. Зараз ця формула виглядає так:

    Щоб ваш відпочинок пройшов добре, в першу чергу, потурбуйтесь про те, щоб вам було надано повну кількість днів та всі необхідні виплати. І звісно, не забудьте спланувати свою відпустку.

    До слова, раніше ми розповідалиЯк підготувати дитину до поїздки за кордон? про те, як підготувати дитину до поїздки за кордон.

    Share
    Написати коментар
    loading...