Реклама

Як підприємцям можна використати відкриті дані

Продовжуємо знайомити читачів Na chasi із найцікавішими — на наш погляд — виступами та тезами учасників iForum-2018. На черзі — виступ Сергія Мільмана, YouControl
Čytaty latynkoju
Як підприємцям можна використати відкриті дані
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як підприємцям можна використати відкриті дані
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Продовжуємо знайомити читачів Na chasi із найцікавішими — на наш погляд — виступами та тезами учасників iForum-2018. На черзі — виступ Сергія Мільмана, YouControl

За словами Мільмана, відкриті дані впливають на усі аспекти життя та здатні захистити IT-бізнес від негативного впливу з боку чиновників та нардепів. Свій виступ засновник YouControl почав із питання до аудиторії про те, який бізнес найбільше цікавить депутатів — ним виявилася торгівля, а найменше депутати цікавляться культурою, освітою та IT. Дослідження на кшталт наведеного питання — результат того, що близько 2 років тому стали доступні відкриті дані про основні сфери та бізнеси діяльності високопосадовців.

З чого варто почати, якщо ви хочете використати відкриті дані для перевірки стану своїх партнерів

Мільман наголошує: у 2015 році відбулися зміни на законодавчому рівні, що дало змогу низці стартапів та сервісів отримати доступ до ширшого кола даних не лише про чиновників чи певні сфери діяльності — але й про те, як розвиваються окремі сегменти української економіки, куди витрачають наші податки, як розподіляється бюджет та які товари чи послуги закуповує держава на тендерах. Можливості з’явилися навіть у плані оцінки безпеки громадських місць чи показників екології довкілля у окремих містах чи районах.

Читайте також: Як брати Гурські популяризують відкриті дані в Україні

Звичайних підприємців цікавить набагато вужче коло інтересів: дані про потенційних контрагентів та тих, з ким компанія хоче співпрацювати. Починати перевірку слід із критерію дієздатності. Ця інформація є в Єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Слід перевірити параметр «Стан компанії». Оптимальний стан компанії — «Не перебуває в процесі припинення». Будь-які інші процедури — негативний знак. наступний параметр — досвід діяльності, котра задекларована контрагентом. Банки рекомендують видавати кредити лише компаніям, котрі працюють на ринку понад 2 роки. Крім того, слід звертати увагу, наскільки давно і чи не дуже часто змінювала сферу діяльності компанія, котра претендує на певний тендер чи угоду.

Наступний момент — це параметр судової практики. Його слід шукати у Судовому реєстрі. Варто визначити, чи є кримінальні, адміністративні чи інші справи проти конкретної компанії. Також слід звернути увагу на наявність податкового боргу у контрагента. Перевірити це можна у Реєстрі Державної фіскальної служби. Наявність податкового боргу — ознака або низької бухгалтерської дисципліни, або наявності складної фінансової ситуації в компанії.

З ким не варто співпрацювати

Відкриті дані також можна використати для перевірки, чи не є партнер зареєстрованим на тимчасово окупованих територіях Кримського півострова чи окремих районів Луганської та Донецької областей. Перевірити це можна за системою YouControl.

Читайте також: Open Data Incubator представив низку сервісів для територіальних громад

Також варто не співпрацювати з компаніями, котрі включені у санкційні списки РНБО України та Державного департаменту США. Компанії з цих списків як правило перебувають «під прицілом» правоохоронців.

Не варто забувати про перевірку компаній на фіктивність. Реальний засновник та менеджер не може керувати одночасно 20-30 компаніями. Перевірити зв’язки можна через відкриті єдині реєстри, де зазначають дані кінцевих бенефіціарів, засновників та директорів. Відкриті дані дають змогу не потрапити до суду, під штрафи чи зіткнутися з шахрайством та недоброчесністю. Докладнішу презентацію відкритих даних Сергій Мільман провів в рамках майданчику «Місто Майбутнього»Якими будуть міста майбутнього — що покажуть на iForum-2018.

Чи є у відкритих даних свої «вузькі місця»

Проте у відкритих даних все ще є свої недоліки. Серед них — низька якість, помилки в кодах ЄДРПОУ, неповнота інформації. Представники платформ на кшталт YouControl працюють над тим, аби уніфікувати форматі та пропрацювати подібні недоліки, аби їх ставало дедалі менше.

Share
Написати коментар
loading...